Psiha i seks 26. travnja 2010.

Otkrij jesi li božica ljubavi ili moći

Leo
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li više majka, supruga, ljubavnica ili poslovna žena? Vjeruješ li više svojim instiktima ili intuiciji? Arhetipovi šest grčkih božica pomoći će ti da bolje razumiješ sebe i svoje potrebe. Leonarda Boban primjer je žene s izraženim arhetipom Demetre, a koja je božica u tebi dominanta provjeri u članku

U sklopu seminara "Devet tjedana za devet životnih promjena" koji se održava u zagrebačkom Pilates Body Studiju, predavanje i individualna savjetovanja održava i psihologinja prof. Slavenka Martinović, koja ima 30 godina iskustva u savjetovanju i radu s ljudima.

Zanima te od čega se sastoji seminar "Devet tjedana za devet životnih promjena"?

Slavenki Martinović cilj je, kako sama kaže, polaznicima seminara pomoći da "od svog života naprave najbolje mjesto za sebe." Pri tome se odlučila poslužiti pristupom u psihologiji koji se temelji na razumijevanju arhetipova šest božica iz grčke mitologije.

"Prema Carlu Gustavu Jungu arhetip je obrazac instinktivnog ponašanja koji je univerzalan i obuhvaća modele ponašanja koji su manje-više podjednaki u svima nama tisućama godina. Poznavanje arhetipova omogućuje nam da shvatimo sami sebe i svoje odnose spram drugih ljudi. Preko tih obrazaca imamo uvid što neku osobu snažno privlači, frustrira ili zadovoljava, dok je kod drugih ljudi to potpuno drugačije. Ukazuju nam na sve razlike osobnosti i pokazuju daljnje puteve razvoja", objasnila je psihologinja.

Tako su i grčke božice Atena, Afrodita, Hera, Artemida, Demetra i Persefona arhetipovi koji predstavljaju određene dijelove ženske psihe. Žena može u sebi imati podjednako zastupljene sve božice, ili pak jedna, ili nekoliko njih mogu dominirati, dok su druge zanemarene.

Na predavanju koje je održala za polaznice i jednog polaznika seminara, Slavenka je opisala svaku od božica i kroz primjere pomogla ženama da u njima prepoznaju sebe, odnosno žene koje poznaju. Na kraju su svi ispunili upitnik s raznim pitanjima o svim područjima života, prema kojem je Slavenka kasnije napravila prikaz zastupljenosti osobina svake božice kod pojedine žene.

To joj je bila osnova za savjetovanje na kojem je ženama pomogla da vide u kojoj mjeri božice u njima međusobno surađuju, kako komuniciraju, da prepoznaju u kojim je životnim okolnostima koja od njih dominantna te da primijete i daju pažnju onim božicama, to jest aspektima sebe, koji su možda preslabi.

Jedini muški polaznik seminara pri ispunjavanju upitnika trebao je odgovarati na pitanja kao da opisuje ženu kakvu bi on želio, ili ženu s kojom je u vezi, pa mu je Slavenka kasnije pomogla da kroz to bolje razumije i sebe i svoja očekivanja. A već opisi svake božice koje je čuo na predavanju omogućili su mu da bolje razumije žene različitih tipova osobnosti. 

"Ovaj sustav ženi može pomoći da bolje razumije sebe i svoje potrebe, a može ju uputiti i na nešto što joj nedostaje, što bi mogla razvijati. Na primjer, ako žena koja je majka, ili će to tek postati, nema razvijene osobine koje se vežu uz Demetru - grčku božicu majku - to će joj nedostajati i to je nešto na ćemu bi trebala raditi. Za ženu koje nije majka niti ima potrebu to ikada postati i s time je zadovoljna, nema razloga da posebno potencira te majčinske kvalitete", objašnjava Slavenka.

Na sljedećim stranicama pročitaj koje osobine pripadaju svakoj od šest božica i pokušaj otkriti koje su kod tebe najizraženije!

Hera

 Hera je bila Zeusova supruga i za nju su vezani pojmovi: carica, žena vladara, zemaljska moć, tradicija, brak, partnerstvo, moralnost, matrijarhat.

Hera utjelovljuje moć žene, to je ona žena koja kad se pojavi - budi strahopoštovanje. Žena Hera ima jak ego, snažnu volju, prvorazredan je ekstravert. Imat će uspješan brak, odraslu djecu na koju je ponosna, preuzeti javnu ulogu u kojoj ima moć, odgovornost i vodstvo.

Preokupirana je moralnošću, održavanjem integriteta obitelji, tradicionalnim vrijednostima društva u kojemu živi.

Može biti žena vrlo uspješnog muškarca kojem je snažna podrška. Kroz njega se i sama ostvaruje i njegov uspjeh doživljava kao svoj. Idealan partner za Heru je netko tko će ravnopravno dijeliti moć s njom.

Želi samo snažnog, uspješnog muškarca koji je lider, a ako je moguće i vladar. Partnerstvo za nju znači brak i bit će bliska samo s jednim muškarcem, a to je njezin muž.

Monogamna je, brak joj je svetinja, vrlo je konzervativna, i brak i obitelj poštuje kao instituciju. Ona ne želi živjeti sama. Snažna je, ali su svoju moć predaju svom suprugu.Vrlo je ambiciozna majka, očekuje od svoje djece da budu uspješna i da imaju karijeru.

Slavne Here: Nancy Reagan; kraljica Viktorija

Žudi li Hera u tebi za brakom, pročitaj kako možeš navesti dečka da te zaprosi!

Demetra

Demetra, grčka božica ratarstva i zemlje, predstavlja zemaljsku majku, gospodaricu biljaka, menstruiranje, rađanje, generacije, kćer, podizanje i skrb, plodnost.

Demetra se voli brinuti o malima i nemoćnima i često ju se može vidjeti okruženu djecom, svojom i tuđom. Sretna je što može pripremati hranu za druge. Voli rađati i biti trudna - to joj daje vitalnu energiju pa čak i kad ima puno djece, to ju neće iscrpiti, nego, naprotiv, još više povezati s izvorom energije.

Za ženu Demetru biti majka je primarni princip koji ju vodi. Ona nije samo biološka majka, već je njezin stav prema svima uvijek majčinski. 

Drugima može izgledati kao da se pretjerano žrtvuje, nema vremena njegovati se i brinuti se za sebe pa ponekad djeluje zapušteno. Naravno da ona može naći vrijeme za sve one aktivnosti i interese koje imaju druge božice - ona zna da postoje dadilje, ali to ju jednostavno ne zanima i to ne želi. Duboko je ispunjena i sretna s onim što ona radi, biti mama. Iako stalno daje, izgleda da se ne umara i ne dosađuje. Ne misli na sebe, njezin ego je vrlo slab.

Knjige ju ne zanimaju previše i neće joj biti problem napustiti školovanje da bi se udala i imala djecu.

Spremno sa svima dijeli ljubav, a čak se i o muškarcima brine kao o djeci. Privlače je muškarci koji su stabilni i na koje se može osloniti, koji rade u susjedstvu i koji neće otići iz grada. Udaje se za osobu koja će biti pouzdan otac djeci. Ako brak propadne, Demetra se nalazi u ozbiljnom problemu kao samohrana majka.

Slavne Demetre: Majka Tereza, Leonarda Boban

Ako uskoro postaješ majka, pripremi se za porod!

Polaznice seminara

Čitateljica Zdrave Krave, 56-godišnja tajnica Elizabeta Dugandžić vidjela je na našem portalu obavijest o seminaru "Devet tjedana za devet životnih promjena" i budući da već duže vrijeme razmišlja kako bi trebala započeti s nečim sličnim, prijavila je sebe i svoju kćer.

"Sve u programu mi se svidjelo - i vježbanje i učenje o prehrani i briga za kožu i psihološko savjetovanje. Zato sam odlučila tome posvetiti sljedeća dva mjeseca", kaže Elizabeta, koja sada redovito vježba, ide na masaže i drži se savjeta za prehranu koje je dobila u sklopu seminara.

Bila je i na individualnom savjetovanju kod Slavenke Martinović i saznala da je kod nje dominantna božica Demetra.

"To sam i očekivala jer ja to stvarno jesam - jako mi je važna moja obitelj, moja djeca. Mislim da sam takvu osobnost naslijedila od svoje majke koja je rodila devetero djece, a dijelom sam to prenijela i na svoje tri kćeri. Još jedna stvar povezana s Demetrom, koju primjećujem kod sebe, je to što volim kuhati i hraniti druge, a godinama sam radila i kao profesionalna kuharica."  

Nakon razgovora s psihologinjom, kaže, osjeća se sigurnijom u sebe i svjesnija je nekih svojih vrlina.

'Trebam se više posvetiti sebi'

Elizabetina kćer, 32-godišnja Nikolina Rastija ispričala nam je kako je otkrila da su kod nje najnaglašenije božice Artemida i Demetra. 

"Najslabija božica kod mene je Hera pa mi je Slavenka savjetovala kako ju mogu pojačati. Obično sam uvijek drugima na usluzi i nemam puno vremena za sebe, osobito od kad imam dijete, pa bih se sada više trebala posvetiti sebi i prestati se uzimati zdravo za gotovo."

Za cijeli program "Devet tjedana" Nikolina kaže:

"Ovo mi čuda čini. Osjećam se bolje nego ikad u zadnjih nekoliko godina. Iako puno radim, nisam više umorna, nego sam stalno puna energije, a mislim da su za to najzaslužnije promjene koje sam uvela u prehranu, kao i redovito vježbanje."

Ana Talan, 20-godišnja studentica ekonomije i menadžmenta, također je za seminar "Devet tjedana za devet životnih promjena" saznala na Zdravoj Kravi.

"Nisam se kretala, a imam problema s koljenom, pa mi je bilo važno da u treninzima imam podršku stručnjaka, a u ovom programu upravo to dobivam. Uz to, svi su treninzi zanimljivi i inovativni.

Također sam se jako nezdravo hranila pa sada uvodim razne promjene koje su mi preporučile analitičarka prehrane Mirjana Tonković i Jadranka Boban Pejić. Počela sam redovito doručkovati, pijem više vode, izbacila sam slatkiše i tjesteninu, a uvela integralne žitarice i već sada se bolje osjećam, a ima još puno toga što želim poboljšati", kaže Ana općenito o seminaru, a za arhetipove grčkih božica kaže da su joj bili jako zanimljivi.

"Pronašla sam se pomalo u svakoj od božica, a upitnik je to i potvrdio. Samo mi malo trenutno prednjači Persefona, ali Slavenka mi je rekla da se to još može dosta mijenjati s mojim sazrijevanjem i ulaskom u nove životne faze", kaže Ana Talan.

Prijave i detaljne informacije o radionicama "Otkrij božice u sebi" na telefon 0993533553 ili na email adresu: grcke.bozice@gmail.com

Persefona

Persefona je božica podzemnog svijeta, pa je s njom povezano sve mistično i okultno, vidovitost, vizije, snovi, smrt i transformacija, unutarnje vodstvo, iscjeljivanje, nadnaravne moći.

Kod Presefone je izražena podjeljenost na njezin unutarnji svijet - intuitivan i ponekad mračan - i na vanjski svijet u kojem pokazuje svoju lijepu i prilagođenu "masku". Ta dvostrukost stvara joj dosta problema jer uvijek mora balansirati između svog snažnog unutarnjeg iskustva i dojma koji ostavlja na druge.

Nema nekog zajedničkog tjesenog obilježja za sve Persefone. Ona može biti krhka i tanka, fragilna, ali i prekomjerne težine i zanemarenog tijela. Atraktivna je, nasmijana, dopadljiva, nema erotičnu ljepotu kao Afrodita, nego neku posebnu mladenačku ljepotu. Arhetipsko dijete koje ima u sebi zrači ljepotom i optimizmom i često je jako privlačna. Jako je osjetljiva i ranjiva pa bi njezin partner trebao biti osobito pažljiv i nježan. Voli biti sama i tada čita, piše, slika, meditira. 

Moderne Persefone se zapošljavaju, postaju majke i supruge. Simpatične su, duboko uključene u ljudske osjećaje i potrebe. Ako dovoljno razviju svoj unutarnji svijet, težit će karijeri savjetnika ili terapeuta.

Prepoznaješ li se u opisu Persefone, možda ćete zanimati bioenergetsko iscjeljivanje!

Kao djevojčicu Persefonu su možda doživljavali čudnom, jer je na neki način uvijek bila drugačija od drugih.

Smatra se da je tipična Persefona, najvjerojatnije, u djetinjstvu preživjela ozbiljnu traumu. Iskustvo velike tragedije, združeno s osjetljivošću i krhkim egom stvara obrazac mlade djevojke koja je snažno privučena podzemnim svijetom, a kao žena može birati problematične muškarce - alkoholičare, nasilnike, kriminalce. 

Ona može nositi u sebi sumnju da u svi muškarci opasni i zato će biti distancirana od njih kroz adolescenciju. Kasnije, kad bude imala više povjerenja, birat će muškarce koji su introvertirani, skloni duhovnom, koji su meki i nježni i koji su zaštitnički. Veze može doživljavati kao uznemiravajuće tako da ima spremne antene kojima hvata upozoravajuće signale.

Zbog prisutnog straha od konflikta, ona je manipulativna.

Žena Persefona mora naučiti živjeta u dva radikalno drugačija svijeta: svijetu života i svjetla i svijetu sjena i smrti. Ona vidi obje strane - ono što se vidi i ono što se ne treba vidjeti, što treba ostati tajnom.

U starosti je ona mudra žena kojoj dolaze po savjet mlade djevojke i žene.

Slavne Persefone: Elisabeth Kubler-Ross, psihijatrica poznata po radu s umirućima; Florence Nightingale, koje se smatra začetnicom profesije medicinskih sestara

Atena

Atena je božica uz čiji se arhetip vežu pojmovi kao što su civilizacija, obrazovanje, grad, kultura, karijera, suparnica, intelektualka, poslušna kćer buntovnog oca, domovina, logika.

Danas možemo susresti puno žena koje pripadaju tipu božice Atene. To su klasično, sofisticirano dotjerane poslovne žene, uvijek u žurbi, praktične, inteligentne, snažne i neovisne, ekstrovertirane. Često će to biti političarke, organizatorice, voditeljice tvrki, odvjetnice ili novinarke. One su uspješne i neovisne, orijetirane na postizanje rezultata.

Atena je arhetipski djevica, što ne implicira nužno izostanak seksualnosti, kao ni partnerskog odnosa, već opisuje njezinu osobinu da može živjeti bez muškarca, jer je svjesna i muškog i ženskog dijela svoje psihe. To je tipična feministkinja. Svoj je libido pretočila u intelektualne aktivnosti.

Da bi bila zadovoljna u vezi, muškarac ju ne smije gušiti, odnosno treba joj dopustiti samostalnost. U odnosu s njim mora se osjećati ravnopravno - oni su "braća po oružju", intelektualni prijatelji i mogu ostati u doživotnom odnosu jednog posebnog prijateljstva, a da se to ne pretvori u konvencionalnu vezu, odnosno brak.

Iako izvana vrlo snažna, Atena posjeduje unutarnju krhkost i slabost (što stvara unutarnji konflikt), a kako bi ih prikrila još će više učiti i raditi. To je prisutno kod svih Atena i naziva se Atenina rana. Što više Atena ulaže u uspjeh, svoj razvoj, ona sve više skriva svoju djevojačku ranjivost.

U djetinjstvu se tipična Atena voli igrati s dječacima, natjecati se s njima kako bi napredovala i razvijala se, ali će se radije nego u fizičkim aktivnostima natjecati u znanju i inteligenciji, primjerice u šahu. 

Mlade Atene dobro kontroliraju emocije, ne plaču, uvijek se drže snažno i borbeno. Pubertet kod njih može biti kaotičan, jer nisu svjesne svoga tijela i svoje seksualnosti.

Poznate Atene: prof.dr. Mirjana Krizmanić; George Sand; Mary Wollstonecraft, autorica prvog feminističkog dokumenta iz 1792.godine

Afrodita

Afrodita, grčka božica ljubavi, povezana je s pojmovima kao što su eros, seksualnost, senzualnost, romantika, ljepota, strast, tijelo kao svetinja, umjetnost, saloni, budoari, patrona, bludnica.

Afroditu ćemo lako prepoznati na ulici: ona je uvijek sređena, okićena, namirisana, a posao joj je često povezan s industrijom mode. Djeluje kao senzualna, topla i šarmantna osoba.  Najveća vrijednost joj je eros, ali ne isključivo kao seksualni odnos, već kao posebna kvaliteta ljubavi i povezanosti koja je za nju suština međuljudskih odnosa.

Afrodita odrasta brzo. Biti blagoslovljen tipom Afrodite općenito znači imati lakoću oko vlastitog tijela i imati zdrav, jednostavan odnos s vlastitom seksualnošću. Kao mala djevojčica, ona može zaprepastiti mamu s prirodnom znatiželjom za tijelo i spolne organe.

Od početka kod Afrodite postoji nešto privlačno, iako to ne mora biti uobičajena ljepota. Kad uđe u adolescenciju morat će naučiti svoj eros držati pod kontrolom. U suvremenom svijetu to joj može donijeti određenu vrstu problema. Fizički će sazrijeti ranije i to će ju primoravati da ranije sazrije i socijalno.

Njezin lijepi izgled i prijateljsko ekstravertirano ponašanje, učinit će ju središtem libidinoznih namjera svih mladih muškaraca u njezinoj okolini. Ponekad mlade Afrodite sazriju u zaprepašćujuće lijepe djevojke, kao na primjer Brooke Shields.

Ta ljepota može biti blagoslov, ali i prokletstvo za mladu djevojku i budući da su njezini vršnjaci nezreli, ona se može naći izolirana od njih. Izoliranost stvara osjećaj usamljenosti i mlada Afrodita se može još više truditi oko svoje izvanjske maske kako bi to kompenzirala. Kako će ju muškarci željeti kao plijen ili trofej, tako će se i ona propitivati o vlastitoj vrijednosti. Seks-simbol je predmet, a ja nisam predmet, govorila je Marilyn Monroe.

Mnoge mlade Afrodite pod pritiskom da uvijek izgledaju prekrasno, nikada ne osvijeste i druge talente koje imaju. Ponekad i na poslu mogu imati probleme, jer svojim zračenjem uznemiruju kolege, i muškarce i žene podjednako

Tipična Afrodita često ima izvanbračne odnose, može se naći u ljubavnom trokutu. To je dio priče o prastarom arhetipu trokuta u kojemu je vrijednost erosa postavljena nasuprot odanosti i braku. Ona se nikada ne srami svojih veza, tajnih avantura. U tim odnosima pokazuje odanost, duhovno i seksualno prijateljstvo.

Ne znači svaki izvanbračni seks prevaru... zanima te kako je to moguće?

Kao i druge božice, Afrodita je u našem patrijarharnom društvu u većoj ili manjoj mjeri ranjena. Patrijarsi ne mogu živjeti s njom, ali niti bez nje.

Slavne Afrodite: Mija Elegović; Marilyn Monroe; Madonna

Artemida

Artemida je grčka božica lova i vladarica zvijeri i njezino je carstvo priroda. S njom su povezani šamanizam, krvni misteriji - žrtvovanje, pustolovine, ljubav prema divljini, lov.

Suvremena žena Artemida je vrlo praktična, sportski tip, zanima ju zaštita okoliša i alternativni stilovi života. Često je uključena i u ženske udruge. Ne voli grad i suvremenu tehnologiju, a kao kod kuće se osjeća u šumi, na planini.

Najčešće nosi traperice, trenirke, velike majice i djeluje kao da je upravo nekom pomagala da se useli u stan. Ima snažno tijelo, može biti fit i u zreloj dobi, jer je uvijek u pokretu. 

Muškarciod nje ponekad zaziru jer je često snažnija od njih, bolje od njih trči, pliva, penje se, što im voli i pokazati.

Maloj Artemidi u školi je često dosadno i ona puno bolje uči kroz praktične aktivnosti. Kao djevočica je bila dio muškog svijeta, imala je iste igre, isti status kao njeni muški prijatelji i u svemu je s njima ravnopravno sudjelovala. Ali pubertet i adolescencija radikalno mijenjaju situaciju i ona više nije dio tog svijeta, muški klan se povukao i nestao.

Isto tako i njeno tijelo se mijenja i ona ga nastoji prekriti širokom, vrećastom odjećom, tako se osjeća sigurno. Drugi ju ponekad doživljavaju kao muškobanjastu djevojčicu, a u pubertetu ju smatraju problematičnom, jer se ne ponaša kao većina ostalih djevojaka. Artemidi može biti teško naći prijateljicu s istim potrebama pa je u tom razdoblju često usamljena

Radi snažne potrebe za slobodom i neovisnoću, Artemida može imati teškoća u prihvaćanju uloge majke, supruge ili žene od karijere. Artemidina seksualnost postoji, ona leži u njezinoj snažnoj povezanosti sa životinjskom prirodom. Kada je povezana sa svojim istinskim erosom, njezina ljubavna igra je divlja i okrutna.

Ona želi muškarca kraj sebe i to na način da joj drži konop dok se penje, da popravlja drvenu ogradu zajedno s njom, da je znojan i iscrpljen nakon zajedničkih aktivnosti na otvorenom.

Slavne Artemide: Calamity Jane; Jane Goodall, koja se više od 30 godina bavila se znanstvenim istraživanjem čimpanza u Tanzaniji; Billie Jean King, slavna američka tenisačica

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.