Hrana 09. siječnja 2012.

Zimska torta od maka

Mak_009_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Počela je nova sezona kuhanja, a izabrali smo i prvi recept tjedna! Danica Bebek Radalj iz Makarske postala je kuharica tjedna zahvaljujući svojoj torti od maka. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvajati vrijedne nagrade, pošalji nam svoj zdravi zimski recept i fotografiju gotovog jela

Provjeri kako sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu zime"!

Sastojci za tortu od maka:

  • 6 jaja
  • 20 dag smeđeg šećera u prahu (može i bijeli šećer te ne mora biti u prahu, ali je onda potrebno dulje miksati. Također može i manja količina, oko 15 dag)
  • 1 vrećica vanilin šećera (može, ali nije nužan)
  • 1 limun (ribana korica i sok)
  • 20 dag mljevenog maka
  • 10 dag mljevenih oraha te 2 dag izlomljenih oraha
  • 4 do 5 kiselijih jabuka (ajdared) srednje veličine

Priprema:

  1. Uključi pećnicu na 170 stupnjeva da se grije.
  2. Klasični kalup za tortu (onaj s obručem) namasti ili obloži papirom za pečenje, pospi mrvicama ili brašnom (ako želiš izbjeći brašno onda pospi mljevenim sjemenkama od lana).
  3. Izribaj koricu limuna na plitki tanjur, potom iscjedi sok limuna u posudu u koju ćeš naribati jabuke na ploške i izmješaj ih u soku limuna da ne potamne. Jabuke ne treba guliti, a ribaj ih ribežom za kupus kako bi dobila ploške, tako da jabuku izribaš sa svih strana, a sredinu baciš - tako je najlakše i najbrže.
  4. Odvoji bjelanke od žumanjaka i bjelanjke stavljaj u veću posudu.
  5. Umuti bjelanjke u čvrst snijeg dodajući im trećinu šećera.
  6. U žumanjke stavi prstohvat soli, vanilin šećer i preostali šećer i pjenasto umuti.
  7. Sada uzmi pjenjaču ili žlicu, na čvrsti snijeg izlij pjenu od žumanjka, dodaj orahe pa mak i koricu limuna, zatim ploške jabuka.
  8. Sve kratko izmiješaj žlicom ili pjenjačom, istresi u kalup, poravnaj smjesu i stavi u pećnicu.
  9. Tortu peci otprilike 55 minuta na 170 stupnjeva i provjeri čačkalicom je li torta pečena.
  10. Pečenu tortu potpuno ohladi u kalupu, a kad se ohladi premjesti je na pladanj ili samo skloni obruč od kalupa.
  11. Možeš je ukrasiti šećerom u prahu.

Darovi za kuharice

Kao kuharica tjedna Danica je od sponzora projekta Delimana dobila tavu za palačinke, a od sponzora Kvasac d.o.o. kuharicu "Od kruha do kolača". Danicu također očekuje i jednodnevni tečaj sa temom po izboru kod akademika kulinarstva Branka Ognjenovića, dok će kuharica sezone dobiti petodnevni tečaj kuhanja u školi Branka Ognjenovića.

Tvrtka Pretti, generalni zastupnik Natur Compagnie za hrvatsko tržište, Danici daruje poklon pakete Natur Compagnie vrhunskih proizvoda s ekološkim certifikatom koji se sastoji od kocke za juhu od povrća, instant juhe od krumpira i poriluka, instat juhe od gljiva, instat juhe od povrća, rižinog burgera Thai rižin burger India, wok rezanaca Asia krem juhe sa šampinjonima, krem juhe sa začinskim biljem i Natur Compagnie šalicu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.