Psiha i seks Seks i veze 06. lipnja 2017.

7 stvari koje tvoj partner nikada ne bi trebao tražiti od tebe

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U prvim mjesecima veze zbog preplavljenosti hormonima sreće, teško je obratiti pažnju na partnerove sitne ispade koji se mogu protumačiti kao upitna ponašanja ili zahtjevi. Tko bi obraćao pažnju na te sitnice kad te ta osoba nasmijava, daje ti komplimente i većinu vremena uživaš. Ali, ako tvoj partner unatoč navedenoj ugodi koju ti pruža traži od tebe neke od ovih stvari bolje ti je da doživotno budeš sama.

Kritizira ili traži od tebe da promijeniš izgled - prirodno je da se želiš svidjeti svom partneru, ali ako si ti više tip s oblinama poput Ashley Graham, a tvoj bi partner želio da izgledaš poput Kate Moss, to nije u redu. Jedan ginekolog koji je želio ostati anoniman za portal Prevention.com povjerio je da mu često na nagovor svojih partnera dolaze pacijentice koje traže izbjeljivanje analnog područja te vaginalno "pomlađivanje". "Odbijam obavljati takve postupke i nastojim pacijentice odgovoriti od njih, ako ih žele samo iz estetskih razloga", objasnio je ginekolog.

Zena-Tuga1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Traži od tebe da u spavaćoj sobi izađeš iz svoje zone komfora - ako si već imala dovoljno iskustava onda znaš što želiš, a što ne. najbolji primjer za to je analni seks, ako si ga probala i bolan ti je, a tvoj partner inzistira na njemu onda to prelazi u zonu zlostavljanja. "Zaista trebaš izvjesiti crvenu zastavu, ako partner od tebe traži da odustaneš od svog zadovoljstva kako bi njemu udovoljila", kaže Bianca Laureano, seksualna terapeutkinja.

Pokušava te odvojiti od obitelji i prijatelja - partner koji uvijek ima reći nešto loše o tvojoj obitelji i prijateljima priprema te za postupnu izolaciju. Takvima sve smeta od toga kad sestri pomažeš oko planova za vjenčanje do večere s kolegama s posla. Takvi muškarci su kontrolori, koji su prema svemu sumnjičavi. "Ljubomora nije izraz ljubavi, nego znak upozorenja", kaže Catia Harrington, klinička psihologinja.

Ljubomora1_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Oduzima ti svu privatnost - to nije samo nešto što smeta, nego vrlo brzo može i eskalirati, kaže Harrington. Nije normalno da ti partner zna, odnosno inzistira da zna šifre tvog bankovnog računa ili lozinke za tvoje računalo.

24 razlike između dobre i loše veze

Traži od tebe da zaboraviš na bolno iskustva iz prošlosti - ako si imala neku veliku traumu i nisi je još uspjela preboljeti, nije normalno da ti partner stalno govori "daj već to preboli". Partner ti treba biti podrška, a kad je neka trauma duboka potrebno je vremena za iscjeljenje.

Depresija_Zena | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Traži od tebe da prelaziš svoje granice - bez obzira je li riječ o tome da tjera na ekstravagantnu kupnju koju si ne možeš priuštiti ili na skok padobranom iako se bojiš visina, ne trebaš nikome dopuštati da te prisiljava na nešto što ne možeš i nećeš. "Ako si jasno dala do znanje da ne želiš određeno iskustvo, a on i dalje pokušava onda je to manipuliranje i prisila", kaže Harrington.

Zbog njega se osjećaš loše u vlastitoj koži - Harrington kaže da u dobroj vezi trebaš osjećati povjerenje, ljubav i podršku. Ako se zbog partnera osjećaš nedostatno, nesigurno to može upućivati da je tvoj partner potencijalni zlostavljač ili "se..nja", a tebi ne treba ni jedan od te dvojice.

Otkrij u čemu je problem sa ženama koje previše vole

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.