Tradicionalni tiramisu se sastoji od piškota namočenih u kavu i marsalu (vrsta desertnog vina iz Marsale grada na Siciliji) prekrivenih kremom od mascarpone sira, sirovih jaja i šećera, sve to je posipano tankim slojem kakao praha. Moj recept je verzija bez jaja što ga čini sigurnijim za jelo, priprema je brza i jednostavna
Za pripremu tiramisua bez jaja potrebno je samo 7 sastojaka: piškoti, kava, rum ili liker od kave, slatko vrhnje, mascarpone sir, šećer i kakao.
Sastojci:
- 200 g piškota
- 150 ml lagano zaslađene kave
- 1 jušna žlica ruma ili likera od kave
- 500 ml slatkog vrhnja (mliječnog)
- 500 g mascarponea
- 80 g šećera u prahu
- kakao u prahu
Postupak
- Uliti slatko vrhnje u posudu i tući mikserom oko 30 sekundi.
- Dodati šećer u prahu (po želji dodati i ekstrakt vanilije) te nastaviti tući dok ne nastane mekani šlag.
- Dodati mascarpone i nastaviti miksati dok smjesa ne postane pjenaste, glatke i kremaste teksture.
- Odvojiti 380 g kreme i staviti u vrećicu za ukrašavanje.
- Pripremiti dublji lim (posudu) veličine 20x20 cm.
- Pomiješati kavu i rum, uliti u duboki tanjur.
- Jednu po jednu piškotu nakratko (1 sekundu) umočiti u kavu i slagati u lim, jednu do druge bez razmaka, u jednom sloju (utrošit ćete približno 14 komada).
- Po poredanim piškotama razmazati 2/3 preostale kreme.
- Povrh kreme slagati novi red piškota namočenih u kavu, razmak između piškota je oko 1 cm (utrošit ćete približno 10 komada).
- Po piškotama razmažite 1/3 preostale kreme.
- Kremu, koja je odvojena na početku i stavljena u vrećicu za ukrašavanje, istisnuti na vrh u uzorku po želji.
- Staviti u hladnjak da se dobro ohladi.
- Prije posluživanja posuti kakaom u prahu kroz malo cjedilo.
Savjet: Ako nemate vrećicu za ukrašavanje ili želite pojednostavniti postupak, slobodno preskočite korak ukrašavanja. Pola od ukupne količine kreme nanesite na prvi sloj piškota, a preostalu polovicu na drugi sloj piškota.