S kakaom i narančom ili oni s đumbirom? Pripremite sve potrebne sastojke za hrskave slastice i uživajte s klincima od pripreme do degustacije. Evo kako to radi poznata gastro blogerica
Miris svježe pečenih keksića nezaobilazan je dio blagdana. Opojne arome đumbira, naranče i kakaa velike vraćaju u djetinjstvo i vesele malene, a veselje je još i veće ako su kolačići pritom zdravi te ih roditelji i djeca mogu napraviti zajedno. Upravo je s tom idejom Petra Terner, kreatorica bloga To live a life, pripremila dva sjajna recepta za ukusne blagdanske zalogajčiće koji se jednostavno tope u ustima i što je najvažnije zdravi su jer Petra itekako mora paziti što jede.
Naime, u 25. godini suočila s dijagnozom Chronove bolesti, kroničnom upalnom bolešću probavnog sustava od koje samo u Europi boluje oko 1,4 milijuna ljudi. Ova velika kreativka u kuhinji i ljubiteljica putovanja na blogu objavljuje recepte, savjete i reportaže želeći pokazati kako se, unatoč dijagnozi, s Crohnovom bolešću može kvalitetno živjeti. Kuhanje joj je velika ljubav i strast, a već joj sad u tome pomaže i dvogodišnja kći Ula. U božićnim keksićima po Petrinom receptu jednostavno ćete uživati.
Keksići s kakaom i narančom
Sastojci:
- 130 g glatkog brašna
- 15 g bio kakaa
- korica pola naranče
- 115 g pročišćenog maslaca
- 50 g smeđeg šećera
- jaje
- vanilin šećer
- prstohvat soli
- 1/2 praška za pecivo
Priprema
- Spiralnim mikserom pomiješajte maslac, šećer i vanilin šećer.
- Dodajte jaje i naribanu koricu naranče i ponovno pomiješajte.
- U posebnoj posudi prosijte brašno i dodajte suhe sastojke.
- Suhe sastojke dodajte pripremljenoj smjesi od maslaca i jaja te sve zajedno pomiješajte.
- Ako mislite da vam je smjesa premekana, pospite malo brašna i zagladite smjesu rukama.
- Pospremite je u hladnjak na sat i pol.
- Prije oblikovanja izvadite je iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se tijesto malo otpustilo.
- Razvaljajte i modlicama oblikujte oblike po želji.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, sedam do osam minuta.
Keksići s đumbirom
Sastojci:
- 110 g pročišćenog maslaca
- 80 g smeđeg šećera
- 1 – 2 žličice đumbira u prahu
- ½ žličice cimeta
- ½ žličice sode bikarbone
- 120 ml meda
- jaje
- 310 g glatkog brašna
- žličica bio kakaa
Priprema
- Miksajte maslac mikserom dok ne postane pjenast.
- Maslacu dodajte šećer, đumbir, soda bikarbonu i cimet te nastavite miješati dok se sastojci ne povežu.
- Zatim umiješajte med i jaje te dodajte brašno i kakao.
- Nastavite miješati spiralnim nastavkom dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Smjesa će biti jako mekana te ju razdijelite na dva dijela, omotajte prozirnom folijom te stavite u hladnjak na dva, tri sata da se odmori.
- Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto te modlicama formirajte oblike koje želite.
- Ako vam se tijesto lijepi, pospite malo brašna po podlozi, valjku i modlicama.
- Pecite keksiće na papiru za pečenje u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, sedam do osam minuta.
- Pečene keksiće ohladite i pospremite u kutiju za kekse gdje mogu stajati čak i nekoliko tjedana.