Psiha i seks Moje emocije 1269 prikaza 30. studenoga 2018.

Kako otac utječe na odluke kćeri, čak i ako nije prisutan u njezinom životu?

Foto: Guliver/Shutterstock

Obiteljski odnosi oblikuju naš život, kroz našu razinu samopouzdanja, način na koji pristupamo vezama, ljubavi i nosimo se s problemima. Kako se često spominje utjecaj majke na sina, tako se govori i odnosu oca i kćerI. Kako otac utječe na kćerkine odluke?

Ruska psihologinja Angelina Petrenko istraživala je i savjetovala mlade žene više od 20 godina i donijela važne zaključke o odnosu oca i kćeri. Ističe, odnos oca i kćer, čak i ako je završen, nastavit će se na suptilnoj razini. To se događa svima, bez iznimke, i utječe na ponašanje žene u partnerskim odnosima. 

Što trebaš znati o ulozi oca u životu djevojke? 

  1. Otac je inicijator, on postavlja ton u vezi, čak i ako leži na kauču. 
  2. Čak i ako otac nije prisutan u djetetovu životu, to je referentna točka u modelu budućeg odnosa djevojke i njezinih partnera
  3. U odsustvu oca i nazočnosti očuha, modeli će biti kombinirani i međusobno preklapani.
  4. Ako otac i očuh postoje paralelno u životu djevojke, onda će model odnosa s partnerom biti prepisan od njezinog oca. 
  5. Kad djevojka izjavi da ne želi da njezin budući muž bude kao njezin otac, to znači da će oni biti upravo takav. Djevojka će obično ponoviti odnos kakav su imali njezina majka i otac, a iako će izvana to izgledati drugačije, sadržaj će biti isti. 
  6. Ako je otac prisutan u život kćeri, on i majka se nisu razveli, ali on nije pokazao toplinu i bliskost, a djevojka se osjećala kao nevoljeno dijete, tada će njezin odnos s partnerom također biti pun nesporazuma i hladnoće. 
  7. Ako odnos između majke i oca nije blizak, onda će kćer igrati uloga žene za oca kako se obitelj ne bi raspala. 

Tu se nalazi podrijelo straha od bliskih odnosa, izdaje, razvoda i mnogih drugih složenih tema. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.