Hrana 13. siječnja 2023.

Tiramisu bez jaja gotov za dvadesetak minuta

Foto: Darko Debić za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tradicionalni tiramisu se sastoji od piškota namočenih u kavu i marsalu (vrsta desertnog vina iz Marsale grada na Siciliji) prekrivenih kremom od mascarpone sira, sirovih jaja i šećera, sve to je posipano tankim slojem kakao praha. Moj recept je verzija bez jaja što ga čini sigurnijim za jelo, priprema je brza i jednostavna

Za pripremu tiramisua bez jaja potrebno je samo 7 sastojaka: piškoti, kava, rum ili liker od kave, slatko vrhnje, mascarpone sir, šećer i kakao.

Sastojci:

  • 200 g piškota
  • 150 ml lagano zaslađene kave
  • 1 jušna žlica ruma ili likera od kave
  • 500 ml slatkog vrhnja (mliječnog)
  • 500 g mascarponea
  • 80 g šećera u prahu
  • kakao u prahu

 | Author: Darko Debić za missGASTRO Foto: Darko Debić za missGASTRO

Postupak

  • Uliti slatko vrhnje u posudu i tući mikserom oko 30 sekundi.
  • Dodati šećer u prahu (po želji dodati i ekstrakt vanilije) te nastaviti tući dok ne nastane mekani šlag.
  • Dodati mascarpone i nastaviti miksati dok smjesa ne postane pjenaste, glatke i kremaste teksture.
  • Odvojiti 380 g kreme i staviti u vrećicu za ukrašavanje.
  • Pripremiti dublji lim (posudu) veličine 20x20 cm.
  • Pomiješati kavu i rum, uliti u duboki tanjur.
  • Jednu po jednu piškotu nakratko (1 sekundu) umočiti u kavu i slagati u lim, jednu do druge bez razmaka, u jednom sloju (utrošit ćete približno 14 komada).
  • Po poredanim piškotama razmazati 2/3 preostale kreme. 
  • Povrh kreme slagati novi red piškota namočenih u kavu, razmak između piškota je oko 1 cm (utrošit ćete približno 10 komada).
  • Po piškotama razmažite 1/3 preostale kreme.
  • Kremu, koja je odvojena na početku i stavljena u vrećicu za ukrašavanje, istisnuti na vrh u uzorku po želji.
  • Staviti u hladnjak da se dobro ohladi.
  • Prije posluživanja posuti kakaom u prahu kroz malo cjedilo.

Savjet: Ako nemate vrećicu za ukrašavanje ili želite pojednostavniti postupak, slobodno preskočite korak ukrašavanja. Pola od ukupne količine kreme nanesite na prvi sloj piškota, a preostalu polovicu na drugi sloj piškota.
 

Možda te zanima... Proteinski tiramisu bez jaja i mliječnih proizvoda Kolumne

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.