Hrana 13. kolovoza 2011.

Zelene tagliatelle s dagnjama i pestom

Dagnje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako dane provodiš kupajući se u moru, vjerojatno nemaš puno vremena za kuhanje. Upravo zato je idealno ovakvo jelo - uz par jednostavnih namirnica dobit ćeš ukusne tagliatelle s dagnjama. Marinela ti preporučuje da pesto umak napraviš sama, a zelena boja tjestenine dodatno će naglasiti vizualno zanimljiv izgled ovog jela

Miris pinija, bosiljka, mora... Miris ljeta i Mediterana. Kratki i brzi ručkovi između izleta i kupanja na godišnjem odmoru izgledaju upravo ovako, puno ribe i morskih plodova, mediteranskih trava i nezaobilazne pašte. 

Isprobaj recept za tagliatelle s daganjama i pestom!

Sastojci za 4 osobe

  • 1,5 kg svježih dagnji
  • 360 g zelenih tagliatella (ili neke drugih po tvom izboru)
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 g bosiljka
  • maslinovo ulje
  • 10 g pinjoli
  • 10 g parmezan
  • sol sitna 
  • sol krupna
  • svježe mljeveni papar

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti tagliatelle s dagnjama i pestom.

Priprema s guštom

  1.  Pod mlazom tekuće vode pomoću četkice ili spužvice operi dagnje. Škarama ili prstima ako si vještija odstrani niti na dagnjama. 
  2. Očisti dva režnja češnjaka i nasjeckaj ga na sitno.
  3. Stavi vodu za tagliatelle da zakuha.
  4. Stavi četiri jušne žlice maslinovog ulja i dagnje u jedan veći lonac, stavi na vatru i poklopi. Pričekaj da se dagnje otvore i skinite s vatre. Pazi da ih makneš s vatre čim se otvore tako da ostanu mekane i da se ne stisnu.
  5. Vodu (more) iz školjki procijedi i ostavi da malo odleži (da se slegne pijesak ako ga ima u njima). 
  6. Dagnje očisti od ljuštura. Ako želiš možeš ostaviti nekoliko s ljušturama za dekoraciju.
  7. U mužaru zdrobi češnjak. Dodaj nekoliko zrna krupne soli. Postepeno dodaj listove bosiljka. Drobi ga laganim kružnim pokretima kako bi se oslobodila esencijalna ulja. Ako je potrebno dodaj još nekoliko zrna krupne soli između dodavanja bosiljka. Ona služi da se bosiljak lakše zdrobi. Nemoj ih naglo drobiti ili još gore miskati mikserom. Neće biti isto. 
  8. Kad se bosiljak dovoljno zdrobio i počeo otpuštati zelenkastu tekućinu dodaj pinjole i još nekoliko zrna krupne soli.
  9. Zatim dodaj ribani parmezan i sve dobro miješaj uz lagano dodavanje maslinovog ulja – sve dok ne dobiješ ujednačenu pastu.
  10. Skuhaj tagliatelle u slanoj vodi. 
  11. Odvoji oko 100 ml vode koje su pustile školjke (pazi da je ne zamutiš, posluži se većom žlicom da je prebaciš u drugu posudu). 
  12. Nakon toga reduciraj na vatri 100 ml vode tako da dobiješ oko 50 ml vode od školjki. 
  13. Pomješaj sa tagliatellama i dodaj im pesto. Sve dobro promješaj da se okusi prožmu, po potrebi dodaj još malo maslinovog ulja.
  14. Posluži na tanjure i na vrh dodaj dagnje.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      labica

      hvala ti! :) već se duže vrijeme spremam napraviti pesto ali nikako da se natjeram. ovim receptom dala si mi volju :) tagliatele obožavam! :) thnx

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.