Počela je nova sezona kuhanja, a izabrali smo i prvi recept tjedna! Danica Bebek Radalj iz Makarske postala je kuharica tjedna zahvaljujući svojoj torti od maka. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvajati vrijedne nagrade, pošalji nam svoj zdravi zimski recept i fotografiju gotovog jela
Provjeri kako sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu zime"!
Sastojci za tortu od maka:
- 6 jaja
- 20 dag smeđeg šećera u prahu (može i bijeli šećer te ne mora biti u prahu, ali je onda potrebno dulje miksati. Također može i manja količina, oko 15 dag)
- 1 vrećica vanilin šećera (može, ali nije nužan)
- 1 limun (ribana korica i sok)
- 20 dag mljevenog maka
- 10 dag mljevenih oraha te 2 dag izlomljenih oraha
- 4 do 5 kiselijih jabuka (ajdared) srednje veličine
Priprema:
- Uključi pećnicu na 170 stupnjeva da se grije.
- Klasični kalup za tortu (onaj s obručem) namasti ili obloži papirom za pečenje, pospi mrvicama ili brašnom (ako želiš izbjeći brašno onda pospi mljevenim sjemenkama od lana).
- Izribaj koricu limuna na plitki tanjur, potom iscjedi sok limuna u posudu u koju ćeš naribati jabuke na ploške i izmješaj ih u soku limuna da ne potamne. Jabuke ne treba guliti, a ribaj ih ribežom za kupus kako bi dobila ploške, tako da jabuku izribaš sa svih strana, a sredinu baciš - tako je najlakše i najbrže.
- Odvoji bjelanke od žumanjaka i bjelanjke stavljaj u veću posudu.
- Umuti bjelanjke u čvrst snijeg dodajući im trećinu šećera.
- U žumanjke stavi prstohvat soli, vanilin šećer i preostali šećer i pjenasto umuti.
- Sada uzmi pjenjaču ili žlicu, na čvrsti snijeg izlij pjenu od žumanjka, dodaj orahe pa mak i koricu limuna, zatim ploške jabuka.
- Sve kratko izmiješaj žlicom ili pjenjačom, istresi u kalup, poravnaj smjesu i stavi u pećnicu.
- Tortu peci otprilike 55 minuta na 170 stupnjeva i provjeri čačkalicom je li torta pečena.
- Pečenu tortu potpuno ohladi u kalupu, a kad se ohladi premjesti je na pladanj ili samo skloni obruč od kalupa.
- Možeš je ukrasiti šećerom u prahu.
Darovi za kuharice
Kao kuharica tjedna Danica je od sponzora projekta Delimana dobila tavu za palačinke, a od sponzora Kvasac d.o.o. kuharicu "Od kruha do kolača". Danicu također očekuje i jednodnevni tečaj sa temom po izboru kod akademika kulinarstva Branka Ognjenovića, dok će kuharica sezone dobiti petodnevni tečaj kuhanja u školi Branka Ognjenovića.
Tvrtka Pretti, generalni zastupnik Natur Compagnie za hrvatsko tržište, Danici daruje poklon pakete Natur Compagnie vrhunskih proizvoda s ekološkim certifikatom koji se sastoji od kocke za juhu od povrća, instant juhe od krumpira i poriluka, instat juhe od gljiva, instat juhe od povrća, rižinog burgera Thai rižin burger India, wok rezanaca Asia krem juhe sa šampinjonima, krem juhe sa začinskim biljem i Natur Compagnie šalicu.