Hrana 21. travnja 2016.

Ideje za zdravi dječji obrok

Zeleni_Sok
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pretilost je jedna od češćih bolesti 21. stoljeća koja dugoročno predstavlja osnovu za razvitak teških kroničnih oboljenja. Gotovo 20 posto djece i adolescenata u razvijenim zemljama ima prekomjernu tjelesnu težinu, a i u Hrvatskoj je taj trend sve snažniji. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2013. godine, u Hrvatskoj je pretilo više od 20 posto dječaka i preko 15 posto djevojčica

U borbu s nezdravom prehranom kao i pokretanje odgoja o kulturi prehrane, krenula je i jedna zaposlena mama. Nasja Duplančić pokrenula je blog pod nazivom Mama ja sam gladan, na kojem objavljuje recepte i ideje za kvalitetne obroke. Nasja navodi kako je i sama zbog prezaposlenosti, stresa i silnih obveza zanemarila važnost zdrave prehrane i povela se za trendovima kupovine gotove hrane u velikim marketima, kupnju u pekarnama za doručak i gablec. No, zatim je čvrsto odlučila krenuti u borbu za zdravljem, boljom kondicijom, većom energijom, jačom koncentracijom, odličnim raspoloženjem i optimizmom. Navodi kako je u početku i kod njenog sina postojalo negodovanje, ali kako je zdrava prehrana postala navika tako se i on sve manje žalio na određene namirnice. 

Dužnost je roditelja da osvijesti dijete o važnosti zdrave prehrane

Nasja Duplančić

''Želim i dužna sam mu osvijestiti što znači zdrava, raznolika prehrana. Koliko takva prehrana utječe na zdravlje i koliko smo zdravim navikama u mogućnosti spriječiti bolesti, loše raspoloženje i umor. Sve to je dužnost mene kao roditelja. Nakon ovih mojih zaključaka, odlučila sam postati nemilosrdna. Na žalost, uvođenje promjena u odgoju i mijenjanje starih navika obično i mora izgledati tako, nemilosrdno. Tako u početku izgleda djeci, nama roditeljima je naporno, iziskuje dosta psihičkog napora, ali se u konačnici itekako isplati. Nema odustajanje jer djeci ne povlađujemo već ih odgajamo. U tome se prepoznaje roditeljska ljubav.'', navela je Nasja.

Nasja je veliki gurman i iz njenih recepata se vidi da uživa u hrani. Stoga je svoje raznolike recepte za balansirane obroke koje priprema za dijete i sebe, odlučila podijeliti i s drugima.

''Ono što nam je dalje potrebno je lukavstvo. Objavili smo rat malim „tijestoljupcima“ i sad idemo do kraja. Počnite uvoditi šarene namirnice. Voće i povrće u što izvornijem obliku. Šarenilo će djecu sigurno privući. Uvedite zelene kašaste sokove u prehranu. Nemojte odmah stavljati glavicu salate u njih već list po list dok se dječje nepce ne privikne. Kad vas budu pitali od čega je zeleno, nemojte priznati! Ja sam uvijek govorila da je to kivi (hvala bogu na tom voću), inače nikada ne bi popio blitvu u čaši. Sada mu je taj sok nešto najfinije.'', rekla je Nasja.

Mamin recept za zeleni sok uz koji ćeš najlakše pobijediti proljetni umor

  • 1 šaka zelenja (maslačak, mladi špinat, potočarka)
  • 1 banana
  • 1 velika naranča
  • vode 1-2 dl

Zelene listove dobro namoči u vodu u koju si dodala malo octa. Nakon što odstoji par minuta, dobro isperi. Sve smiksaj u blenderu i započni dan!

Pročitaj 5 najzdravijih ideja za početak dana!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.