Psiha i seks 16. studenoga 2015.

5 preporuka knjiga s Interlibera

Mani-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon dugog toplog ljeta svi nestrpljivo čekamo taj studeni jer tada na police stižu toliko očekivani noviteti. Sajmovi knjiga su svojevrsne 'modne revije knjiga' a nova sezona je upravo počela. Što čitati nakon upravo završenog najvećeg međunarodnog sajma knjiga u Hrvatskoj, Interlibera? 

Jesen je posebno poželjna što se tiče pojačanog čitanja, ali i perioda u kojem se održavaju najvažniji sajmovi knjiga u Europi, regiji i Hrvatskoj. Odgovor na pitanje što čitati nije lako dati jer je dvadeset najvećih izdavača pripremilo je 150 novih knjiga. S Interliber-om stigli su i prijevodi novih romana Jonathana Franzena i Umberta Eca, 'Čistoća' i 'Nulti broj', toliko očekivani 'Češljugar' Donne Tartt, 'Tragovi na duši' Philipa Rotha, novi romani Patricka Modiana i Milana Kundere te cijeli niz potencijalnih novih hitova. Hrvatski nakladnici predstavili su i nove knjige 30-ak domaćih autora, a ponuđen je i veliki izbor publicističkih naslova te literature za mlade i djecu.

'Čitaj knjigu' ti predlaže sljedeći izbor novih naslova koji će te zabaviti, promijeniti te, od kojih ćeš razmišljati i koji će ti pomoći da budeš tolerantnija i bolji čovjek. Upravo zbog toga toliko volim te čarobne predmete zvane knjige.

1. Snebivaš me – Mani Gotovac (Profil)

Ljubavna i obiteljska priča u kojoj se isprepliću sudbine triju žena iz jedne obitelji, njihovih ljubavi i njihove rođene i nerođene djece tijekom šezdesetak godina; od pedesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana. Nema tu ružičasto plavkastih tonova. Istina o obitelji danas ima više crnih i sivih tonova. Tako se u Maninu romanu pojavljuje i psiho zlostavljač simbolična imena Dobroslav koji, zapravo, poput domino efekta razara obitelj prema naprijed i prema natrag. U romanu tako stradaju i bake i djedovi, ali i djeca. I tu leži bljesak sadašnjosti. Jer, danas se uglavnom piše i govori o fizičkim zlostavljačima dok znanstvenici - osobito psihijatri - tvrde kako živimo u vremenu epidemije narcisoidnih psihopata. Zanimljivo je da se u romanu pojavljuje i niz stvarnih osoba iz javnog života: Vanessa Redgrave, Vinko Brešan, Angelina Jolie i drugi.

I sam naslov knjige 'Snebivaš me' je intrigantan. To nije samo nepravilan gramatički oblik povratnog glagola snebivati se, nego i svojevrsni oksimoron. Snebivaš me znači istodobno: dovodiš me u nedoumicu, skandaliziraš me, užasavaš me, ali i – zadivljuješ me neobičnošću svoje pojave. Zato knjiga ima tako srebrne korice koje su zapravo ogledalo. Zato ogledajte se u knjizi. "Ljubav smatram temeljnom energijom ljudskog života, ali za mene je taj fenomen, fenomen ljubavi, nešto posve različito od važećeg i općeg motiva koji danas zaokuplja sve, a zove se – seks. Voljela bih da čitatelji od prve do zadnje stranice osjete koliko mi je ta razlika važna", Manina je nit vodilja u životu pa i u ovoj knjizi.

2. Škola života – Rob Riemen

Pravi knjiški dragulj iz izdavačke kuće TIMpress. 'Škola života' predivna je zbirka prepričavanja života devetnaestoro intelektualaca (glazbenika, filozofa, umjetnika, pisaca, izdavača…) o svojim prevaljenim životnim putevima punim uspona i padova, boli, patnje, ali i sreće i odgovaranju na pitanje: čemu ih je život naučio.

Uvidi, iskustva i sjećanja koje nam Riemenovi sugovornici prezentiraju zapravo su svojevrsna šetnja kroz europsku i svjetsku povijest XX stoljeća, vrijeme kada su odrastali, učili, uspinjali se i postajali slavni. Njihove priče su pune humora, sjete, utjehe i nade. Ako nabaviš ovu knjigu družit ćeš se s:

  • Jordijem Savallom
  • Peterom Mayerom
  • Louisom Begleyjem
  • Fridom Mannom
  • Bernardom Haitinkom
  • Benedettom Craveri
  • princom El Hasanom bin Talalom

i uživati!

3. Dani zaborava – Elena Ferrante (Profil)

Priča je to o Olgi, majci dvoje maloljetne djece koju u četrdesetima ostavlja muž zbog puno mlađe žene. Olga se teško nosi s muževom neočekivanom odlukom. Njezini 'dani zaborava' pretvaraju se u slobodni pad u najmračnije zakutke duše, a kad se nađe zatočena unutar četiri zida svojeg stana, Olga je prisiljena suočiti se s vlastitim demonima, izglednim gubitkom identiteta i mogućnošću da se život više nikad ne vrati u normalu. Nezaposlena, izgubljena ponekad postaje agresivna prema djeci, hvataju je nekontrolirani ispadi bijesa, prijatelji ju zbog toga napuštaju i ne žele se miješati niti komentirati novonastalu situaciju. Osjeća se sama i napuštena od svih.

Roman iznimne snage i vjerodostojnosti. Istovremeno je to moguća životna priča koja se događa svaki dan tu negdje oko nas, a možda i nama. Dodatna zanimljivost ovog romana je da se ne zna tko stoji iza pseudonima Elena Ferrante, pa čak ni radi li se doista o ženi. Svejedno romani potpisani tim imenom posljednjih godina dobivaju neviđenu medijsku i čitateljsku pozornost. 'Dani zaborava' jedan je od najuzbudljivijih i najvažnijih glasova suvremene svjetske književnosti, roman koji je skandalizirao i opčinio Italiju nakon objave.

4. Soba za nikoga – Donna Ares (Buybook)

Bosanskohercegovačka pjevačka zvijezda i heroina, kako je mnogi nazivaju u posljednje vrijeme, Donna Ares, uspjela se izboriti s opakom bolešću. Donna, pravog imena Azra o tome je napisala knjigu. Ovo je istinita priča o raku, te kako ga pobijediti. Kroz knjigu se provlače tri ključne riječi, strah, vjera i ljubav. 'Soba za nikoga' opisuje pjevačičin boravak u bolnici, strašne traume koje je doživjela u bolničkom krevetu, ali koje je uspjela premašiti vjerom u sebe i Boga. Od ovog kvalitetnog štiva nećete odustati. Donna ranjava i liječi. Rastjeruje mrak i baca svjetlo, ruši predrasude, otvara nove vidike, daje svima nadu, uči da uvijek i u svakoj situaciji treba ostati uspravan i dostojanstven.

5. Lijek za strah – dr. Lisa Rankin (Planetopija)

U Knjizi 'Lijek za strah' otkrij što naši strahovi govore o nama, kako ih iskoristiti na pravi način i posljedično razviti hrabrost te živjeti ispunjen i sretan život. Strah je najnegativnija emocija i vibracija koju čovjek razvija. Strah čovjeka pretvara u zatočenika i ugrožava čovjekovo zdravlje postajući ozbiljan faktor rizika za razne bolesti uključujući rak. Dr. Rankin nam pojašnjava kako prihvatiti strah i kako nas on na kraju može izliječiti. 

Knjiga se sastoji od tri dijela od kojih se svaki obraća raznim dijelovima osobe. Prvi dio šalje poruku kognitivnom umu za slučaj da se radi o tipu osobe koju pokreću znanstveni dokazi. Strah nije samo bolna emocija koja postoji u umu i izaziva nesreću, nego je i pogibeljna sila koja živi u stanicama tijela i ima moć da ubije čovjeka

Drugi dio knjige se obraća našoj intuiciji i otkriva da postoji i drugačiji način života te da je u moći svakog od nas da počnemo tako živjeti. Tako se u tom dijelu prelazi u područje duhovnosti i autorica istražuje kako se znanstveno i duhovno presijecaju. Autorica nas vodi i uči kako ograničenja pretvoriti u istine koje razvijaju hrabrost.Treći dio poziva da svoj kognitivni um sljubiš s intuicijom. Tako se stvara vlastiti lijek za strah, bilježi vlastiti put razvijanja hrabrosti i uči.  Ova knjiga je svojevrsno duhovno putovanje koje iziskuje vrijeme, vježbu, predanost, hrabrost i vjeru. Do kraja knjige autorica otkriva da smo svi mi oduvijek u sebi imali sve potrebno za nadilaženje vlastitih strahova i otkrivanje vlastite hrabrosti. Utješno zar ne. Vrijedi probati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.