Psiha i seks Moje emocije 19. ožujka 2019.

Ruska psihologinja otkriva 7 načina na koje otac utječe na kćer i njezine buduće odnose

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Obiteljski odnosi oblikuju naš život, kroz našu razinu samopouzdanja, način na koji pristupamo vezama, ljubavi i nosimo se s problemima. Kako se često spominje utjecaj majke na sina, tako se govori i odnosu oca i kćeri. Kako otac utječe na kćerkine odluke?

Ruska psihologinja Angelina Petrenko istraživala je i savjetovala mlade žene više od 20 godina i donijela važne zaključke o odnosu oca i kćeri. Ističe, odnos oca i kćeri, čak i ako je završen, nastavit će se na suptilnoj razini. To se događa svima, bez iznimke, i utječe na ponašanje žene u partnerskim odnosima. 

Što trebaš znati o ulozi oca u životu djevojke? 

  1. Otac je inicijator, on postavlja ton u odnosima, čak i ako leži na kauču. 
  2. Čak i ako otac nije prisutan u djetetovu životu, to je referentna točka u modelu budućeg odnosa djevojke i njezinih partnera
  3. U odsustvu oca i nazočnosti očuha, modeli će biti kombinirani i međusobno preklapani.
  4. Ako otac i očuh postoje paralelno u životu djevojke, onda će model odnosa s partnerom biti prepisan od njezinog oca. 
  5. Kad djevojka izjavi da ne želi da njezin budući muž bude kao njezin otac, to znači da će oni biti upravo takav. Djevojka će obično ponoviti odnos kakav su imali njezina majka i otac, a iako će izvana to izgledati drugačije, sadržaj će biti isti. 
  6. Ako je otac prisutan u život kćeri, on i majka se nisu razveli, ali on nije pokazao toplinu i bliskost, a djevojka se osjećala kao nevoljeno dijete, tada će njezin odnos s partnerom također biti pun nesporazuma i hladnoće. 
  7. Ako odnos između majke i oca nije blizak, onda će kćer igrati ulogu žene za oca kako se obitelj ne bi raspala. 

Tu se nalazi podrijetlo straha od bliskih odnosa, izdaje, razvoda i mnogih drugih složenih tema. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      maddogg

      Predlažem da promijenite naslov u ono sto piše u web adresi. Tada će članak imati smisla i neće dizati tlak ljudima koji žive u funkcionalnim obiteljima. Zatim uklonite moje komentare. 😉

    • Default avatar -
      maddogg

      Hvala Ana, vrhunski članak. Upravo sam naučio da ću, ako nekim čudom ne napustim svoju obitelj, ležati na kauču i imati s..ban odnos sa svojom ženom. Eto, to je 7 načina kako otac utječe na kćer. Bravo! Za Pulitzera!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.