Psiha i seks Seks i veze 01. prosinca 2018.

Kako prepoznati ženski orgazam i doživljavaju li ga sve žene jednako?

Foto: Thinkstock Neke žene (uključujući Lady Gagu) izvijestile su da su sposobne pomisliti na orgazam i doživjeti ga. Zvuči li to kao san? Pa, postoji neka znanost koja to podupire
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ne doživljavaju sve žene orgazme na isti način. Isto tako jedna žena ne doživljava uvijek orgazam jednako - nekada je jači, nekada slabiji. Ako ti ne doživljavaš orgazme na načine opisane u knjigama ili časopisima ne mora značiti da ih uopće ne doživljavaš.

Ni s jednim od pet partnera nisam doživjela orgazam

Čitateljica Mirjana je od naše stručnjakinje, seksualne terapeutkinje Nataše Barolin Belić,zatražila savjet i mišljenje jer nije sigurna da je i s jednim od svojih pet intimnih partnera ikada doživjela orgazam. "Imam 41 godinu i dvoje djece, razvedena sam dugi niz godina i prije nekoliko mjeseci započela sam prekrasnu ljubavnu vezu. Međutim, mislim da imam problem. Nisam sigurna jesam li ikada doživjela orgazam i ponekad pomislim da ga uopće ne mogu doživjeti. Naime, s partnerom uistinu uživam u seksualnom odnosu kao i u odnosu općenito jer smo postigli vrlo visok stupanj bliskosti, komunikacije i povjerenja.

Uživamo u svakom zajedničkom trenutku, planiramo zajedničku budućnost i nadasve se nadopunjujemo. U seksualnom odnosu uživamo, ali kada čitam članke o doživljaju orgazma, shvatim da ja takvo što nikada nisam osjetila. S partnerom o tome nisam razgovarala i mislim da se ne bih niti usudila. Zato me zanima je li normalno da nikada nisam doživjela orgazam? Pri tom mislim da niti s jednim od pet partnera koliko sam ih imala nisam doživjela orgazam. Trebam li radi toga biti zabrinuta i je li mi potrebna terapija?''

Seks | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Muškarci žele podijeliti svoje fantazije, ali se boje da će ih njihove žene posramiti ili osuđivati

Ritmičko stiskanje mišića vagine nije jedini znak orgazma

Nataša Barolin Belić objasnila je da ne doživljavaju sve žene orgazme na jednak način te da jedna žena ne doživljava uvijek orgazam na isti način - nekada je jači, nekada slabiji. "Ako vi ne doživljavate orgazme na način kako su opisani u člancima koje spominjete ne mora značiti da ih uopće ne doživljavate. Osjetite sebe i promotrite osjećate li za vrijeme seksualne stimulacije intenzivan užitak, a nakon njega opuštenost tijela. Većina žena za vrijeme orgazma osjeća ritmičko stiskanje mišića vagine, ali to ne osjećaju sve žene''.

Pročitaj kako apstinencija utječe na zdravlje žene.

Važan je subjektivni osjećaj

Važan je vaš subjektivan osjećaj - uživate li vi sa svojim partnerom? Osjećate li nakon seksualnog odnosa mir ili nezadovoljstvo? Ako vi uživate u svojim seksualnim odnosima i ne osjećate frustraciju onda se nemojte opterećivati člancima koje pročitate. Ako pak osjećate nezadovoljstvo i frustraciju, pokušajte prvo pročitati knjigu Julie Heiman 'Kako postići orgazam', a nakon toga, ako osjetite potrebu možete se javiti za razgovor i stručnoj osobi. Imajte na umu da je vaš subjektivni osjećaj najvažniji. I svakako podijelite svoja razmišljanja i iskustva s partnerom. Nemojte to tajiti da vam ne postane 'figa u džepu' koja vas muči i čini da se osjećate neiskrenom."

9 razloga zbog kojih često izostaje orgazam

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.