Bilo da nas zdravstveni problemi potaknu na vegetarijanstvo ili se za takav način prehrane odlučimo iz etičkih razloga, to nam donosi novu dimenziju u životu. No nakon nekoliko mjeseci, ili možda godina ushićenosti i otkrivanja novih okusa, ponekad se zaželimo "starih jela" iz mamine ili bakine kuhinje, kao što su faširanci
Sastojci:
- 1 šalica smeđe riže
- 1/2 srednje velikog luka
- 15 dag hladnog prženog seitana
- 10 dag dimljenog seitana
- 1/2 šalice sitnih zobenih pahuljica
- 2 žlice nasjeckanog sviježeg lista peršina
- 1/2 čajne žlice soli
- 1/4 čajne žlice mljevenog crnog papra
- 1/4 čajne žlice mljevenog muškatnog oraščića
- 1 žlica polubijelog brašna
- 10 dag mrvica
- 1 dcl suncokretovog ulja za pečenje
Postupak:
Skuhaj smeđu rižu s 1,5 šalicom vode i prstohvatom soli u loncu pod pritiskom. Luk nasjeckaj na kockice. Dimljeni i prženi seitan iskosaj na sitno. Ohlađenu kuhanu smeđu rižu pomješaj sa kosanim seitanom, lukom, zobenim pahuljicama, začinima i polubijelim brašnom. Smjesu za faširance izradi rukama, a zatim oblikuj okrugle popečke. Uvaljaj ih u mrvice i peci na vrućem ulju sa obje strane, dok ne porumene.
Uspješnje prevedenice domaćih jela
Kako se pripravljaju tzv. konkretna jela na veganski način poput sarme, filane paprike, sekelog gulaša i krumpir gulaša naučit ćeš 9. studenog u 17 sati na Makronovinoj radionici "Uspješne prevedenice domaćih jela"s učiteljicom kuhanja Željkom Fordren Jambrešić. Nećeš ostati uskraćena ni za desert - imat ćeš priliku probati Varaždinsku tortu, ali ovog puta sa tofu sirom.
Više info: www.makronova.com