Za idealan ljetni obrok potrebne su ti osnovne sezonske namirnice i malo mašte. Marinela ti preporuča rajčice i tikvice, koje su najbolje hrskave, gotovo svježe i ukusnu ribu trilju spojene u lagano, mediteransko jelo
Svježa riba i domaća kuhinja
Sigurno se ponekad zapitaš što skuhati u apartmanskoj kuhinji na godišnjem odmoru? Nakon svog odmora došla sam do zaključka da moram podijeliti s tobom nekoliko recepata koje možeš skuhati bilo gdje u nepoznatom apartmanu i tuđoj kuhinji.
Iako često ručam u restoranima dok smo na godišnjem, ipak se zaželim i svoje domaće kuhinje i kuhanja. Ako se nalaziš na nekom otoku ili negdje gdje nemaš blizinu velikog grada, moj savjet je da sa sobom poneseš barem dobar nož za čišćenje i filetiranje ribe, papir za pečenje i ako si ljubitelj vina – čaše za vino koje uvijek nedostaju u apartmanima.
Uz malo mašte, ako u apartmanu imaš pećnicu, a u blizini manju tržnicu i ribarnicu uvijek možeš pronaći ponešto od sezonskog povrća kao što su rajčice, tikvice i patlidžani. Od ribe će se uvijek nešto naći, ako nema trilja poslužit će i plavice ili lokarde.
Po ovim visokim ljetnim temperaturama volim kada je povrće hrskavo, gotovo svježe čak i ako ga pečem. A bez ribe ljeto je za mene nezamislivo i gotovo je svaki dan na mom tanjuru.
Isprobaj recept za trilje s ljetnim povrćem!
Sastojci za 4 osobe
- 700-800 g trilja (4 veće trilje)
- 3 rajčice
- 4 manje tikvice
- 1 veći ljubičasti luk
- 12 listova bosiljka
- maslinovo ulje, sol
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti trilje s ljetnim povrćem.
Priprema s guštom- Sve je vrlo jednostavno. Očisti trilje i ostavi da se malo posuše na kuhinjskom papiru. Posoli ih iznutra i izvana.
- Operi tikvice.
- Manje tikvice ne trebaš guliti (što su manje to su sočnije). Nareži ih na tanke kolutiće debljine oko 2 mm. Posoli ih i ostavi sa strane.
- Oguli ljubičasti luk i nasijeci na tanke ploške od oko 1 mm. Posoli ih i ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- Rajčice nareži na kriške.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Pripremi četiri lista papira za pečenje veličine oko 30x30 cm.
- Na sredinu papira za pečenje stavi na dno rajčice, na njih tikvice i ljubičasti luk te na vrh bosiljak i na njega ribu trilju. Sve polij maslinovim uljem. Pažljivo preklopi papir za pečenje i zatvori kao da zamataš sir ili salamu u dućanu ili pak možeš stisnuti papari rukom na vrhu sa svih strana i zavezati špagom kao da radiš bombon. Ovo je teško objasniti bez slika, ali snaći ćeš se. Tako napravi četiri paketića i stavi ih na lim za pečenje.
- Peci oko 20 minuta u pećnici ovisno o veličini ribe.
- Možeš poslužiti i u papiru ili pažljivo izvadi na tanjur.
- Sve je vrlo jednostavno. Očisti trilje i ostavi da se malo posuše na kuhinjskom papiru. Posoli ih iznutra i izvana.
- Operi tikvice.
- Manje tikvice ne trebaš guliti (što su manje to su sočnije). Nareži ih na tanke kolutiće debljine oko 2 mm. Posoli ih i ostavi sa strane.
- Oguli ljubičasti luk i nasijeci na tanke ploške od oko 1 mm. Posoli ih i ostavi sa strane dok ne pripremiš ostatak.
- Rajčice nareži na kriške.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Pripremi četiri lista papira za pečenje veličine oko 30x30 cm.
- Na sredinu papira za pečenje stavi na dno rajčice, na njih tikvice i ljubičasti luk te na vrh bosiljak i na njega ribu trilju. Sve polij maslinovim uljem. Pažljivo preklopi papir za pečenje i zatvori kao da zamataš sir ili salamu u dućanu ili pak možeš stisnuti papari rukom na vrhu sa svih strana i zavezati špagom kao da radiš bombon. Ovo je teško objasniti bez slika, ali snaći ćeš se. Tako napravi četiri paketića i stavi ih na lim za pečenje.
- Peci oko 20 minuta u pećnici ovisno o veličini ribe.
- Možeš poslužiti i u papiru ili pažljivo izvadi na tanjur.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela