Psiha i seks Moje emocije 11. kolovoza 2016.

Dva tipa prijatelja koja ti redovito kvare raspoloženje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad ti je život ispunjen teškoćama, kad se osjećaš poput vreće u koju svi istresaju svoja razočaranja, frustracije, ljutnju - druženje s dobrim prijateljem može biti najbolji lijek koji će poništiti puno negativnog. Ali, nažalost neki imaju prijatelje koji nisu u stanju širiti i donositi radost.

S prijateljem se možeš žaliti na svijet u cjelini ili se fokusirati samo na one njegove dijelove koji tebe posebno ljute  i čine te nesretnom. Dobar prijatelj će na tvoje pritužbe reagirati razumijevanjem, suosjećanjem, možda čokoladom ili čašom vina. Osim toga učinit će sve što može kako bi te oraspoložio i pomogao ti da se osjećaš bolje.

Natjecanje u jadanju

S bilo kojom pričom da ti dođeš, njezina ili njegova je uvijek dramatičnija i 'veća'. Primjerice, ako si imala grozan dan na poslu i znaš da će te ujutro na stolu dočekati još tri nedovršena projekta, tvoja prijateljica će na to reći da ona uopće nema posao na koji može otići ujutro i da se ti prema tome nemaš na što žaliti. Ili, ako se ti žališ da će ti sin koji je osmi razred osnovne škole ići na popravni iz matematike, ona će ispričati da je njezina kćer tinejdžerica trudna. Ovaj tip prijateljstava funkcionira tako da su njezini ili njegovi problemi uvijek veći i tako se tvoji problemi marginaliziraju. Takvi prijatelji čak niti ne pokušavaju prikriti pomanjkanje suosjećanja jer je za njih vaš razgovor zapravo natjecanje u disciplini "tko je lošije sreće?"

Ne postoji svjetla strana života

Drugi tip prijatelja koji će te gurnuti još dublje u loše raspoloženje je onaj koji nije u stanju unijet malo radosti u tvoj ili svoj život. Dok se prvi s tobom natječe kome je od vas teže, drugi tip prijatelja bez pardona neprestano iznosi svoje jade, bez da pomisli da se i ti ponekad imaš potrebu požaliti. Što prije shvatiš da postoje osobe čiji dan nije potpun bez određene doze jada, nepravde, loše sreće to bolje za tebe. Naime, možeš provesti cijeli život nastojeći takvim osobama objasniti da postoji i vedrija strana života, ali uspjeh će ti biti otprilike isti kao da pokušaš željezo pretvoriti u zlato. Takav tip ljudi koristi prijateljstvo kao vreću u koju guraju svoje nezadovoljstvo. Možeš im ponuditi rame za plakanje, šalicu čaja, utješne riječi, ali to nije ono što oni traže.

Ovdje otkrij pet tipova toksičnih prijatelja.

Što učiniti?

Kao ni u ostalim segmentima života, tako ni u prijateljstvu ne treba težiti savršenstvu. Istina je da ti osoba može biti prijatelj, ali ne i dobro društvo. Potrebno je da razmotriš koje ti opcije preostaju i što možeš učiniti u određenom prijateljskom odnosu. Odnos s prijateljem s kojim se natječeš u jadanju jednostavno možeš prekinuti tako da prestaneš igrati igru 'kome je gore?'. Pusti ga da pobjedi i zatim zajedno slušajte glazbu, otiđite na večeru, vježbanje ili u kupnju i uživaj što pri tim aktivnostima ipak imaš društvo.

Mogućnost izbora je uvijek pred tobom pa tako i u slučaju prijateljstva s osobom koja se neprestano žali i sve vidi crno. Jedna od mogućnosti je da njoj ili njemu kažeš da ti neprestano jadikovanje kvari raspoloženje i da je to počelo negativno utjecati na vaš odnos. Ako se pokaže da tvoje riječi nemaju učinka i jadikovanje se nastavi, možda ćeš morati odabrati teže rješenje. Prvo procijeni je li ti draže biti samoj, nego neprestano slušati jadikovke. Ako si procijenila da radije želiš biti sama počni izbjegavati tu prijateljicu ili prijatelja. Reci da si zauzeta kad zove, nemoj sudjelovati u pravljenju zajedničkih planova, kad govori slušaj koliko to pristojnost nalaže, ali daji diplomatske odgovore i komentare koji neće poticati daljnje rasprave.

Ne zaboravi da je prijateljstvo dvostrani odnos u kojem dajemo i primamo i da ga treba njegovati te da pravo prijateljstvo podrazumijeva i puno tolerancije, ali nemoj dopustiti da ti prijatelj oduzme životnu radost svojim postupcima samo zato što to njega ili nju usrećuje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.