Psiha i seks 17. svibnja 2010.

Gledanje TV-a zamjena za druženje

Tv_Druzenje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Srednjoškolci koji provode više vremena pred televizijskim ili računalnim ekranom imaju manje kvalitetne odnose s roditeljima i vršnjacima, utvrdilo je istraživanje u Novom Zelandu. Saznaj što savjetuju psiholozi za zbližavanje s mladim ovisnicima o internetu i televiziji

Unazad dvadesetak godina mladi koriste sve širu paletu sredstava za komunikaciju i zabavu, a privlačnost aktivnosti koje se odvijaju ispred ekrana dovela je do smanjenja bavljenja drugim važnim aktivnostima i do pada kvalitete međuljudskih odnosa s obitelji i prijateljima, kaže Rosalina Richards sa Sveučilišta Otago u Novom Zelandu.

Novozelandski su istraživači pratili 3043 adolescenta, koji su u upitniku naveli svoje aktivnosti u slobodno vrijeme i ocijenili svoju povezanost s roditeljima i prijateljima.

Pokazalo se da su odnosi tinejdžera s bližnjima tim površniji što više vremena provode gledajući TV, odnosno igrajući se i surfajući na kompjuteru. Privrženost roditeljima opada za 4% za svaki sat proveden gledajući televiziju, a 5% za svaki sat pred kompjuterom. Obrnuto, čitanje i izrada domaćih zadaća povezani su s prisnijim odnosom djece prema roditeljima.

Ista je ekipa obradila i 976 mladih 15-godišnjaka i došla do zaključka da su njihovi odnosi s roditeljima i vršnjacima tim krkhkiji što više gledaju televiziju.

Odnosi s fiktivnim likovima zamjenjuju odnose s vršnjacima

Postoji nekoliko mehanizama koji uvjetuju povezanost između više vremena pred ekranom i slabijih međuljudskih odnosa. Moguće je da djeca koja se puno druže s ekranom od ranije imaju lošije ili površnije odnose s okolinom te da si televizijom i računalom pomažu popuniti prazninu tako što sklapaju prijateljstva preko interneta i fiktivne odnose s televizijskim likovima.

A moguće je i da televizija i računalo odvlače djecu od komunikacije sa stvarnim ljudima. Uočeno je da djeca koja u svojoj sobi imaju televizor rjeđe objeduju s ostalim ukućanima.

Savjet roditeljima

Znanstvenici savjetuju roditeljima da ipak ne ograniče jako dječje aktivnosti pred televizorom i kompjuterom, jer bi se tada djeca našla u nepovoljnoj situaciji pred vršnjacima u pogledu mogućnosti da s njima raspravljaju o emisijama, likovima, igrama i društvenim mrežama.

Psiholozi također poručuju da roditelji ne bi trebali biti nametljivi u pokušaju da pojačaju svoje prisustvo u dječjem životu već da postignu kompromis tako da dijete ima mogućnosti pratiti bar omiljene programe i malo se zabaviti pred računalom.

Roditelj spreman na kompromis ima jači adut za uvjeravanje djeteta da poveća udio vremena provedenog u zajedničkom druženju što unutar obitelji, što s vršnjacima.

Ako ti dijete ima problema s noćnim morama i strahovima, saznaj kako mu pomoći!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.