Psiha i seks Seks i veze 12. kolovoza 2017.

Istraživanje: Svrha ženskog orgazma ipak nije isključivo užitak

Ženski orgazam
Foto: Guliver/Shutterstock Shvati da je tvoj užitak važan i nemoj se zadovoljiti partnerom koji ne uvažava tvoje potrebe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Budući da orgazam pruža veliki tjelesni užitak, a ima i niz pozitivnih utjecaja na fizičko i psihičko blagostanje, teško da je potrebno preispitivati ima li još koju svrhu. Ali prema novoj znanstvenoj studiji, ženski orgazam je tijekom evolucije imao puno važniju ulogu od "pukog" zadovoljstva.

Tajna veza ovulacije i orgazma

Istraživanje koje su proveli znanstvenici što se bave razvojnom evolucijom tvrde da je svrha orgazma poticanje ovulacije. Znanstvenici su za potrebe studije istraživali procese ovulacije kod više vrsta živih bića. Kod ljudi su zamijetili da sam orgazam ne utječe na mogućnost začeća, ali da ima veliki fiziološki utjecaj. Naime, orgazam uzrokuje oslobađanje velike količine hormona prolaktina i oksitocina u mozgu koji osobu čine sretnijom i "mekšom".

Možda te zanima... Kako prepoznati ženski orgazam i doživljavaju li ga sve žene jednako? Psiha i seks

Znanstvenici su također otkrili da se kod sisavaca općenito luče prolaktin i oksitocin tijekom ovulacije. Na temelju tih dokaza, smatraju da je orgazam kod žena imao primarnu ulogu vezanu uz ovulaciju. Ali budući da se kod žena ovulacija događa ciklički, dakle zna se kad se može očekivati ako su mjesečnice redovite, za razliku od drugih sisavaca kod kojih je ovulacija povezana s parenjem zbog reprodukcije, ispada da je orgazam nepotreban.

Zena_17 Možda te zanima... 9 razloga zbog kojih često izostaje orgazam Psiha i seks
Evolucijska nepravda prema ženama

Znanstvenici su također otkrili još jednu zanimljivost u povijesti evolucije koja podupire ovu teoriju. Izvijestili su da je klitoris prvobitno bio smješten unutar vagine i da su se zato orgazmi češće događali tijekom snošaja, ali da je tijekom razvoja "dospio" na sadašnje mjesto jer se pokazalo da ne utječe na uspjeh snošaja, odnosno na mogućnost začeća.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.