Tradicionalna švedska peciva sa šafranom, Lussebullar, neizostavna su slastica u Švedskoj za vrijeme božićnih blagdana. Napravi ih unaprijed i zamrzni, izvadi ih večer pred sam Božić i imat ćeš fantastično mekana mirisna peciva na božićno jutro
Sastojci za 15 peciva:
- 7 g suhog kvasca
- prstohvat himalajske soli
- 1 g šafrana u prahu
- 60 g ghee maslaca
- 55 ml javorova sirupa, klasa A *
- 135 ml bademova mlijeka**
- 50 g paste od badema/bademova maslaca ***
- 120 g jogurta
- 250 g pirova brašna
- 150 g integralnog pirova brašna
- 30 suhih grožđica
- rum
*Ako želiš, možeš koristiti med ili agavin sirup, iako javorov sirup ipak daje neku posebnu notu svojim specifičnim okusom.
**Ja koristim bademovo mlijeko sa blago tostiranim okusom badema
*** Pastu od badema napravi tako što ćeš samljeti bademe u brašno te nastaviti blendati dok smjesa ne postane malo mekša i tečnije. Možeš dodati malo agavinog slada i malo kokosova ulja ili ghee maslaca za ljepšu teksturu
Priprema:
- Grožđice namoči u malo ruma i ostavi da tako stoje za vrijeme pripreme peciva.
- Suhi kvasac, sol, te šafran promiješaj u velikoj zdjeli.
- Ghee maslac otopi na laganoj vatri u malom lončiću. Dodaj mlijeko, javorov sirup te pastu od badema, miješaj još nekoliko sekundi na laganoj vatri te ugasi i nastavi miješati kako bi malo otopio bademovu pastu. Koristi pjenjaču i žlicu, odnosno što ti je već jednostavnije.
- Prelij tekućinu preko kvasca, soli i šafrana te promiješaj.
- Dodaj jogurt i miješaj dok ne sjediniš sve sastojke.
- Sipaj brašna te koristeći drvenu kuhaču promiješaj sve sastojke pa nastavi ručno mijesiti tijesto na pobrašnjeloj površini kako bi oformio mekani okrugli komad tijesta.
- Lagano prekrij tijesto neljepljivom prozirnom folijom ili masnim papirom te kuhinjskom krpom.
- Ostavi da se tijesto diže otprilike sat vremena na toplom mjestu.
- Prebaci tijesto na radnu pobrašnjelu plohu, premijesi tijesto nekih minutu te ga uobliči u baguette.
- Nožem razreži 15 jednakih dijelova tijesta te svaki komad tijesta razvaljaj rukama u debeli štapić i onda rolaj svaki vrh u suprotnu stranu.
- Dobiti ćeš tijesto u obliku slova S.
- Ponovo ostavi tijesto na toplome da se diže nekih pola sata.
- Premaži jajetom te na svaki kraj u kružić utisni po jednu grožđicu.
- Peci na 200-220 C stupnjeva, 7-9 minuta.
- Izvadi, prebaci na rešetku za hlađenje te posluži odmah!
Peciva će se topiti u tvojim ustima netom nakon pečenja, bit će fina i idući dan.Možeš ih i zamrznuti, biti će savršeno mekane jednom kad ih izvadiš i ostaviš da se odmrznu!
Uživaj u ovim divnim švedskim blagdanskim pecivima!
Mariju i njene zdrave recepte možeš pronaći na njenom blogu Make it healthy i na Facebooku.