Psiha i seks Seks i veze 20. lipnja 2017.

Mozak na ljubavi - nema straha, a moguće je biti zaljubljen desetljećima!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljubav nas baca u euforiju, briše strahove i napetost, a sve zbog hormona koji okupiraju čak 12 područja mozga. Zbog njih nam srce lupa, obrazi rumene, a dlanovi se znoje.

Zaljubljivanje je brz, ali vrlo kompleksan proces koji obuhvaća čak 12 područja u mozgu, tvrdi američka znanstvenica dr. Stephanie Ortique koja je vodila studiju “Neuroimaging of Love”. No zbog spleta reakcija koje nastaju u mozgu, zaljubljenost nije temeljna emocija. Prve aktivnosti u mozgu zapažaju se već unutar jedne petine sekunde zaljubljivanja, dok istodobno padaju aktivnosti u onim dijelovima mozga koji su povezani sa strahom i napetošću.
Antropologinja Helen Fisher 2005. istraživala je mozak pojedinaca istinski “zarobljenih” u romantičnoj ljubavi. Njen tim je analizirao 2500 skenova magnetske rezonancije studenata koji su gledali slike za njih posebnih ljudi i usporedili sa skenovima dok su gledali samo slike poznanika.

Što je potrebno za nešto više od samo dobrog seksa?

Fotografije u prvom dijelu istraživanja izazvale su burne reakciju u mozgu - tako da je um postao aktivan u regijama bogatima dopaminom, neurotransmiterom (neuroprijenosnikom) zaslužnim za održavanje dobrog raspoloženje. Znanstvenici ga nazivaju limbičkim “krugom nagrada” i on se smatra primitivnom neuronskom mrežom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Znamo da su primitivna područja mozga ključna kod romantične ljubavi te da ta područja zasvijetle kada se govori o voljenoj osobi. A kod nekih parova ona mogu svijetliti jako dugo" - pojašnjava Jacqueline Olds, izvanredna profesorica psihijatrije iz Bostona.

Lupanje srca i znojni dlanovi

Kada se zaljubljujemo, kemikalije povezane s krugom nagrada u mozgu proizvode razne fizičke i emocionalne odgovore - lupanje srca, znojne dlanove, rumene obraze, osjećaj strasti ili tjeskobu. Razine hormona stresa, kortizola, povećavaju se tijekom početne faze ljubavi, uslijed čega se naše tijelo tada lakše nosi s kriznim situacijama.

Intimnost u vezi nisu samo seksualni odnosi

Kako kortizol raste, razine neurotransmitera serotonina sve se više iscrpljuju, a njegovu nisku razinu, psihijatri opisuju kao “nametljivo preokupiranje misli, nada i strahova” - što se očituje u opsesivno-kompulzivnom ponašanju zaljubljenih.

Kod zaljubljenosti se otpuštaju i visoke razine dopamina, kemikalije koja aktivira krug nagrada, pomažući da ljubav doživimo kao ugodno iskustvo slično euforiji, kao i kod uzimanja droga ili alkohola.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Druge kemikalije koje se luče su oksitocin i vazopresin, hormoni koji imaju ulogu i u trudnoći, te stvaraju povezanost između majke i djeteta. Oksitocin se otpušta tijekom seksa i kontakta kože na kožu, produbljuje osjećaj privrženosti i čini parove da se osjećaju bliskijima nakon seksa.

Ako ljubav potraje, vrtuljak emocija se umiri unutar jedne ili dvije godine. Kortizol i serotonin vrate se na normalu, a ljubav, koja je počela kao stresor za mozak i tijelo, postaje tampon protiv stresa. Područja mozga povezana s nagradom i zadovoljstvom i dalje se aktiviraju ako se veza nastavi, ali stalna žudnja i želja se smanjuju.

Tko je tvoja srodna duša i kako je prepoznati?

Dopamin

Ako prema nekome osjetite nalet zaljubljenosti to zapravo znači da neuroni u mozgu ispuštaju dopamin, neurotransmiter povezan sa stvaranjem osjećaja euforije, baš kao i kod kockanja i ovisnosti.

Adrenalin

Rezultat nervoze prije spoja s nekime tko vam se sviđa su znojavi dlanovi i lupanje srca. Mozak tada šalje signal nadbubrežnoj žlijezdi da ‘pumpa’ adrenalin pružajući nam navalu uzbuđenja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Limbički sustav

S ulaskom u vezu limbički sustav i dalje oslobađa dopamin koji čuva žudnju za partnera. Kad partner nije u blizini, pojačava se želja da ga ponovno vidite. No ona može oslabiti, pa dolazi do kraja ljubavi.

Nauči konačno razliku između zaljubljenosti i ljubavi

Oksitocin

Zaljubljeni često ignoriraju crvene zastavice na koje nas tada jedino mogu upozoriti prijatelji jer se amigdala u temporalnom režnju isključuje. Luči se i oksitocin, ključ za stvaranje povjerenja i predanosti.

Novi plamen

Za one čiji je dugoročni brak prešao u suosjećajan i rutinski odnos, može se ponovno upaliti plamen. Seksualna aktivnost, primjerice, može povećati razinu oksitocina i aktivirati krug nagrada.

Možemo biti ludo zaljubljeni i nakon 30 godina

Studija Sveučilišta Stony Brook u New York otkrila je da je moguće biti ludo zaljubljen u nekoga nakon desetljeća braka. Istraživački tim na skenovima parova koji su u braku bili u prosjeku 21 godinu otkrili su isti intenzitet aktivnosti u dijelovima mozga bogatima dopaminom, baš poput onih u parova koji su se tek nedavno zaljubili. Uzbuđenje zbog romantičnih momenata ostaje, ali se izgubio strah od gubitka. Zato ako netko kaže da je u svog životnog partnera ili partnericu ludo zaljubljen i nakon 30 godina, to je živa istina.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ljubav može pokazati oba lica ovisnosti

Helen Fisher kaže da je romantična ljubav ovisnost.
"I to savršeno lijepa ovisnost, ako sve dobro ide i užasna ovisnost ako ne ide dobro. Uistinu, ima sve karakteristike ovisnosti. Fokusirate se na osobu, opsesivno mislite o njoj, žudite za njom. Spremni ste preuzeti ogromne rizike da osvojite tu osobu" - rekla je antropologinja.

Ovako tvoje tijelo pokazuje da si zaljubljena preko ušiju

Ljubav je slijepa

Osim pozitivnih osjećaja koji donosi romantika, ljubav deaktivira neuronske putove odgovorne za negativne emocije, poput straha ili socijalne prosudbe. Kada proživljavamo romantičnu ljubav, neuralna mreža odgovorna za stvaranje kritičnih procjena drugih ljudi, uključujući procjene i onih s kojima smo “u ljubavi” jednostavno se - ugasi. Zato kažemo - ljubav je slijepa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.