Psiha i seks Seks i veze 30. rujna 2023.

Ups, više ne uživamo u seksu! Najčešći razlozi

Foto: shutterstock Neke senzacije i pojave nakon seksa mogu izazvati zabrinutost
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi su to iskusili, nekadašnje je strasti nestalo i emocije su postale mlake. Većina parova to doživljava kao logičan slijed duge veze. Međutim, moguće je da su navike izvan spavaće sobe krivac za krizu u njoj jer je seksualni život usko povezan s općim zdravljem.

Provjerite jesu li neke od ovih navika možda uzrok pomanjkanju strasti i smanjenoj seksualnoj želji.

Ne spavate dovoljno

Nedovoljan san je vrlo raširena boljka. Ne samo što vas čini umornim i sklonim bolesti, već je istraživanje mozga pokazalo i da ostavlja seksualne posljedice na oba spola. Stručnjaci kažu da je većini potrebno 7 do 9 sati noćnog sna.

Zanemarujete tjelesnu aktivnost

Tjelesni kapacitet, izdržljivost, snaga i fleksibilnost jednako su dragocjeni u seksu i u svakodnevnom životu. Više istraživanja je napravljeno s ciljem da se otkrije kako tjelesna aktivnost utječe na druge segmente života pa i na seksualni. Ubrzan rad srca potiče krvotok, što stimulira seksualne organe. Svaka žustra vježba vrijedna je truda. Ako ćete svaki dan hodati samo 30 minuta ili napraviti nekoliko asana vaš seksualni život bit će znatno bolji. 

Izostavljate esencijalne nutrijente iz prehrane

Uravnotežena prehrana osigurava vitamine i minerale povezane s pravilnom seksualnom funkcijom. Stručnjaci naglašavaju važnost B vitamina, osobito niacina, koji se nalazi u lososu, piletini i tunjevini. On potiče oslobađanje energije i ubrzava krvotok, a to je bitno za seksualno aktivne muškarce i žene. Oštrige su na glasu kao afrodizijak, vjerojatno zato što sadrže obilje minerala cinka.

Pijete previše alkohola

Previše alkohola može dovesti do nesposobnosti postizanja orgazma, a kod muškarca i do privremene impotencije. Istraživanja pokazuju da kronični alkoholizam, čak i poslije mnogo godina trezvenosti, uzrokuje dugotrajnu štetu na seksualnom planu. Međutim, jedna do dvije ili čak tri čaše vina može pozitivno utjecati na ženski libido.

Pušite

Treba li ti još jedan razlog da se osjetite krivim zbog pušenja? Istraživanje klinike Mayo pokazuje da pušenje ometa rad krvotoka, što je loše za srce i seksualne organe. Pušenje je usko povezano i s erektilnom disfunkcijom. Čak postoje i antipušačke kampanje koje to naglašavaju.

Pušenje trajno oštećuje tijelo - što se događa 30 godina poslije?

Uzimate određene lijekove

Ako gotovo nikada nemate želju za seksom, krivac tome mogu biti lijekovi koje konzumirate. Neki, iako ne svi antidepresivi smanjuju seksualnu želju te se treba posavjetovati s liječnikom oko promijene lijeka. Također, sve što isušuje sluznicu, kao antihistaminici, može doprinijeti vaginalnoj suhoći.

.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.