Hrana 05. prosinca 2010.

Špageti s čajotom i pistacijom

Marinelarecept1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li što je čajot? Biljka poznata pod nazivom meksički krastavac, koju kod nas još nazivaju i zimska tikvica. Okusom čak i podsjeća na tikvicu, na sličan se način koristi u jelima, a isto je tako i niskokalorična. Isprobaj recept za špagete s čajotom i pistacijom, koji uz pravu dekoraciju može postati originalna blagdanska delicija 

Gušti u čajotu

Čajot potječe iz Srednje Amerike i naziv joj dolazi od azteške riječi chayotl. Od ovog povrća mogu se raditi juhe, pirei, može se pohati, dodavati u razna variva, može ga se puniti… Recimo koristi se slično kao i tikvice. U našim vrtovima i na mediteranu "udomaćila" se bodljikava sorta čajota, no za uzgoj u Americi se često koriste sorte bez bodlji.

S bodljikama ili bez, za one koji su na dijeti dobro je znati da je čajot niskokaloričan.

Prošla je sezona tikvica, ali je stigla sezona čajota. Okusom su bliski običnim tikvicama no meso im je malo tvrđe i slađe. Kad ih vidim na placi ne propuštam priliku da ih kupim, dio su zimskih namirnica koje se moraju naći na mom stolu. Jedina im je mana ta što ih moraš oprezno čistiti  zbog bodlji. No i to se da riješiti uz pomoć krpe ili platnenih rukavica. 

Probaj i ti špagete sa čajotom i pistacijom. Ovo jelo možeš poslužiti kao predjelo na nekoj od večera za nadolazeće blagdane. Vrlo je lagano i ukusno i brzo za pripremu. Čajot u obliku zvijezdica, bora ili snješka na tanjuru sigurno će doprinijeti blagdanskom ugođaju.

Sastojci za 4 osobe

  • 2 veća čajota
  • 340 g špageta
  • 4 režnja češnjaka
  • 100 g pistacija
  • maslinovo ulje
  • crveni papar
  • sol
  • 2 dl vode

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti špagete sa čajotom i pistacijom!

Priprema s guštom

  1. Oguli čajot. Poluži se krpom ili rukavicom dok ga pridržaš da se ne bi uboo na njegove bodlje. Nareži ga na tanke fete debljine 2-3 mm. Ostavi nekoliko komada sa strane i oblikuj kalupom zvjezdice. Ostatak nasjeckaj, feta sir nasjeckaj na komadiće dužine 1 cm.Oguli češnjak i nasjeckaj ga na sitno.
  2. Na maslinovom ulju kratko poprži češnjak i dodaj mu komadiće čajota. Pirjaj 5 minuta ovisno o veličini komadića.
  3. Oblikovane zvijezdice od čajota zasebno poprži kratko na malo maslinovog ulja. Pazi da ih ne prepržiš jer bi se mogle raspasti. One će poslužiti kao ukas na tanjuru.
  4. Pistacije oguli od ljuske i stavi u šalicu. Zalijih ih kipućom vodom i ostavi neka odstoje nekoliko minuta. Oguli im koru i nasjeckaj nožem na komadiće.
  5. U međuvremenu stavi kuhati špagete, naravno al dente. Čajotu dodaj malo soli (pazi da ne pretjeraš, uvijek možeš dodati još soli kad se umak reducira). Izmiksaj sa 2 decilitra vode. Stavi izmiksani umak na vatru da se reducira (da ispari pola vode koje si dodao).
  6. Skuhane špagete pomješaj s umakom i serviraj na tanjure. Na svaki tanjur na vrh špageta raspodjeli jednake količine pistacija i svježe mljevenog crvenog papra (ili istučenog u mužaru).
  7. Stavi po dvije zvijezdice od čajota pored špageta. Ako nemaš kalup u obliku zvjezdica možeš koristiti i neke druge oblike. Uz malo mašte ovo jelo će izgledati simpatično i djeci. Moj je maleni s guštom pojeo svoj dio ovih špageta. O njegovom tati da i ne govorim, ovaj ih vikend moram ponovo spremati. Serviraj vruće. Dobar tek!

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.