Psiha i seks Moje emocije 29. rujna 2020.

Bullet Journal: Kako organizirati uspješan život uz običnu bilježnicu i olovku?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Metoda Bullet Journal broji milijune sljedbenika diljem svijeta, a sada je stigla i kod nas. Ako ste savršeno zadovoljni svojim životom, sve stignete obaviti na vrijeme, puni ste energije i poleta te ostvarujete sve svoje ciljeve, a sve to navečer zaboravite uz miran, neprekinut san, ovaj članak dalje ne morate čitati.

No svakako ćemo vas zamoliti da nam otkrijete svoje tajne. U slučaju da ipak postoje neke nedoumice oko gore navedenih obilježja sretnoga života, možda je vrijeme da pronađete rješenje. Američki genijalac Ryder Carroll godinama nije bio zadovoljan svojim životom te, koju god metodu da ga dovede u red koristio, nije uspijevao shvatiti što ne „štima“. Proučavajući sve moguće sustave organizacije, došao je do zaključka da su sve ponuđene metode previše zahtjevne te da dovode do još veće zbrke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

In today’s session we take a moment to check in with ourselves.

Objavu dijeli Bullet Journal® (@bulletjournal)

Kako Ryder nije čovjek koji lako odustaje, razvio je vlastitu metodu koje se poput požara proširila među ljudima iz svih sfera života: „Godinama sam isprobavao bezbroj sustava za organizaciju, i digitalnih i analognih, ali nijedan nije odgovarao mom umu. Iz čiste nužde, razvio sam metodu zvanu Bullet Journal koja mi je pomogla da postanem sustavno usredotočen i učinkovit. Kada sam počeo dijeliti svoj sustav s prijateljima suočenima sa sličnim izazovima, postao je viralan. Samo nekoliko godina poslije, na moje veliko iznenađenje, metoda Bullet Journal postala je svjetski pokret.“

Neovisno o tome jeste li umjetnik, sportaš, biznismen, cvjećar ili majka novorođenčeta, njegova metoda nudi rješenja koja su krojena po vašoj mjeri. Jer, naglašava Ryder, u tom dnevniku je vaš život i vi ste onaj koji njime upravlja. Na kraju će svatko stvoriti svoju priču, a autori naputci služit će mu kao putokazi do tog cilja. Ono što je bitno naglasiti jest da nakon nekog vremena nijedan Bullet Journal nije isti – kao što se svaki čovjek razlikuje od drugog, tako i njegov dnevnik postaje potpuno individualan alat.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Tajna njegove metode jest u korištenju bilježnice i olovke koje uz, njegove vješte smjernice, postaju oruđa kojima ćete postići ono što se dotad činilo nemogućim. Ono što nam nudi naš „dnevnik“ je uvid u naše vlastite misli i procese iz kojih možemo uvidjeti gdje zapinjemo. A najčešće prepreke dolaze – nećete vjerovati – upravo od nas samih. Misli su nam raštrkane, raspoloženja nas bacaju poput lista na vjetru, želje i snovi pomiješani su s brigama i teškoćama.

Osim toga, kada sjednete u miru svog doma samo s običnom bilježnicom i olovkom vi ulazite u područja koja su vam u gužvi svakodnevice nedostupna. Stavljajući na papir sve što vam autor u naputcima iz knjige sugerira, polako raščišćavate nered i stvari postaju jasnije.

 | Author: Promo Foto: Promo Iako je ovo „analogna“ metoda, što znači da ne koristimo ekrane i digitalna pomagala danas toliko popularna, autor nam opetovano pokazuje da nije nimalo nazadna. Naprotiv, u metodi Bullet Journal sadržani su svi elementi moderna života, ali svaki je stavljen na svoje mjesto te ih možemo koristiti kao gospodari, a ne robovi.

Ova nam metoda omogućuje da život doslovce uzmemo u svoje ruke (sjetite se, bilježnica i olovka) i krenemo u istraživanje svoje prošlosti, uređivanje sadašnjosti i ostvarenje budućnosti. (Koncept, 129,00 kn)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.