Psiha i seks 07. ožujka 2011.

Pet savjeta za sretniji ožujak

Sretan_Ozujak1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za sreću je potrebno započeti pisati vlastiti blog, uživati u zabavnoj strani neuspjeha, preurediti svoju radnu sobu i prestati se bojati kritika, otkrila je autorica knjige 'Projekt sreća' Gretchen Rubin. Donosimo ti njezine savjete za sretniji ožujak

''Projekt sreća'' u izdanju Planetopije donosi živopisnu i britku priču autorice Gretchen Rubin koja je odlučila cijelu jednu godinu posvetiti potrazi za srećom. Gretchen u poglavlje ''Ožujak'' istražuje kako biti postići sreću u poslu i svakodnevnim izazovima.

Izdavajamo nekoliko Gretcheninih savjeta za ožujak:

Unesi sreću u posao- 'Sretniji ljudi ujedno su i uspješniji vođe. Postižu bolje rezultate u rukovoditeljskim poslovima kao što su vodstvo i vladanje informacijama. Smatra ih se asertivnijima i samopouzdanijima od manje sretnih ljudi. Doživljava ih se čak i fizički privlačnije. Jedno istraživanje je pokazalo da su studenti koji su bili sretni na početku studija, u srednjim tridesetima zarađivali više - bez financijske prednosti u početku. Sreća može učiniti veliku razliku u vašem poslovnom životu', piše Gretchen Rubin.

Započni blog - 'Istraživanja pokazuju da što je više sastavnica koje čine vaš identitet, to je manje strašno kad je bilo koja od sastavnica ugrožena. Osim toga, novi identitet dovodi vas u vezu s novim ljudima i iskustvima, što su također pozamašni izvori sreće. Tako je to funkcioniralo za mene. Blog mi je dao novi identitet, nove vještine, nove kolege i način komunikacije s ljudima s kojima su me povezivali zajednički interesi. Proširila sam svoju viziju o tome kakva bih spisateljica mogla biti. Postala sam blogerica'.

Uživaj u zabavnoj strani neuspjeha - 'Znala sam da će mi prisiljavanje same sebe na veći trud donijeti veliku nelagodu. To je tajna odrasle dobi: sreća katkad ne usreći. Razmišljajući o tome zašto katkad ne želim ulagati veći trud, uvidjela sam da je razlog tome strah od neuspjeha, ali da bih bila uspješnija, morala sam biti spremna prihvaćati više neuspjeha. Da bih odganala taj strah, rekla sam sama sebi: 'Uživam u zabavnoj strani neuspjeha'. Neuspjeh je zabavan, ponavljala sam. To je dio ambicioznosti, dio kreativnosti. Ako se nešto isplati raditi, isplati se to učiniti loše', kaže autorica knjige 'Projekt sreća'.

Upali svijeću u radnoj sobi - 'Otkrila sam jednostavan način da smo radnu sobu učinim ugodnijom. Iako sam katkad ismijavala pristup stvaranju sreće putem mirisnih svijeća, otkrila sam da je ugodno raditi u sobi u kojoj gori svijeća. Posrijedi je svojevrsna tiha i vrlo ugodna prisutnost u sobi.

Uživaj sada - 'Kad bih se zatekla u pretjeranoj usredotočenosti na sreću koju očekujem u budućnosti, podsjećam se ''uživaj sada''. Ako mogu uživati u sadašnjosti, ne moram računati na sreću koju ću (ili neću) doživjeti u budućnosti. Ugodan dio ne dolazi poslije, ugodan dio je sada. To je još jedan razlog zašto se smatram sretnom jer toliko uživam u svojem poslu. Ako radite nešto u čemu ne uživate i uspjeh vas ne zadovoljava, neuspjeh je osobito bolan. Ali raditi posao koji volite samo je po sebi nagrada. Da bih uživala u sadašnjosti, morala sam ovladati još nečime: svojim strahom od kritike. Previše zabrinutosti o tome hvale li me ili kude, previše tjeskobe u iščekivanju što će moji kritičari reći - takvi su mi strahovi kvarili uživanje u radu i, još gore vjerojatno loše utjecali na moj posao'.

Više info: www.planetopija.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.