Psiha i seks Moje emocije 14. studenoga 2019.

7 riječi koje mogu promijeniti tijek događaja

Foto: Getty Images
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S vremena na vrijeme svi smo zbunjeni, neki od nas čak žive u stalnom stanju nesigurnosti. To neizbježno stvara tjeskobu i stres i obično dovodi do odluka zbog kojih kasnije požalimo. Sistem 7 riječi - način je da se oslobodiš takvog stanja.

Iznenađujuće je dubok i učinkovit s obzirom na to koliko je jednostavan, sve što moraš učiniti je koristiti ga. Njegova ljepota leži u njegovoj jednostavnosti. U svakoj pojedinoj situaciji moći ćemo bolje vidjeti što se događa i koji su problemi tako što ćemo situaciju brzo proučiti iz perspektive 7 riječi. Tada možemo pronaći odgovor i lakše krenuti naprijed.

Ne

Definira granice, razvija jasnoću i određuje opseg situacije tako da znamo točno s čime se bavimo. Često nemamo rješenje zato što nismo jasno definirali problem. Umjesto toga dopuštamo umu da da nas zavodi različitim scenarijima.  


Bok ili pozdrav

Proširuje vidike naših percepcija i misli, pomažući nam da razmotrimo nove informacije, sretnemo se i savjetujemo s novim ljudima i potražimo nov načine gledanja na određeni problem. Ako tražimo izlaz, naći ćemo ga, a ono što smo mi smatrali nemogućim, drugoj osobi može biti samo izazov.

Hvala

Potiče zahvalnost, omekšava atmosferu i omogućava nam da djelujemo iz srca. Srce je istovremeno i nježno i snažno i kada se djeluje iz srca dolazi se do vrlo suptilnih rješenja. Ipak trebamo ga osnaživati, a to radimo osjećajući i pokazujući zahvalnost za ono što imamo, umjesto razočaranja zbog onoga što mislimo da nemamo.

Možda te zanima... Kako ti drevna havajska tehnika može promijeniti cijeli život? Psiha i seks


Doviđenja

S tom riječju djelujemo odlučno i pokazujemo spremnost na akciju što je nužno kako ne bismo zaglavili u uobičajenim obrascima negativnosti i dosade. Ne mora uvijek označavati trajno rezanje neke situacije. Doviđenja ima transformacijski učinak, može označavati kraj jedne faze i prelazak na sljedeću razinu.


Molim

Koristi se za traženje suradnje, za sklapanje ugovora onoga što mi želimo i onoga što druga osoba želi. Tako se razvija snaga zajedništva, sinergije. Moramo tražiti točno ono što želimo sa stavom skromnog očekivanja i s nadom da ćemo to dobiti. Moliti nije isto što i prosjačiti. 


Oprosti

S oprosti se popravlja šteta nastala kad smo bili preozbiljni ili neosjetljivi i to je uzrokovalo povratni udar koji nam blokira put prema naprijed. Kako bi bilo djelotvorno onda se to mora reći iskreno i s osjećajem. To uključuje kajanje, a također vjerojatno i naknadu.


Da

Znači pokazati svoju spremnost da krenemo, prihvatimo ono što ne možemo promijeniti i vjerovati da se stvari na kraju uvijek dobro završe. To se kreće od nevoljnog dopuštenja do potpune predaje.

Primjer upotrebe 7 snažnih riječi

Sustav se može primijeniti na apsolutno sve. Pogledajmo na primjeru kada se susretnemo s nekom nepoznatom osobom kako to funkcionira. Kada se susretnemo sa strancem rade nam prirodni mehanizmi samozaštite i čuvamo svoj intimni prostor. To je upotreba riječi ne govorom tijela "ne, ne prilazi mi preblizu". Zatim slijedi razmjena informacija, obično površnih i to označava pozdrav.

Iako bismo bili spremni pozdraviti gotovo sve s vremenom neki od njih, pogotovo oni koji se češće pojavljuju u našem životu, postaju pomalo posebni jer se s njima lakše suočavamo. Kada nekoga bolje poznajemo osjećamo se opuštenije pored njih. gestama to i izražavamo, primjerice osmjehom, dodirom i to je svojevrsna zahvala za bliskost. Zbogom ili doviđenja je sljedeća faza. Ako ta osoba prijeđe neke naše zamišljene granice, možemo joj jednostavno reći zbogom. Time ujedno ostavljamo i prostor da nekoj drugoj osobi kažemo da, uđi u moj život.Možda te zanima... Vrijeme u koje se noću obično budiš, otkriva što u tijelu nije dobro Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.