Psiha i seks Seks i veze 01. lipnja 2017.

Autorice prvog hrvatskog Vodiča kroz razvod braka pokreću You Tube kanal

Foto: YouTube/Global News
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Psihološko - pravni priručnik Vodič kroz razvod braka postigao je zapažen uspjeh, ne samo u Hrvatskoj već i izvan granica Lijepe naše. S autoricama Karmen Kmetović Prkačin i Ivanom Mijić Vujinović već smo razgovarali povodom objave priručnika, a sada smo odlučili provjeriti kako se snalaze u naglo stečenoj popularnosti i što možemo očekivati od njihova novog projekta - pokretanja You Tube kanala.

Knjiga "Vodič kroz razvod braka" postigla je i više nego odličan uspjeh. Kako se snalazite u ovim novim životnim i poslovnim okolnostima? Jeste li očekivale baš takav uspjeh?

Lagale bi kad bi rekle da nismo očekivale da će knjiga biti prepoznata kao korisna svima kojima je namijenjena, ali ovo... Pomama za našom knjigom i izvan granica naše zemlje, ugovor sa slovenskom izdavačkom kućom, pregovori sa srpskim izdavačima koje privodimo kraju... I šlag, a nećemo reći na kraju jer mi smjeramo i preko oceana kad smo već platile prijevod haha, su svakako 3 britanska izdavača koji upravo završavaju čitanje. Po dosadašnjim razgovorima možemo slobodno reći da je vrlo izgledno da će Velika Britanija dobit prvi psihološko-pravni priručnik o razvodu od dvije Hrvatice.

Biti u pravu ili biti u miru

Lijepo nam je, sretne smo sto pomažemo ljudima, a naš posao, naša zajednička privatna praksa Psihoterapija@Pravo Coaching je procvjetala. Putujemo, držimo predavanja, radionice, počele smo čak raditi preko Skypea. Istovremeno, zna nam se dogodit da malo i pregorimo, jer puno je svega u jako kratkom vremenu.

 | Author: Redakcija Zdrave Krave Foto: Redakcija Zdrave Krave

Što je to što vaš vodič nudi, a druge knjige ne, što ga je toliko vinulo u zvijezde? Koji je po vama "začin" te knjige, što je izdvaja?

Postoje zasebno pravni ili pak zasebno psihološki priručnici koji se tiču razvoda, ali sve o razvodu na jednom mjestu i to iz pravnog i psihološkog aspekta do našeg Vodiča nije postojalo. Osim toga, naša je knjiga puna životnih primjera iz kojih čitatelji mogu puno naučiti, ali i duhovnih pričica koje za svrhu imaju potaknuti na promišljanje, introspekciju i promjenu kuta gledanja, kako na situaciju razvoda, tako i život uopće. Razvod, primjerice, možete doživljavati kao osobni neuspjeh i poraz, a možete ga gledati i kao priliku za učenje i rad na sebi, kao stepenicu na putu vlastitog sazrijevanja i razvoja. 

Što možemo očekivati od vaše iduće knjige, koja je već u pripremi?

Bez lažne skromnosti - puno! Vodič u sretan brak, također prvi hrvatski psihološko - pravni priručnik na tu temu, daje odgovore na pregršt pitanja koja si svi koji su u braku barem povremeno postave. Obrađujemo sve one škakljive teme: odnosi sa svekrvama/punicama, bračne financije, preljub... Istovremeno dajemo jedno posve drugačije viđenje partnerskog odnosa učeći kako ste odnos zapravo - vi sami te kako rad na odnosu zapravo znači rad na sebi, a ne partneru. Zbog prve knjige dobile smo etiketu zagovarateljica razvoda, a tko zna - možda se nakon što izađe naša nova knjiga smanji broj razvoda.

Kako ste se odlučile na pokretanje You Tube kanala? Što možemo očekivati od njega? Što vi želite njime postići?

Broj poruka koje svakodnevno dobivamo od ljudi koji se razvode i žele nasu pomoć iz dana u dan raste. Isprva smo se trudile odgovarati na svaku, ali iscrpilo nas je maksimalno. Fizički naprosto to više ne možemo ni uz najbolju volju. 

Ipak, nismo se baš lako odlučile na pokretanje you tube kanala. Krenulo je to kao šala. Ono kao - ne stižemo odgovarati, pa što ćemo sad? Pokrenuti you tube kanal?  I evo nas! Jedan dan smo naprosto rekle - ma idemo! Kupile stalak, sjele na kavu, stisnule onu crvenu tipku i evo nas!

Šalu na stranu, vjerujemo zaista da će naše snimke mnogima biti od pomoći. Osim psihološkog i pravnog znanja i iskustva koje ćemo kroz njih prenositi ljudima, dijelit ćemo i svoje životne spoznaje, naročito ono što smo naučile kroz ovo naše zajedničko putovanje. Najprije, da se u životu zaista trebaš drznuti ići putem svoje intuicije i da uvijek trebaš slijediti ono svoje više ili dublje 'ja'. Čak i kad sve izvanjske okolnosti upućuju na nešto drugo i da se nikad ne smiješ prestat igrat i istraživat.

Da smo išle logikom nikad ne bi ni počele pisati ovu knjigu. Nismo imale ni izdavača ni poznanstva, a svi su nam govorili da bez veze nema šanse da kao anonimac izdaš knjigu u Hrvatskoj, kamoli u izdanju jedne od najjačih izdavačkih kuća. Da smo išle logikom nikad se ne bi uhvatile proučavanja zakona Velike Britanije i prilagođavanja knjige, niti bi platile prijevod. Eto igrale smo se, istraživale i vidite gdje nas je naša ludost dovela. Da Engleze učimo kako se razvesti. Puno smo se i mi puta u životu oparile ziheraškim pristupom, da ne bi netko mislio da smo se mi rodile velike mudrice. Radile smo na sebi, nešto naučile i imamo najbolju volju to podijeliti s drugima.

Za kraj nam je preostalo samo zamoliti ih da se same obrate svojim budućim You Tube sljedbenicima: "Dragi čitatelji, nadamo se uskoro i gledatelji, pozivamo vas da se upustite zajedno s nama u ovu avanturu na koju smo se drznule. Bez pretenzija da ćemo vas naučiti sve o pravu, psihologiji, životu - pozivamo vas da učimo i rastemo zajedno, a usput se i zabavimo"

Pet najčešćih "ubojica" bračne ljubavi

PRVI HRVATSKI PSIHOLOŠKO-PRAVNI YOU TUBE KANAL 
Autorice prvog hrvatskog Vodiča kroz razvod braka - naša kolumnistica, psihoterapeutkinja Karmen Kmetović Prkačin i pravnica Ivana Mijić Vulinović, pokrenule su svoj You Tube kanal. Na njemu će davati pravne i psihološke savjete vezano za razvod braka, ali i sve ostale životno nam bitne i zanimljive teme. Između ostaloga, o pravnom i psihološkom aspektu braka, radnim pravima i stresu na poslu, usklađivanju obiteljskog života i karijere, financijama... Sve ono čime se bave u svojoj privatnoj praksi Psihoterapija&Pravo Coaching, u sklopu koje održavaju predavanja, seminare i radionice te pružaju usluge individualnog i partnerskog savjetovanja, čak i putem skype-a, ovim putem dijelit će s tobom. Potražiti ih možeš pod nazivom Karmen&Ivana Psihoterapija&PravoCoaching.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.