Psiha i seks 09. studenoga 2023.

Kako koristiti esencijalna ulja za ljepotu i emocionalno blagostanje?

esencijalna ulja
Foto: Unsplash Esencijalna ulja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako se eterična ulja mogu koristiti za njegu lica i tijela, ali i za popravljanje raspoloženja razgovarali smo s aromaterapeutkinjom Zrinkom Jezdić, povodom objavljivanja njene pete knjige "AromaFace - Emocionalna refleksoterapija lica".

Zrinka Jezdić, diplomu kliničke aromaterapeutkinje stekla je na Shirley Price International College of Aromatherapy u Londonu.Godine 2000. otvorila je prvu školu u Hrvatskoj za aromaterapiju „AromaVita učilište“, sada piše knjige i uređuje specijalizirani časopis za aromaterapiju te radi s klijentima.

mZ: Vaše knjige su vrlo specifične i na stručan, a opet pristupačan način ulaze u samu srž upotrebe eteričnih ulja. O čemu se može čitati u vašoj novoj knjizi "Aroma Face - Emocionalna refleksoterapija lica"?

U mojoj novoj knjizi „AromaFace- emocionalna refleksoterapija lica“ može se čitati o: Licu koje ima veliku važnost u našem životu u održavanju kvalitete života te društvenog i socijalnog života. Lice pokazuje u kakvom smo emocionalnom i energetskom stanju pa je samim time odraz našeg mentalnog zdravlja. Lice se može interpretirati kao radna platforma (refleksoterapijska zona) preko koje se koristi čista inteligencija tijela mobilizirajući sve energije u tijelu u službu zdravlja i ljepote. Licu koje je sposobno složiti maske koje imaju funkciju psihološke zaštite, ali predstavljaju i opasnost jer se tako udaljavamo od svog bića. Zatim pišem o potencijalu esencijalnih ulja koji se bazira na kemizmu i mirisu kroz koje osiguravamo ljepotu samog lica i duše. Po prvi puta možete čitati o mirisnim kodovima, kako i koje informacije možemo primati od mirisa cvjetnih esencijalnih ulja. Zašto su ta ulja i njihovi mirisi idealni za lice te kako utiču na sveopće zdravlje, posebno mentalno zdravlje putem centralnog živčanog sustava i energetskih titraja. Kako mirisi i njihovi arhetipovi podržavaju vašu psihu i osobnost dajući vam samopouzdanje i osobnu sigurnost. Te o sinergiji znanosti, iskustva i duhovnosti koja čini veliku referentnu točku za stvaranje novih načela primjene esencijalnih ulja, vještini interpretacije esencijalnih ulja, energetskih zona i samog osjećaja klijenta, a sve bazirano na primijenjenoj kognitivnoj znanosti.

Možda te zanima... Ukloni višak vode iz organizma i poboljšaj cirkulaciju Zdravlje

mZ: Osim za ljepotu i uklanjanje tegoba esencijalna ulja se mogu koristiti i za emocionalno iscjeljivanje. O tome ste također napisali knjigu "Arhetipi esencijalnih ulja". Budući da je manje poznato kako se esencijalna ulja koriste u iscjeljenju emocija, možete li opisati kako izgleda jedan terapijski proces i što se njime može postići?

Terapijski proces „AromaFace – emocionalna refleksoterapija lica“ sastoji se od intervjua sa klijentom kroz koji saznajemo o razlogu njegovog dolaska i njegovim potrebama, uzimanju zdravstvene anamneze kroz koju saznajemo boluje li od neke bolesti, koje lijekove uzima i jesu li njegova bolest i lijekovi kontraindikacija za primjenu AF-a. Nakon toga slijedi vizualni pregled lica, a nakon njega palpatorni pregled (pregled tetiva/veziva, mišića, fascija, prokrvljenosti tkiva, tonusa i kvalitete kože). Poslije pregleda, klijent intuitivno odabire između tri ili četiri već pripremljena esencijalna ulja (otopljena u baznom ulju) preko kojih AF terapeut procjenjuje na koju zonu lica će primijeniti koje ulje.

Smisao primjene esencijalnih ulja po zonama je stimulacija, balansiranje ili relaksacija pojedinih organa i priprema cijelog tijela za djelovanje esencijalnog ulja. Nakon toga kreće obrada lica koja je praćena s dubokim ritmičkim disanjem kako bi se tijelu pomoglo da se opusti i da se kontinuirano, aktivno udišu mirisi esencijalnih ulja. AF terapeut kontinuirano obrađuje refleksne zone te prati tjelesne i emocionalne reakcije svog klijenta i po potrebi intervenira ukoliko dođe do emocionalnih doživljaja. Nakon refleksoterapije, klijentu se stavlja prozračna gaza na lice kako bi još neko vrijeme bio sam sa sobom i kako bi udisao esencijalna ulja. Nakon toga slijedi razgovor s klijentom u kojem on govori o svom iskustvu ili doživljaju, u kojem mu AF terapeut pomaže u osvještavanju osjećaja. Tretman se može završiti s arhetipskom pričom esencijalnih ulja koja je intuitivno odabrao.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva Knjiga „AromaFace - Emocionalna refleksoterapija lica“ autorice Zrinke Jezdić postavlja temelje za daljnja znanstvena istraživanja i razvoj integrativne aromaterapije

mZ: Što se esencijalnim uljima može postići kada su njega lica i tijela u pitanju, možete li dati par savjeta našim čitateljicama?

Esencijalnim uljima se može postići cjelovita briga i njega lica i tijela. AromaFace koristi visoko vrijedna cvjetna esencijalna ulja što znači da su pomno odabrana po svom kemijskom sastavu i mirisu. Kemijski sastav cvjetnih ulja sadrži visoke postotke estera, alkohola i ketona čiji učinak na kožu ima regenerativno, antiseptičko, protuupalno i lokalno imunološko djelovanje. Bazna ulja koja se koriste u AF tretmanu su argan, makadamija i čileanska malina. Sva navedena biljna ulja imaju iznimno velike količine E vitamina koji regenerira i pomlađuje kožu te masne nezasićene kiseline koje pozitivno djeluju na kolagen i drugo potkožno tkivo.

Čitateljima savjetujem da u svoju kozmetiku (kreme, mlijeka za tijelo, losoni, šamponi, gelovi) svakako dodaju smilje, ružu, neroli i jasmin, koji će uz konkretno djelovanje na kožu lica ili tijela dodati jedinstven mirisni doživljaj. Također bih savjetovala da se za ozbiljnu njegu kože i njenu ishranu koriste biljna ulja koja se stavljaju prije spavanja, kroz neki oblik samomasaže lica (ova ulja je potrebno neko vrijeme utrljavati) jer će učinak biti kompletniji.

mZ: Kako treba kupovati esencijalna ulja, na što treba obratiti pažnju?

Prilikom kupovine esencijalnih ulja svakako treba paziti na kemotip, zemlju porijekla i standardizaciju esencijalnog ulja.

Možda te zanima... Osjećaj očaja i beznađa ublažava esencijalno ulje bora Kolumne

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.