Psiha i seks Seks i veze 15. lipnja 2016.

Otkriveno je u kojem dijelu mozga se javlja ljubav

Zaljubljeni_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ustanovljeno je da se ljubav javlja u istom području mozga u kojem nastaje i ovisnost od droge. Do ovog otkrića je došla skupina znanstvenika s različitih sveučilišta iz Kanade i Amerike i Sveučilišne bolnice u Ženevi. Ljubav se javlja u onom dijelu mozga koji je odgovoran za stvaranje ovisnosti i usko je povezana s odjeljkom u kojem nastaje seksualna želja. Ipak, za razliku od seksualnog uzbuđenja, za ljubav je potreban i "dodatni sastojak"

Za ljubav su osim ovisnosti karakteristični strast i želja

Iako neki ljudi tvrdite da se u ljubavi ne radi o seksualnoj želji, ali istraživanja potvrđuju da su seksualna želja i strast ključni za povećanje bliskosti i intime te omogućuju međusobno povezivanje. Vjeruje se da je seks mehanizam koji drži par zajedno, a dio je iskustva dugoročne ljubavi.

Znanstveno je dokazano da prvi nalet ljubavnog plamena koji se razbukta prema voljenoj osobi i početna faza zaljubljenosti traju otprilike godinu dana. Mozak jednostavno nije sposoban dulje od ovog perioda održava taj osjećaj. Zato, ako želimo da naša ljubav opstane i ne ispari prebrzo, stručnjaci savjetuju da se sa svojim partnerom bavimo zanimljivim aktivnostima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.