Hrana 11. travnja 2016.

Trend koji je izmijenio pristup prehrani

Masnoće
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U osamdesetim i naročito devedesetim godinama prošlog stoljeća postalo je moderno prakticirati prehranu sa što manje masnoća. Ovaj trend podjednako su propagirali i poticali medicinski stručnjaci i mediji, te je definitivno izmijenio naš pristup prehrani. Neminovno, mnogi koji su izbacili masnoću iz prehrane s vremenom su počeli primjećivati posljedice

Što se tiče vanjskih pokazatelja, koža je postala suha i perutava, bore su postale uočljivije, a kosa lomljiva i prorijeđena. Dakle, treba li već danas povećati unos masnoća? Apsolutno! Pozitivni efekti bit će gotovo trenutno uočljivi. Ipak, nemoj ovo shvatiti kao zeleno svjetlo za život na kolačima, sladoledu i hamburgerima. Zdrave masnoće su nezasićene, pa obavezno trebaš nastaviti izbjegavati one zasićene (sjeti se ovoga kada ćeš čitali sastav namirnica), jer njihov unos podiže udio kolesterola i povećava rizik od srčanih bolesti. Slanina, mileram, keks, gotova jela i proizvodi od lisnatog tijesta i dalje su nepoželjni. Ove loše masnoće mogu oštetiti kožu, jer potiču pojavu upalnih procesa u organizmu, što uvjetuje dehidraciju, pojavu akni i usporavanje procesa regeneracije stanica. S druge strane, potrebno je povećati unos korisnih masti koje su u sastavu namirnica kao što su losos, orašasti plodovi, sjemenke, maslinovo ulje i druga hladno prešana ulja. Što se tiče mliječnih proizvoda, konzumiraj one punomasne, ali u malim količinama. I radije jedi maslac, on sadrži više masnoće ali je zdraviji od margarina, u čijem se sastavu nalaze umjetno sintetizirane masnoće.

Zdrave masnoće vrati u svoj jelovnik i kupuj minimalno prerađene namirnice

Pozitivni učinci izmjene u prehrani neće biti vidljivi samo na koži, već će se odraziti na opći udio energije i fizičku izdržljivost. Osim toga, korisne masnoće smanjuju rizik od srčanožilnih bolesti, reguliraju krvni tlak i menstrualni ciklus i poboljšavaju raspoloženje. Nadalje, korisne masnoće duže pružaju osjećaj sitosti. Štoviše, bez njih bi stalno osjećala glad, što bi te natjeralo  da pojedeš nešto nezdravo radi brzog priljeva šećera u krv.

Proizvođači hrane i reklamne kampanje igraju važnu ulogu u cijeloj ovoj priči. Često nam nerazumljive i konfuzne liste sastojaka u proizvodima otežavaju potragu za zaista korisnim namirnicama. Na  primjer, nešto što nosi oznaku ''bez masnoće'' može sadržavati šećer – još jedan neprijatelj kože – u puno većoj količini od dnevno preporučene doze. Izbor namirnica zaista može izazvati veliku frustraciju, pa je najbolje da se vratiš osnovama. To znači da kupuješ namirnice u najprirodnijem mogućem obliku, uz minimalnu preradu. Tako će tvoja koža biti optimalno hidratizirana, sjajna i zategnuta. Da zaključimo, vrati zdrave masnoće na svoj jelovnik te ih konzumiraj bez grižnje savjesti. Sljedeći put kad poželiš posegnuti za voćnim jogurtom, ili mlijekom s reduciranim postotkom masnoće, sjeti se koliko kemijskih tvari sadrže ovi proizvodi i u kojoj mjeri štete tvojoj koži i cijelom organizmu.

Saznaj kakvu hranu jedu vitke žene!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.