Psiha i seks 26. listopada 2016.

Kako možeš saznati imaš li posla sa psihopatom i jesi li ti njegov 'plijen'?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Psiholozi su otkrili kako su određene ključne osobine nasilnog ponašanja vrlo čvrsto povezane s antisocijalnim poremećajem osobnosti poznatim kao psihopatija ili sociopatija. Ovaj poremećaj se očituje u određenim problematičnim osobinama u ponašanju.

Drugim riječima psihopatija je trajni poremećaj osobnosti, odnosno stanje koje se u ponašanju više ili manje razlikuje od prosjeka. Riječ je o ograničenim osobnostima, na prijelazu psihičkog zdravlja i bolesti većinom bez intelektualnih poremećaja, čak intelektualno natprosječnima. 

Općenito govoreći, psihopati su inteligentni, dobri govornici i šarmantni te koriste te atribute kako bi lakše manipulirali drugima te stekli njihovo povjerenje. Stoga psihopati imaju jake interpersonalne vještine, odnosno mogu se predstaviti simpatičnim na prvi dojam i zato često funkcioniraju vrlo uspješno u društvu.

Kako izbjeći pogrešne procjene?

Simpatični izvana, a grabežljivci iznutra

Međutim, veliki broj stavova i ponašanje koji su karakteristični za psihopata dokazuje kako su oni po prirodi zapravo pravi grabežljivci. Odnosno, vrlo često gledaju na druge kao konkurenciju (među grabežljivcima) ili kao na plijen. Kada psihopati vide druge kao plijen, njihov nedostatak osjećaja i nemogućnost vezivanja za druge pruža im neobičnu ravnodušnost pri promatranju ponašanja osoba koje su žrtve. Dakle, oni ne postaju opterećeni tjeskobama i lošim emocije koje drugi ljudi doživljavaju u međuljudskim odnosima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

Psihopati nisu sposobni oblikovati emocionalnu povezanost ili osjetiti pravo suosjećanje s drugima, bez obzira na svoju šarmantnu osobnost. Psihopatija je jedan od najopasnijih antisocijalnih poremećaja ličnosti jer psihopati su vrlo manipulativni i mogu vrlo lako steći povjerenje ljudi. To im uspijeva jer uče oponašati emocije pa unatoč svojoj nesposobnosti da zapravo osjećaju ipak djeluju kao suosjećajni i dragi ljudi. Psihopati su često dobro obrazovani i imaju dobar posao. Neki od njih su toliko dobri u manipulaciji i imitaciji da čak imaju obitelji i druge dugoročne odnose, a da osobe oko njih nikada ne posumnjaju u njihovu pravu prirodu.

5 stvari kojima te 'psihopati' izluđuju

Rođeni su, a ne odgojeni kao psihopati

Smatra se da je psihopatija rezultat prirode odnosno genetike, a ne odgoja i okoline. Prema tumačenju Davida Lykkena, bihevioralnog genetičara poznatog po svojim istraživačkim studijama koje uključuju proučavanje blizanca, psihopatija je povezana s fiziološkim defektom koji rezultira nerazvijanjem dijela mozga koji je odgovoran za kontrolu impulsa i emocija.

Kao rezultat ovog fiziološkog poremećaja, psihopati su nesposobni razviti empatiju i ne mogu formirati emocionalne veze s drugima. Ironična je, ali i zastrašujuća sposobnost psihopata da oponašaju suosjećanje s drugima jer ih to čini posebno opasnim. Kao u pravom životinjskom carstvu, na takav način se psihopat prikriva poput pravog grabežljivca, a osoba kojom psihopat manipulira je poput plijena koji ima slabe šanse zbog činjenice da nije ni svjesna što joj grabežljivac sprema. 

Upomoć, moj dečko je psihopat!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.