Hladno prešanje sirovog špinata način je da se očuvaju sve njegove hranjive tvari, koje se termičkom obradom gube. Špinat je izuzetno bogat kalcijem, folnom kiselinom i antioksidansima, poznat je kao čistač krvi, koristan u liječenju anemije i smanjivanju razine kolesterola u krvi.
Također jača kosti i zube, živce i imunitet. Ovako pripremljen napitak od špinata zanimljiv je i djeci, jer je zelene boje, a zahvaljujući jabukama i banani ima i fini, slatkasti okus.
Sastojci:
- 20 dkg svježeg mladog špinata
- 3 domaće jabuke (po mogućnosti iz eko uzgoja)
- 1 zrela banana
- 2 dl vode
Priprema: U sokovnik naizmjence stavljaj par listova špinata, komad banane, četvrtinu jabuke (zajedno s korom i košticama) pa malo vode da razrijediš inače gusti sok. Za pripremu ovog zdravog tekućeg obroka treba ti maksimalno 10 minuta. Ako nemaš sokovnik, napravi smoothie koji će uz sve navedeno biti sadržavati i toliko poželjna vlakna za probavu.