Psiha i seks Moje emocije 15. prosinca 2016.

Nauči konačno razliku između ljubavi i zaljubljenosti i oslobodi se patnje

Zimski_Par
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zaljubljenost i ljubav su dva potpuno različita osjećaja. Ljubav je osjećaj prema nekoj osobi koju smo upoznali i koja nam se kao cjelina sviđa, tako da se u njenom društvu osjećamo ugodno. Zbog toga je želimo uz sebe i za nju se emocionalno vežemo.

Kada se emocionalno vežemo za nekoga, onda nam ta osoba postaje emocionalno važna, tako da je to platforma za dalje građenje odnosa u smislu pripadnosti, bliskosti... Posljedica svega toga je da je ljubav vrlo stabilna emocija. Najbolji primjer za to je ljubav prema svojoj djeci.

Ne zaljubljuju se svi

Za razliku od ljubavi, zaljubljenost je vrlo nestabilna emocija. U vezi sa zaljubljenošću postoje brojne zablude koje su vrlo raširene i koje dotiču zapadnu civilizaciju. Zaljubljenost nije prirodan osjećaj i ne može se svatko zaljubiti. Na primjer, u primitivnim plemenima nema zaljubljenosti. Da bi se netko mogao zaljubiti, on mora vjerovati da postoji takva ljubav koja donosi sreću i užitak. On ili ona mora precjenjivati i idealizirati ljubav.
 
Trenutak zaljubljivanja je kada netko počne misliti da je pronašao "pravog" partnera koji odgovora onoj slici koju nosi u sebi. Tada dođe do projekcije te slike na osobu u koju je netko zaljubljen, tako da osoba više ne razlikuje drugog kakav je u stvarnosti od toga što vidi u drugome.
 | Author:
 
Zaljubljenost traje onoliko dugo koliko traje projekcija, a to je relativno kratko u ostvarenim i uzvraćenim vezama i odnosima. Tijekom vremena ljudi počinju uviđati da partner nije ono što su mislili da jest i počinju se razočaravati. I sama riječ razočaranje ukazuje da je postojalo čaranje, magijski postupak u očaranosti, začaranosti, tako da je osoba sada progledala i vidjela realnost takvu kava je.

Iz knjige "Emocije " psihoterapeuta dr. med. Zoran Milivojevića, objavljene u izdanju Mozaik knjige, doznaj više o ljubavi i zaljubljenosti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.