Psiha i seks 29. siječnja 2016.

Otkrij jesi li narcisoidna?

Narcisa
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U današnjem svijetu, pojam 'narcisoidan' znači ipak nešto više od toga da je netko samo tašt. Narcisoidnost je daleko složeniji pojam od toga. Javlja se u mnogim situacijama i može biti zdrava, ali i patološki bolesna. Pročitaj nekoliko znakova kojima ćeš detektirati jesi li narcisoidna

1. Voliš biti u centru pažnje

Narcisoidne osobe vole dominirati u razgovorima. Oni osjećaju kao da su primorani govoriti o sebi pa onda pretjeruju u svojim postignućima kako bi impresionirali sugovornike. Oni uvijek govore o sebi kao najboljem radniku u firmi, najfleksibilnijem vježbaču joge ili najpopularnijem susjedu u kvartu. Ovakve izmišljotine lake su za ispričati jer za njih trebaju samo male nevine laži, ali zapravo služe kako bi narcisoidna osoba poboljšala idealiziranu verziju sebe.

2. Imaš naviku davati neželjene savjete

Naravno da zapravo pokušavaju pomoći svojim prijateljima ili obitelji,  ali svojim savjetima također koriste priliku da pokažu svoje vrhunsko znanje i poznavanje svega. Narcisoidne osobe uvijek se prave da znaju malo više od svih i čini se kao da se u sve razumiju. Djelujući informiraniji od svih, oni samo dodatno poboljšavaju svoj lažni status u društvu.

3. Mrziš čekati u redu

Narcisoidne osobe frustrirane su ako im se netko odmah ne javi na telefon ili ne reagira na njihovu govornu poštu. Oni osjećaju da zaslužuju poseban tretman i misle da se sve vrti oko njih.

4. Tvoje ambicije ne poznaju granice

Druga je stvar ako želite nešto postići i vrijedno radite za to, ali narcisoidne osobe misle da i bez truda zaslužuje najbolje poslove i maštaju kako će biti moćni, bogati i ljepši. Vole se družiti s ljudima iz elitnog miljea i kupovati skupe stvari kao statusne simbole.

5. Znaš kako iskoristiti šarm

Imaš smisao za to da se ljudi u tvom društvu osjećaju važno. Tvoji odnosi vjerojatno se kreću brzo sve dok ti se osoba divi i hvali te, ali čim ukaže na tvoje mane, odmah prekidaš vezu ili prijateljstvo. 

6. Natjecateljski si tip

Narcisoidne osobe misle da moraju pobijediti u gotovo svakoj domeni kako na teniskom terenu, tako i u uredu, a i u kvartu s najboljim vrtom. Protivnici su mi svi, od stranaca do ljubavnog partnera. Često omalovažavaju tuđe uspjehe jer u tom trenutku ne mogu podnijeti da je netko drugi pobjednik.

7. Nikad ne misliš da si ti za nešto kriva

Narcisi nikad ne misle da su u krivu niti se ispričavaju drugima nego ih krive za sve loše što im se dogodilo. Odbijaju biti odgovorni za svoje pogreške i loše ponašanje i umjesto isprike, krivnju prebacuju na nekog drugog.

8. Iskorištavaš ljude 

Narcisoidnima osobama nedostaje empatije pa iskorištavaju druge, možda čak ne namjerno. Oni očekuju od drugih da se brinu za njihove potrebe, ali oni odbijaju učiniti isto za bilo koga drugoga.

9. Ovisna si

Narcisoidne osobe osjećaju se nedodirljivo i kao da su na vrhu svijeta, a taj osjećaj ih pokreće pa ga žele sve više i više pa posežu za alkoholom, plastičnom kirurgijom i opsesivnim šopingom. Ako taj dan nisu u društvu uspjeli smisliti nešto s čime bi se istakli, ovisnost o nečemu im je kao lijek.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.