Psiha i seks Seks i veze 01. ožujka 2017.

Doznaj u kakvoj su vezi seks, poljupci, zagrljaji i 50 tisuća dolara

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Proveden je veliki broj istraživanja na temu veze između učestalosti intimnih odnosa i sreće. Neki istraživači su otišli toliko daleko da su sreću koju čovjek osjeća zbog redovitog seksa usporedili sa srećom koju bi osjetila da godišnje zaradiš dodatnih 50 tisuća dolara.

Čini li nas češći seks zbilja sretnijima ili nas činjenica da smo sretni potiče da se češće upuštamo u intimne odnose? Postoje brojne aktivnosti koje usrećuju čovjeka, a ipak im se ne pripisuju takve dugoročne zdravstvene beneficije kao seksu. U čemu je tajna?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Znakovi koji ti govore jesi li u sretnoj vezi?

Izmjenjivanje nježnosti

Serija istraživanja objavljena u znanstvenom biltenu Personality and Social Psychology prebacila je fokus sa samog seksualnog čina na ono što se događa prije i nakon njega. Naime, pokazalo se da taj dugoročni osjećaj sreće i zadovoljstva dugujemo maženju i izmjenjivanju nježnosti.

Znanstvenica Anik Debrot sa Sveučilišta Fribourg je provela 2 značajna istraživanja na ovu temu. Prvo je uključivalo 335 pojedinaca koji su u to vrijeme bili u vezi, dok su u drugom sudjelovala 74 para. Postavljena su im pitanja u 3 kategorije: učestalost seksa, izmjenjivanje nježnosti i opće zadovoljstvo životom.

Potvrđena je veza između redovitih seksualnih odnosa i osjećaja sreće, ali kada je faktoru seksa dodano izmjenjivanje nježnosti, veza je postala mnogo jača.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bez nježnosti učinak blijedi

Da bi dalje istražili ovu vezu, istraživači su zamolili 106 bračnih parova da tokom 10 dana vode detaljne dnevnike o svojim životima. Analizom dnevnika je potvrđeno da seksualni odnosi imaju pozitivan utjecaj na raspoloženje kroz naredna 24 sata nakon samog čina.

On me više ne želi?

Međutim, kod parova koji su izmjenjivali manje nježnosti ili ih nisu izmjenjivali uopće, taj efekt je mnogo brže blijedio.

Preostaje samo dodati da ne trebaš podcjenjivati moć poljupca ili zagrljaja, posebice u situaciji kada sam seks nije moguć.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.