Psiha i seks 05. ožujka 2021.

3 razloga zašto žene žele mlađe muškarce

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad je stariji muškarac u intimnoj vezi s mlađom ženom, rijetko kad se čudimo. To su veze koje smo navikli vidjeti u svojoj kulturi. Neki od njih su George i Amal Clooney, Harrison Ford i Calista Flockhart, Michael Douglas i Catherine Zeta-Jones - popis se nastavlja i nastavlja.

Međutim, puno smo manje navikli viđati veze u kojima je žena vidljivo starija od muškarca. Kad doista vidimo ove veze, skloni smo misliti na njih kao na objekt seksualne fantazije npr. Stiflerova mama iz American Pie. Starije žene također se ponekad fetišiziraju primjerice, u pornografiji postoji kategorija "MILF". No, novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Sex Research dovodi u pitanje ono što bismo mogli misliti da znamo o ženama srednjih godina upravo pitajući žene koje izlaze s mlađim muškarcima o njihovim iskustvima i motivacijama.

Istraživanje sugerira da izlasci s mlađim muškarcima ne samo da ženama omogućuju rušenje nekih socijalnih normi i prepreka koje bi inače mogle biti prisutne tijekom heteroseksualnih ljubavnih odnosa, već su žene izvijestile o visokoj razini seksualnog zadovoljstva u tim intimnim partnerstvima.

Dr. Milaine Alarie s Instituta National de la Research Scientifique u Montrealu intervjuirala je 55 žena u dobi od 30 do 60 godina koje su prijavile da imaju veze s mlađim muškarcima. Naime, za vrstu braka, u kojoj žena ima bolji i plaćeniji posao, pronađen je i novi izraz - hipogamija. Da bi bile prihvatljive za ovo istraživanje, žene su morale biti u vezi s muškarcem najmanje pet godina mlađim od sebe. Nije bilo kriterija vezanog za duljinu veze. U tom smislu, žene su izvještavale o svom iskustvu izlaska, kao i ležernog spavanja s partnerima. Ovo su tri razloga zašto žene vole mlađe muškarce

Možda te zanima... Najveća ograničenja među partnerima s velikom razlikom u godinama Psiha i seks

Žene je privlačila seksualna izdržljivost mlađih muškaraca

Tijekom intervjua žene u studiji izvijestile su da su ih seksualno više privlačili mlađi muškarci jer su vjerovale da oni mogu više seksualno ponuditi. Preciznije, žene su naznačile da u usporedbi s muškarcima vlastite dobi osjećaju da mlađi muškarci imaju veći seksualni nagon, da mogu trajati dulje tijekom seksa te da imaju pouzdanije erekcije. S obzirom na to da su mnoge žene u ovom istraživanju opisale prilično visoku razinu seksualne želje, vidjele su to kao vrlo pozitivan aspekt izlaska s mlađim muškarcima.

Kao što je jedna žena rekla: "Imam veliki seksualni apetit, vrlo velik. Možda bih to željela raditi osam puta dnevno, znate. Tako će muškarcu u 40-ima to biti zabavno prvih tjedan dana. Ali mogu vam reći nakon drugog tjedna da mu više nije smiješno."

Žene su se osjećale ugodnije prihvaćajući svoju seksualnu asertivnost

Žene u istraživanju također su opisale kako je izlazak s mlađim od njih doveo do promjene određenih restriktivnih rodnih uloga. Odnosno, u tradicionalnim heteroseksualnim partnerstvima očekuje se da će muškarac biti seksualno iskusniji, dok je žena obično pasivnija i manje iskusna. Žene u ovom istraživanju, međutim, smatrale su da im to što su starije od muškog partnera omogućuje da prihvate svoju seksualnu asertivnost. Mnoge su žene osjećale da mlađi muškarci maštaju o starijim, seksualno asertivnim i iskusnim ženama, te su rekle da njihovi mlađi muški partneri često cijene to što preuzimaju inicijativu.

Žene su također opisale kako imaju osjećaj manje zaokupljenosti društvenim standardima ljepote i da se sada osjećaju ugodnije u svojim tijelima nego kad su bile mlađe. Kao što je jedan sudionica rekla: "Starije žene, mi smo više, znate, sigurne u sebe. I ući ćemo u sobu u donjem rublju, imale celulit ili ne. A mlađim bi žena bilo kao, "O moj bože! Ne mogu ovo nositi ispred njega!"

Možda te zanima... Može li žena zadržati mlađeg muškarca? Psiha i seks

Žene su se osjećale sposobnima pridavati veću važnost vlastitom seksualnom zadovoljstvu

Žene u ovom istraživanju često su opisivale važnost davanja prioriteta vlastitom zadovoljstvu tijekom seksa, a voljele su izlaziti s mlađim muškarcima jer su, prema njihovom iskustvu, mlađi partneri bili motiviraniji pružiti im zadovoljstvo nego sebi samima. Kao što je prethodno navedeno, žene su opisale kako vjeruju da mlađi muškarci imaju višu razinu seksualne izdržljivosti, seksualne otvorenosti i veću sposobnost održavanja erekcije za dulje i ugodnije seksualne susrete. Neke su žene također natuknule da bi muškarci njihove dobi mogli biti više zaokupljeni vlastitom erekcijom i seksualnim užitkom nego pružanjem zadovoljstva svojoj partnerici. U tom smislu, žene u ovom istraživanju pokazale su kako vjeruju da su mlađi muškarci motiviraniji ugoditi. Kao što je jedna sudionica podijelila: "Mlađi se muškarci trude malo više - žele vas impresionirati svojim vještinama i onim što su sposobni učiniti da bi vam ugodili."

Žene koje izlaze s mlađim muškarcima protive se tradicionalnim seksualnim odnosima. Nalazi ovog istraživanja sugeriraju da bi ženama koje sudjeluju u dobno neskladnim vezama moglo biti ugodnije u potvrđivanju svojih seksualnih potreba te bi mogle doživjeti povišenu razinu seksualnog zadovoljstva. Značajno je da je uzorak uglavnom bio na skupini visokoobrazovanih bjelkinja pa bi bilo važno proučiti raznolikiji uzorak kako bi se bolje razumjelo čitav niz ženskih iskustava.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.