Psiha i seks Moje emocije 07. kolovoza 2017.

Najveći propusti zbog kojih bi mogla žaliti u starosti

Par_U_Krevetu
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najviše vremena gubimo tražeći "kraće puteve" kako bismo uštedjeli svoje vrijeme. Postoje veći gubitci vremena od, primjerice, loših navika kao što je provođenje vremena na Instagramu i rješavanjem takvih "većih gubitaka" uštedjet ćeš, osim naravno vremena, i svoju energiju. Donosimo ti neke od najvećih "gubitaka vremena" koje trebaš izbjegavati:

Ne pitati za pomoć

Možda se osjećaš "glupo" postaviti neka pitanja, ali još je gore "ispasti glup" jer nisi ni pitao. Postavljanjem pitanja vezano za ono što ti nije jasno uštedjet ćeš vrijeme. Ako ti je šef zadao zadatak koji ne razumiješ, radije pitaj da ti objasni nego da gubiš vrijeme na pronalaženje "rješenja". Postaviti pitanje najbrži je način za dobivanje odgovora. Također, tražiti pomoć najbolji je put za dobivanje pomoći, a zbog toga su u poslovnom svijetu "umrežavanja" i pronalaženja mentora jako važna. Ako ne ispituješ, to može značiti i da pred sebe ne stavljaš dovoljno izazova. Ako imaš "sve odgovore" tada ne usvajaš nova znanja, ne isprobavaš nove stvari i ne izlaziš iz komforne zone.

Možda te zanima... Dok se ne pojavi onaj koji će za tebe raditi ovih 5 stvari radije ostani sama Psiha i seks

Pokušavati da loše veze uspiju

Odnosi zahtijevaju održavanje, ali postoji razlika između održavanja dobrog odnosa i pokušaja "prisiljavanja lošeg" koji nema puno smisla. Ponekad je teško odrediti granicu kada treba prekinuti vezu. Postoje situacije u kojima gubiš i svoje i tuđe vrijeme poput:

  • misliti da imaš više "zajedničkog" s osobom s kojom si u vezi nego što uistinu imaš
  • biti u vezi samo da izbjegneš usamljenost
  • ostati u vezi samo zato što se bojiš izgubiti tu osobu

Nasilje-Veza | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Takvi odnosi mogu "poremetiti" tvoju sudbinu, produžiti nesreću i odvratiti te od stvari koje ti najviše znače. Istovremeno, teško je reći da su sve loše veze apsolutni gubitak vremena jer mnogo toga naučiš o sebi, ali što prije naučiš, to bolje. Slično tome, ako se ne nosimo s emocionalnim posljedicama prekida to također može biti velik gubitak vremena. Važno je ne uvjeravati se kako se osjećamo dobro jer ignoriranje boli samo produljuje proces oporavka.

Možda te zanima... Kutak za samopomoć: kako "preživjeti" veljaču i izaći iz loše veze? Psiha i seks

Zadržavati se na pogreškama i nedostacima

Učiti na greškama je jedno, a zadržavati se na njima je gubitak vremena, umanjuje tvoje samopouzdanje i sprječava te u daljnjem djelovanju. Zadržavanje na pogreškama također izaziva ponavljanje istih. U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Consumer Psychology, istraživači su tražili od subjekata da troše novac tijekom imaginarnog odlaska u trgovački centar. Prije shoppinga neki su od subjekata zamoljeni da se prisjete prošle financijske pogreške. Utvrdili su da je veća vjerojatnost da ti subjekti naprave dug. Zadržavanje na greškama može stvoriti raspoloženje da se osjećaš kao "greška", a onda je lakše pomisliti da ako već griješiš, onda nema previše smisla to prestati raditi.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Možda te zanima... Kolumna: "Depresija nije bolest već izbor!" Psiha i seks

Brinuti se previše oko drugih

Lako je početi gubiti vrijeme i brinući se za druge. Sasvim je prirodno da želiš svu svoju brigu i vrijeme pokloniti svojim najbližima, ali to može izazvati i trošenje vremena na probleme koji nisu dužeg vijeka. Na primjer, trošiti vrijeme na traženje razloga zašto te pojedine osobe ne poštuju dovoljno, pokušavati ih razumjeti ili zapitati se "što ne valja sa mnom" donosi veliki gubitak energije. Također, kad jednom shvatiš zašto se osjećaš ljubomornim ili zavidnim, možeš nešto poduzeti kako bi se problem riješio, bilo da to znači "rad" na emocijama ili postizanje ciljeva za sebe. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.