Hrana Zdravi recepti 23. listopada 2022.

Zdrava slatka pita od bundeve od samo 6 sastojaka

Foto: shutterstock Pita od bundeve
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Slatka pita od bundeve u SAD-u se tradicionalno priprema za Dan zahvalnosti. Klasični recept može sadržavati i 500 kalorija po komadu jer sadrži puno maslaca, šećera i kukuruznog sirupa. Od blogera The Big Man's World By Arman Liew prenosimo zdravu verziju pite od bundeva za koju on tvrdi da iako sadrži zdrave sastojke okus ne zaostaje za originalom.

Arman je naveo zašto je njegov recept zdrav

  • Sadrži malo šećera. Za ovu pitu nisu potrebni šećer ili kukuruzni sirup. Također ne zahtijeva nikakve umjetne zaslađivače. Umjesto toga, zaslađen je čistim javorovim sirupom!
  • Ima samo šest sastojaka. Za razliku od većine recepata za pite, ovaj ima kratak popis sastojaka! Naravno, možeš napraviti koru za pitu od nule, ako želiš pa to onda mijenjaj stvar. (Kod nas samo u nekim trgovinama imaju gotovo prhko tijesto za pite pa recept za koru možeš naći ovdje, prenosimo i veganski recept za prhko tijesto pogledaj ovdje op.a).
  • Mliječni proizvodi nisu potrebni. Bez kravljeg mlijeka, bez kondenziranog mlijeka, bez mlaćenice - samo bademovo mlijeko, koje je  niskokalorično!

Tajna nevjerojatnog okusa ove zdrave pite od bundeve je u korištenju svježe napravljenog pirea od bundeve. On diže okus i teksturu na višu razinu.

Recept za pire od bundeve

Sastojci

4 šalice na kockice narezane bundeve

Priprema

Narezanu bundevu stavi na pleh obložen papirom za pečenje. Peci na 180 C 40 minuta, preokrenite na polovici pečenja. Bundevu  izvadi iz pećnice kada bude mekana, a ne zlatno smeđa.

Bundevu možeš i skuhati, napuni lonac vodom i u njega stavi kockice bundeve. Na srednje jakoj vatri zakuhaj vodu. Kad zavrije, smanji na najnižu temperaturu i ostavite da se kuha 10-12 minuta dok ne omekša.

Pasiranje bundeve

Uvjeri se da se bundeva potpuno ohladila. Kad se ohladi, štapnim mikserom ili kuhačom izmiksaj bundevu dok se potpuno ne pretvori u pire.

Sastojci

  • Prhko tijesto za pite debljine 5 cm
  • oko 400 g  pirea od bundeve
  • 2, 5 dcl bademovog mlijeka ili bilo kojeg drugog mlijeka po izboru
  • 3/4 šalice javorovog sirupa
  • čajna žlica cimeta
  • žlica kukuruznog brašna ili kukuruznog škroba

Priprema

  • Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva C
  • Pripremi koru za pitu i ostavi sa strane.
  • Stavi sve sastojke u lonac i dobro promiješaj, pazeći da se kukuruzno brašno potpuno otopi.
  • Stavi na srednje jaku vatru i neprestano miješaj dok se ne zgusne i lagano se počnu pojavljivati mjehurići.
  • Štapnim ili ručnim mikserom sve izmiješaj dok ne postane glatko i kremasto.
  • Pusti da se nadjev malo ohladi, prije nego ga prebaciš na koru za pitu.
  • Stavi pitu u pećnicu i peci oko 40 minuta, dok tijesto ne porumeni.
  • Ostavi pitu da se potpuno ohladi prije nego što je staviš u hladnjak na najmanje sat vremena, da se stegne.

Izvor: The Big Man's World By Arman Liew

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.