Hrana 06. svibnja 2016.

Zdrava hrana s kojom trebaš biti oprezna

Tuna_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Može se reći da svaka namirnica ima svojih prednosti i nedostataka, stoga pravilo o umjerenosti vrijedi za svu vrstu hrane. Pravi primjer navedenoj tvrdnji pronaći ćemo u – vodi. Bez vode nema života, a poznato je da ako pretjeramo s običnom vodom, izlažemo se opasnosti poput niske razine natrija u krvi koja može imati fatalni ishod

Poznato je kako voće i povrće posjeduje blagotvoran učinak na zdravlje. No, pretjerujemo li s ovim univerzalno prihvaćenim  zdravim namirnicama, mogli bismo primjerice pretjerati i s unosom prehrambenih vlakana. Iako su vlakna korisna za dobar rad probavnog sustava, njihova prekomjerna količina dugoročno gledano može dovesti do nedostatka važnih minerala poput željeza, cinka, kalcija i magnezija.

Tuna kao potencijalni izvor žive

Tunu svrstavamo u skupinu riba bogatih vrijednim omega-3 masnim kiselinama, a istovremeno je hvaljena i kao dobar izvor  kvalitetnih proteina. Međutim, riba koja tijekom svog životnog vijeka dostiže veliku težinu poput sabljarke, morskog psa i tune vjerojatno je onečišćena metil živom, toksičnim oblikom žive koja je poglavito opasna za trudnice jer djeluje štetno na razvoj ploda te za djecu.

Iz cimeta vrebaju opasnosti

Cimet je osobito popularan začin koji se dovodi u vezu s različitim blagotvornim djelovanjem na zdravlje poglavito kod dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, neurodegenerativnih bolesti i karcinoma. Na tržištu postoje dvije vrste cimeta, cejlonski i kineski cimet odnosno cassia. Obje vrste sadrže toksični spoj kumarin koji u većim količinama može djelovati štetno na jetru te uzrokovati karcinom. Cejlonski cimet sadrži puno nižu količinu kumarina od kineskog stoga je njega sigurno uzimati do 5 grama dnevno dok kineskog smijemo jesti 0,5 do 2 grama dnevno kako ne bismo prekoračili sigurnu dozu.

Može li zeleno lisnato povrće biti štetno?

Povrće iz porodice kupusnjača (kelj, brokula, cvjetača, hren, rotkvice) obiluje spojevima sa sumporom koji toj vrsti povrća daje karakterističan miris tijekom kuhanja. Spojevi pod nazivom tiocijanati istražuju se po pitanju njihovog antikarcinogenog djelovanja, no istovremeno poznat je i njihov neželjen učinak u organizmu. Naime, tiocijanati mogu ometati apsorpciju joda i tako utjecati na rad štitnjače odnosno osobe koje boluju od hipotireoze svakako trebaju ograničiti unos ovih namirnica u svojoj prehrani.

Brazilski oraščići

Orašasti plodovi bogati su kvalitetnim nezasićenim masnim kiselinama, a brazilski oraščići se odlikuju i bogatstvom selena – snažnim antioksidativnim mineralom. Jedan brazilski oraščić može sadržavati duplo veću količinu selena od preporučenog dnevnog unosa. Stoga već s 3 – 4 oraščića možemo pretjerati sa selenom. Selen je toksičan u većim količinama stoga ljubiteljima brazilskih oraščića valja savjetovati da ne pretjeruju s grickanjem ovih ukusnih plodova.

Zašto je dobro dodati mlijeko špinatu i blitvi

Nažalost, popis zdrave hrane s kojom ne treba pretjerivati tu ne završava, jer naime antinutrijenti vrebaju i iz mnogih drugih namirnica, poput fitata iz cjelovitih žitarica koji smanjuju apsorpciju i iskorištavanje nekoliko minerala poput željeza, cinka i kalcija. Također, oksalati iz voća i povrća u većim količinama mogu kristalizirati i uzrokovati zdravstvene probleme zbog čega se osobama s narušenom funkcijom bubrega i mokraćnog mjehura savjetuje izbjegavanje tih namirnica. Pa tako, špinat i blitva u svojim peteljkama sadrže veće količine oksalata koje možemo ukloniti micanjem peteljki ili pak dodavanjem mlijeka u jelo jer će kalcij iz mlijeka vezati oksalat i spriječiti ga da stvara ''štetu''.

Otkrij skrivene opasnosti detoksa!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.