Psiha i seks 07. kolovoza 2015.

4 preporuke za ljetno štivo

Citaj_Knjigu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim zabave i zamišljanja glavnih likova, rješavanje misterija i zamršenih radnji, kroz čitanje učimo važne lekcije i činjenice koje nam mogu koristiti u životu. Knjige zaista mogu biti naši pratioci ka uspjehu te u njima možemo pronaći mnoge korisne informacije iz raznih područja života. Za ovo ljeto predlažem četiri takve korisne knjige + 1 napeti triler. Jedna bolja i ljepša od druge

Cijele godine je uputno čitati, ali ljeti kao da za to imamo mrvicu više vremena. Godišnji odmori, dugi dani, produženi vikendi, izležavanje na plaži, travi ili terasi nas nekako još više vuku da upijemo sve ono što nas zanima i privlači. Knjige su za mene definitivno najbolja zanimacija jer iz knjiga možemo toliko toga naučiti, izvući važne poruke i pouke, smiriti se i potaknuti vlastitu maštu.

Ljubav 2.0, dr. Barbara L. Fredrickson

U ovoj revolucionarnoj knjizi svjetski priznata stručnjakinja za pozitivne emocije (koje divno zanimanje), dr. Barbara Fredrickson otkriva nam koliko je ljubav doista važna i da je ona ustvari dijeljenje pozitivnih emocija. Ljubavlju širimo rezonanciju pozitivnosti – suosjećanje i opraštanje. Ljubav je ključ za unapređenje tjelesnog i mentalnog zdravlja. Osim u realnosti i u svakodnevnom životu Barbara je to dokazala i u Laboratoriju za pozitivne emocije i psihofiziologiju koristeći brojna znanstvena istraživanja. Barbara definira ljubav kao niz mikrotrenutaka povezanosti s drugim ljudima. Ona tvrdi da je naš kapacitet za ljubav mjerljiv, baš kao što su mjerljivi i pozitivni učinci ljubavi na naše tijelo, um i dušu. Ali proučavati ljubav je jedno, a živjeti je u trenutku nešto posve drugo.

Znači ovu teoriju pretakati u praksu nije tako jednostavno, ali ova se knjiga svesrdno trudi nam to prenijeti. Mogućnosti za ljubav je mnogo. Na nama je da se hranimo njima. Ljubav upravlja svime što osjećate, mislite, činite i postajete. Novorođenčad i mala djeca spontano slijede svoje instinkte pozitivnosti. No čim nadzor nad instinktima postane moguć više nije moguće predvidjeti hoće li i kada će ljudi biti povezani sa svojim ugodnim osjećajima i smatrati ih prioritetima. Važno je da svi usvojimo poruku da smo u "stvarnom svijetu" odgovorni za hranjenje samoga sebe svojom preporučenom količinom ljubavi. U ovoj knjizi nam autorica predstavlja i vježbe za jačanje vlastitog kapaciteta za ljubav. Odlična literatura za sve zaljubljenike u psihologiju, zdravlje i dugovječnost.

Meditacija, Sally Kempton

Meditacija nam daje snagu da razbistrimo um. Ona je poput ljubavne veze s vlastitim najdubljim bićem. Za meditaciju nam nije potreban poseban dar, kao primjerice za matematiku ili umjetnost. Za iskustvo duboke meditacije ključna je naša želja. Što više želimo iskusiti unutrašnji svijet, to će nam biti lakše meditirati. Kad u sebi probudimo meditacijsku energiju, osjećat ćemo kako stalno pulsira ispod kože. Ali mnogi meditiraju samo zato što misle da bi to moglo biti dobro i zdravo.

Sally Kempton poznata je po sposobnostima da povede učenike u duboko stanje meditacije, ali i da jogijsku mudrost učini primjenjivom u svakodnevnom životu. Ima četrdesetgodišnje iskustvo učiteljice. Sally je mnogo godina živjela i učila s prosvijetljenim indijskim učiteljima i obučena je u tradiciji kašmirskog šaivizma. Stalna je kolumnistica u Yoga Journalu i vodi duhovne treninge u SAD-u i Europi. Ova knjiga donosi trotjedni program i više od 20 meditativnih praksi za postizanje mira i dubljih uvida u svakodnevnom životu. Pravo ljetno štivo za sve one koji žele tu vještinu usvojiti i početi primjenjivati.

Intuicija, Sonia Choquette (autorica svjetskih bestselera)

Poštivati svoj unutarnji glas i dopustiti vlastitom Duhu da nas vodi, neizbježan je izbor koji svi mi u konačnici moramo donijeti, ako želimo zajedno živjeti u miru. Ako izaberemo drukčije naći ćemo se u stanju neprestane borbe s vlastitim strahovima i s drugima. Time štetimo sebi, drugima i planetu. Svi kad tad trebamo shvatiti ograničenja svojeg ega i prihvatiti moć koja leži unutar našeg Duha jer je to svrha putovanja naše duše na Zemlji. Kad počinjemo obraćati pažnju na šesto čulo, na intuiciju, zapravo osluškujemo vodstvo svojeg srca i razvijamo svijest o stvarima koje umom nikad ne bismo mogli pojmiti.

Pritom nam se život dramatično mijenja nabolje - snižava se razina stresa, postajemo kreativniji i produktivniji, povećava se sposobnost razumijevanja drugih ljudskih bića i u skladu s tim, naši se odnosi u svim područjima života poboljšavaju. Prihvaćanje vodstva intuicije pomoći će nam i da se povežemo s duhovnom sferom, gdje stoluju vodiči koji čekaju da im se obratimo za pomoć, kaže Sonia Choquette, priznata duhovna učiteljica, vidovnjakinja i autorica nekoliko svjetskih bestselera koja je već nekoliko puta gostovala u Zagrebu. Ova knjiga pokazat će vam kako intuiciju staviti u središte svog života, da postane glavni cilj našega duhovnog putovanja. Itekako je korisna i puna dobrih i konkretnih savjeta i uputa. Uživajte u njenim blagodatima.

Put suza, Jorge Bucay

Jako mi je drago da nam je Fraktura omogućila uživanje u još jednoj korisnoj knjizi proslavljenog argentinskog psihologa i pisca Jorge Bucaya. S njime ne možeš pogriješiti. U ovoj knjizi Bucay nas uči kako su bol i gubitak neprocjenjiv dio našega razumijevanja svijeta, osobnog rasta i razvoja svakog pojedinca. Jorge ponovno koristi svoju jednostavnost i mudrost koristeći se brojnim primjerima i pričama i pokazuje nam da se i najbolnija iskustva mogu preživjeti te da su, štoviše, baš ona neophodna.

Jorge Bucay nam u ovoj knjizi pokazuje kako "rad" s tugom može uspjeti te nam otkriva raznolike gubitke s kojima se suočavamo u životu. Uči nas proći kroz tri neminovne faze žalovanja: prihvatiti bol, suočiti se s tugom, osloboditi se tuge te se na taj način pripremiti i za najveće gubitke koji nas sve neminovno u životu očekuju. "Gubici su dio našeg života" tvrdi Jorge. Oni su sveprisutne i neizbježne konstante. Dok ih mi nazivamo nepotrebnim gubitcima, ti gubici nam omogućuju da sazremo kao ljudi. Mi rastemo kroz ono što smo izgubili i kako smo se time gubicima ophodili.

Plus mračan literarni triler - "Dječak iz sjene", Carl Johan Vallgren

Nakon svih ovih iscjeljujućih knjiga preporučujem odličan triler iz pera jednog od najboljih suvremenih švedskih pisaca Carl Johana Vallgrena čiji me stil pisanja neodoljivo podsjeća na Stiega Larssona i Lars Keplera. Šveđani se mogu pohvaliti s još jednom spisateljskom zvijezdom. Intrigantna drama godinama se zapliće oko bogataške obitelji Klingberg u glavnom gradu Švedske – Stockholmu. Još u ljeto 1970. godine sedmogodišnji dječak nestaje sa stanice podzemne željeznice pred očima vlastitog oca te mu se gubi svaki trag. Oca muči i mori neizmjeran osjećaj krivnje i tuge. Nekoliko desetljeća poslije nestaje i dječakov mlađi brat, bogati nasljednik Joel Klingberg.

Njegova supruga obraća se za pomoć Dannyu Katzu, Joelovom prijatelju i kolegi s posla kojem jedino vjeruje da bi mogao razriješiti Joelov nestanak. Katz nevoljko pristaje na taj "nezahvalan" zadatak te vrlo brzo otkriva da obitelj Klingberg skriva mnogobrojne tajne i misterije. Njegova potraga prerasta u pravu borbu za puko preživljavanje. Priča je pakleno napeta, neizvjesna, puna zapleta, preokreta te poziva na putovanje svijetom u kojem ni smrt nije kraj. Odlično napisan zaplet u kojem upijaš svaku riječ, rješavaš misteriju zajedno s Dannyem i pokušavaš predvidjeti što će se sljedeće dogoditi. Jako provokativno, jezovito i sigurna sam da će te potpuno obuzeti u ove duge tople ljetne dane.

Uz sve ove knjige proradit će ti mašta, a izvući ćeš i pokoju poruku. Bit ćeš spremnija za jesen i zimu.

Nuči tehnike za buđenje intuicije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.