Želiš li sebe i svoje najdraže iznenaditi stvarno ukusnim slasticama, nikako nemoj štedjeti na kvalitetnim, prirodnim sastojcima, poručuje Erika Tomljenović, vlasnica kreativne proizvodnje kolača i torti "Tortastično". Donosimo ti njezine recepte za tortice s ružinom vodicom, muffine s bananom te jednostavne, ali iznenađujuće fine jabuke u tamnoj čokoladi!
Erika Tomljenović, po struci profesorica njemačkog i mađarskog jezika, prošle je godine završila školu za slastičare te počela izrađivati ukusne i maštovite slastice, a sada je pokrenula i kreativnu proizvodnju torti i kolača "Tortastično", koja se nalazi u Horvaćanskoj 17 u Zagrebu.
Tako je spojila svoju ljubav prema kolačima i likovnom kreativnom izražavanju pa se sada, umjesto da slika, restaurira namještaj i izrađuje nakit, što su joj godinama bili hobiji, igra s oblicima i bojama raznih sastojaka za torte i kolače.
Ipak je i likovni talent iskoristila u uređivanju svoje male slastičarnice "Tortastično", za koju je željela da se u njoj svatko osjeća kao kod kuće, u čemu je i uspjela. Uređena je u stilu 50-ih, s puno simpatičnih detalja u ružičastoj, ljubičastoj i bijeloj boji, s kuharicama i sastojcima za pripremu kolača na policama.
Prirodni sastojci tajna su bogatog okusa
Erika izrađuje torte i kolače po narudžbi koristeći, kada god može, prirodne sastojke:
"Koristim pravu vaniliju umjesto vanilin šećera, tučeno slatko vrhnje, a ne gotovi biljni šlag, pravi maslac, a ne margarin i biljne masti, smeđi šećer ili med umjesto bijelog šećera, a za glazure kvalitetnu tamnu belgijsku čokoladu. Kada me pitaju koja je tajna bogatog okusa mojih slastica, odgovorim da su to kvalitetni prirodni sastojci, na kojima nikad ne štedim."
Svoje raskošne torte posebnih oblika, kao i ukrase za svoje kreativne slastice izrađuje ručno, uglavnom od šećerne ticino mase obojene jestivim bojama.
Originalni recepti za vegane i dijabetičare
Klasične, tradicionalne kolače zapravo ni ne radi; recepte uglavnom izmišlja sama, a ideje joj nekad daju i prijatelji iz drugih zemalja. Osim po izgledu i često iznenađujućim okusima, neki od Erikinih kolača posebni su i po tome što ne sadrže nikakve sastojke životinjskog porijekla pa su prikladni za vegane, a u nekima umjesto šećera koristi sladila koja mogu konzumirati i dijabetičari.
Među najpopularnijim Erikinim kolačima za sada su TNT torta od tamne belgijske čokolade i bourbon vanilije, keksi s brusnicom i bijelom čokoladom te keksi od zobenih pahuljica s maslinovim uljem, grožđicama i orasima.
Osim u proizvodnji "Tortastično" u Horvaćanskoj 17 u Zagrebu, možeš ih naručiti i preko web stranice www.tortasticno.com, ili telefona 092 256 86 55, a novosti možeš svaki dan pratiti i na njezinoj Facebook stranici.
Čitaj dalje i isprobaj recepte za proljetne kolače, koje je Erika osmislila posebno za Zdravu Kravu!
O la la tortice
Uz ovaj, pravi "ženski" kolačić činit će ti se kao da jedeš ruže, jer je jedan od sastojaka prirodna ružina vodica.
Sastojci:
- 225 g maslaca
- 225 g brašna
- 100 g smeđeg šećera
- 4 jaja
- prašak za pecivo
- 1 žlica ružine vodice
Krema:
- 200 g bijele čokolade
- 4 dl vrhnja
- 2 žlice ružine vodice
- 100 g sjeckanih pistacija
Priprema:
Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Pomiješaj sve sastojke mikserom, ulij smjesu u kalupe za muffine i stavi peći na 20 minuta. Otopi čokoladu i umiješaj ju u vrhnje, a po potrebi dodaj i jedan kremfix. Zatim dodaj ružinu vodicu. Kada se sve ohladi, štrcaljkom naštrcaj kremu uvis i pospi pistacijama.
Banana muffini
Ovi muffini odlično pašu uz pekmez od naranče, a budući da su vrlo zasitni, mogu ti poslužiti i kao hranjiv i zdrav doručak, uz čaj ili čašu žitnog mlijeka.
Sastojci:
- 3 zrele banane
- šaka grožđica natopljena u 1 dl narančinog soka ( sveže isjeđen)
- 3 žlice meda
- 1 žličica praška za pecivo
- 100 g nasjeckanih indijskih oraščića
- malo soli
- 2 šalice raženog brašna
- 1/4 šalica ulja
- mješavina začina po ukusu (cimet, đumbir, malo klinčića)
Priprema:
Izgnječi banane te pomiješaj suhe i mokre sastojke odvojeno i zatim sve umiješaj zajedno. Stavi u papiriće za muffine u kalupima i peci na 180 stupnjeva.
Jabuke u čokoladi
"Ovo je popularna slastica na uličnim sajmovima u Njemačkoj. Tamo sam ju i isprobala, a osim što je jednostavna i zdrava, jako mi se sviđa kombinacija okusa tamne belgijske čokolade i kiselkaste zelene jabuke", kaže Erika.
Priprema:
Odaberi male lijepe kiselkaste jabuke i u njih utisni štapiće. Rastopi gorku čokoladu i dodaj u nju par kapi ulja. Umoči jabuke u čokoladu pa ih odloži na masan papir. Po želji pospi kokosovim brašnom, sjeckanim orasima, pistacijama ili kikirikijem.