Hrana 04. studenoga 2013.

Sušeni kruščići od bundeve i klinčića

Biskot-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvoje Medić postao je kuhar tjedna zahvaljujući svom receptu za kruščiće od bundeve, klinčića i cimeta. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvojiti Delimano 8u1 gurmansko kuhalo, pošalji nam recept s jesenskim namirnicama, tvojim omiljenim začinom te fotografiju

Obrazac za prijavu u akciji 'Kuhaj u ritmu jeseni 2013.' potraži ovdje.

Više informacija o nagradi - Delimano kuhalu, pročitaj ovdje.

Klinčić za posebnu aromu

Hrvojev najdraži začin za jesensko jelo je klinčić jer osim što ima povoljne učinke na zdravlje, također određenim jelima daje posebnu, toplu aromu.

Sastojci:

  • 700 g glatkog pšeničnog brašna
  • 100 g šećera
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • prstohvat mljevenih klinčića
  • prstohvat soli
  • 2 cijela jaja
  • 200 g pirea od bundeve
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 50 g očišćenih bučinih sjemenki

Priprema:

  1. Za pire, bundevu očistiti, narezati na kockice i kuhati u neposoljenoj vodi dok potpuno ne omekša. Vodu ocijediti, a bundevu izgnječiti u pire. Pustiti da se potpuno ohladi i odložiti sa strane.
  2. U posudu za miješanje prosijati brašno sa začinima i praškom za pecivo te dodati obje vrste šećera i sol, sve dobro promiješati.
  3. Jaja lagano umutiti vilicom i zajedno s pireom od bundeve i sjemenkama dodati u brašno.
  4. Miješati vilicom ili drvenom žlicom dok se tijesto ne poveže u jednoličnu masu, a zatim nastaviti mijesiti rukama dok se ne dobije glatko tijesto. Pećnicu zagrijati na 175 °C.
  5. Tijesto podijeliti na dva dijela, svaki dio oblikovati u što duži valjak i spljoštiti rukama na debljinu oko jedan centimetar.
  6. Položiti obadva dijela tijesta na lim za pečenje prekriven masnim papirom i staviti u pećnicu na 20 do 30 minuta.
  7. Pečene kruščiće pustiti da se malo ohlade, a zatim ih narezati na kose ploške debljine oko 5 mm, vratiti ploške u lim i sušiti sa svake strane oko 10 do 15 minuta u pećnici na temperaturi od 150 °C.

Komentar Zdrave Krave: Ako želiš razveseliti obitelj ili goste s nečim finim, što asocira na jesen Hrvojevi kruščići s bundevom, cimetom i klinčićima bit će dobar izbor. Budući da sušeni kruščići mogu trajati i nekoliko dana, možeš ih ponijeti za užinu u školu ili na posao. Bučine sjemenke su nutritivno bogate, a osobito se preporučuju kod prevencije bolesti prostate.

Koje ste nam sve jesenske recepte do sada poslali pogledaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.