Psiha i seks 11. travnja 2016.

Imaš li pozitivnu sliku o sebi?

Zena-Osmijeh
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Otvori oči i upoznaj – pravu sebe! Pozdravlja li te tvoj odraz smiješkom ili namrštenim licem? Slika koju imaš o sebi utječe na to kako te drugi vide - ako sebe vidiš u pozitivnom svjetlu i tvoj govor tijela će pokazivati samopouzdanje. Cora Besser-Siegmund, autorica knjige "Wingwave coaching" donosi jednu vježbu koja će ti pomoći u stvaranju dobre slike o sebi

Više o knjizi "Wingwave coaching" Core Besser-Siegmund i Harryja Siegmunda  saznaj ovdje.

Drugi ne vide tvoje mane

Kako netko “zrači” ovisi, naravno, o mnogim faktorima. Najvažnija je slika koju imaš o sebi. Poznata je mudra izreka da na druge djeluješ pozitivnije ako imaš prihvatljivu sliku o sebi. Mnogi imaju podvojen odnos prema sebi. Često na sebi primjećuješ mane koje drugi uopće ne vide. Možda danas imaš prištić, ali ga drugi ne vide tako jasno kao ti ujutro pred ogledalom.

Ni ti druge ne gledaš uvijek kao pod povećalom. Važniji je tzv. opći dojam koji osoba ostavlja na tebe. On se sastoji od statičnih kamenčića mozaika kao što su odjeća, visina, frizura. Ali prava čarolija osobnog zračenja nastaje pokretnim elementima: mimikom, tonusom mišića, prokrvljenošću kože, veličinom zjenica, glasom, načinom smijeha, gestama i držanjem.

Ove osobne karakteristike ne možeš nabaviti ni u jednom dućanu na svijetu jer nastaju u mozgu. Njihova unutarnja struktura upravlja ovim neverbalnim pokretima. Ako imaš pozitivnu sliku o sebi, i neverbalnim signalima koje šalješ izražavat ćeš upravo takav stav: isijavaš samopouzdanje i automatski djeluješ samouvjereno. U prvim sekundama međuljudskog kontakta šalješ znak kako će izgledati atmosfera prilikom kontakta.

Kako stvaraš sliku o sebi i drugima?

No što je to točno slika o sebi? To je slika koju imaš o sebi u svojoj glavi, ista kakvu imaš i o drugima. Ta slika nije slučajna. Postoje osobe poput partnera i kolega koje si vidjela tisuću puta i o kojima u glavi imaš stotine sjećanja. Iz ovog ćeš mentalnog arhiva za sastavljanje “slike o osobi” izvući samo malo njih.

Cijeniš li jako nekoga, zamislit ćeš ga u držanju kojim izražava svoje kompetencije. Možda si tu osobu vidjela i prehlađenu s crvenim nosom, no tu si sliku smjestila drugamo, jer nije reprezentativna za tvoju procjenu.

Također, dok stvaraju sliku o tebi kao osobi, osobe koje te okružuju rijetko će se usredotočiti na prištić koji si s užasom otkrila ujutro pred kupaonskim ogledalom. Oni će primijetiti ukupan dojam koji odaješ na druge. Ti sama trebala bi stvoriti sliku o sebi po slici koja po tvom mišljenju posebno dobro odražava tvoje sposobnosti i dobre osobine.

Ako ne možeš spontano prizvati pozitivnu sliku o sebi, pogledaj nekoliko svojih fotografija. Izaberi jednu koja odgovara tvrdnji u prvom licu: “Takvu se volim”ili “Tu sam dobro ispala.” Ako nemaš takvu sliku, potraži dobrog fotografa za portrete kako bi napravila niz “pozitivnih slika”. Ovo se ulaganje isplati koliko i poslovno odijelo ili odijelo po mjeri.

Kad ujutro pogledaš svoj odraz u ogledalu, nasmiješi mu se. Prva jutarnja kava pružit će ti još veći užitak ako je ispijaš pozitivna i zadovoljna!

Probaj vježbu

Svjesno se uživi u pozitivnu sliku ili dobre fotografije. Sada zatvori oči i promatraj sliku o sebi na “mentalnom platnu”. Otkrij koje emocije slika izaziva u tebi kad kažeš: “Sviđam se sam sebi.” Ponos, radost, zadovoljstvo? Ocijeni osjećaj na ljestvici ugode.

Nastavi skenirati tijelo. “Gdje u tijelu osjećam pozitivan odjek na ovu sliku i ovu izjavu?” Započni s procesiranjem. Osjeti kako pozitivan osjećaj postaje sve intenzivniji. Provedi onoliko setova koliko je potrebno da dobar osjećaj prestane rasti na ljestvici.

Sada stavi dlan na prsni koš. Na taj si način usidrila pozitivnu sliku o sebi zajedno s pozitivnim odjekom u tijelu. Kratak dodir na ovom mjestu u sekundi priziva pripadajući neverbalni obrazac u tvom držanju koji istovremeno utječe i na tvoju okolinu.

Ova vježba omogućava ti da imaš više neverbalnih znakova na temelju kojih će drugi imati pozitivan dojam o tebi.

Radi i sa slikama koje ti se ne sviđaju

Ponekad je važno raditi i sa slikama koje ti se ne sviđaju. Tad se subjektivna nelagoda, naravno, odmaše ili se neutralizira nekom osobnom tehnikom. Tako moraš postupiti samo ako nemaš stvarno ozbiljne probleme sa slikom o sebi. U tom slučaju moraš temu obraditi zajedno s coachem ili psihoterapeutom.

Stoga tijekom samocoachinga radije radi samo s pozitivnim slikama. Ne moraš uvijek imati fotografije cijeloga tijela. I dobri portreti mogu poslužiti u svrhu vježbe.

Za kadrovskog referenta Klausa bilo je jako važno raditi s problematičnim slikama o sebi. Nije se mogao podnijeti u odijelu. “Tu odjeću smatram strašnom, izgledam si kao marioneta.” U poslu je koristio svaku mogućnost da obuče nešto u boji i ležerno: “To sam jednostavno ja – a ne ono drugo.”

Odbojnost prema sebi u odijelu stvarala mu je, naravno, mnogo problema jer je stalno morao odrađivati razne poslovne obveze u odijelu. Shvatio je da ga je ta “alergija na odijelo” mogla u odlučujućem trenutku koštati pozitivnog dojma. Zato smo radili na toj temi.

Tijekom skeniranja tijela opisao je osjećaj ukočenosti i krutosti u području vrata i ramena zbog slike sebe u odijelu. Ovaj se osjećaj tijekom procesiranja ubrzo pretvorio u ugodan osjećaj u tijelu, što je odmah imalo pozitivan učinak na njegovu mimiku.Sad se u odijelu osjećam ugodno i samouvjereno. Doista je to oslobođenje koje obogaćuje”, rekao je nekoliko tjedana nakon intervencije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.