Psiha i seks 06. prosinca 2011.

Mudri savjeti za prosinac pun ljubavi

Par-Sreca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U prosincu se pridržavaj svojih odluka, spoznaj na koji način to utječe na tvoju sreću, razmotri koliko si napredovala u odnosu na početak godine i prednost daj onim stvarima koje te doista uveseljavaju - savjetuje Gretchen Rubin, autorica knjige "Projekt sreća"

"Projekt sreća'' u izdanju Planetopije donosi živopisnu i britku priču autorice Gretchen Rubin. koja je odlučila cijelu jednu godinu posvetiti potrazi za srećom. U poglavlju "Prosinac" Gretchen se osvrnula na sve odluke koje je donijela tijekom godine te na osobni napredak koji je ostvarila zahvaljujući Projektu sreća.

Posljednja odluka na kraju godine

Jedanaest mjeseci gomilala sam odluke, a za posljednji mjesec, prosinac, željela sam iskušati savršenu disciplinu. Pridržavat ću se svih svojih odluka, neprestano.

Stoga sam mjesec dana pospremala, čistila, uređivala i gasila svjetla. Pjevala sam ujutro, smijala se naglas, uvažavala tuđe osjećaje, ostavljala misli neizrečene. Pisala sam blog, tražila pomoć, tjerala samu sebe dalje, dolazila na sastanke i skretala s puta.

Moja Prva veličanstvena istina kaže da ako želim biti sretnija, moram razmotriti svoj život i razmišljati o dobrom osjećaju, lošem osjećaju i ispravnom osjećaju u ozračju rasta. Radila sam na svim tim elementima i to je činilo golemu razliku. Ispostavilo se da je za mene najvažniji element bio loš osjećaj.

Dobar osjećaj je druženje s obitelji

Moju je sreću najviše ojačalo uklanjanje loših osjećaja nastalih uslijed prigovaranja, ogovaranja, konzumiranja lažne hrane. Istodobno sam doživljavala više dobrog osjećaja – više sam se smijala sa svojom obitelji.

Na početku prosinca došla sam na zamisao za cilj koji sam željela ostvariti kako bih se u predstojećoj godini "osjećala ispravno": željela sam se uključiti u pitanje doniranja organa. Nisam osobito uživala u tom poslu, ali sam vidjela da bih se zbog tog projekta mogla osjećati ispravno.

Ali, po pitanju Prve veličanstvene istine najviše me je iznenadila zadnja sastavnica, ozračje rasta. Uvidjela sam koliko mi je ozračje rasta, ostvareno blogom, postalo golem izvor sreće.

Usreći druge ljude

Ako mislim da sam sretnija, jesam sretnija. To je Četvrta veličanstvena istina. Nisam sretna ako ne mislim da sam sretna – a ako se trudim biti svjesna svoje sreće, mogu je uistinu iskusiti.

Iako je Prva veličanstvena istina bila iznimno vrijedna jer mi je pokazala kako moram promijeniti vlastiti život da bih bila sretnija, Druga je bila važnija za moje razumijevanje prirode sreće. Jedan od najboljih načina da usrećite sebe jest usrećivati druge ljude. Jedan od najboljih načina da usrećite druge ljude jest da sami budete sretni.

Dok sam se osjećala jadno, bila bezvoljna, u obrambenom stavu, tražila sam razloge da budem još gnjevnija i ogorčenija. S druge strane, dok sam se osjećala sretno, bila sam sklonija vedrini, velikodušnosti, kreativnosti, ljubaznosti, ohrabrivanju i pomaganju.

Živi u trenutku

Treća veličanstvena istina bila je drugačija vrsta istine. "Dani su dugi, ali su godine kratke" podsjećalo me je ostati u sadašnjem trenutku, uživati u godišnjim dobima, zabavljati se u ovom razdoblju života.

Sa svakim sam mjesecom uvidjela i važnost svoje Prve zapovijedi "budi Gretchen". Svoju sam sreću morala graditi na temelju svojega karaktera; morala sam uvažiti što me doista čini sretnom, a ne što bih željela da me čini sretnom.

Treba tražiti na "pravom" mjestu!

Godina je završila, a ja sam uistinu sretnija. Nakon svih svojih istraživanja ustanovila sam ono što sam cijelo vrijeme znala: mogu promijeniti svoj život bez promjene svojega života.

Kad sam se potrudila posegnuti prema njima, ustanovila sam da su crvene cipelice cijelo vrijeme bile na mojim nogama; plava ptica pjevala je pred mojim kuhinjskim prozorom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.