Hrana 27. veljače 2018.

Zašto je dobro piti sokove od svježeg voća i povrća?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

O važnoj ulozi svježih sokova u našoj prehrani počelo se raspravljati još krajem 19. stoljeća, ali prvi odgovor koji ćete i danas ponuditi na ovo pitanje je „zbog velike količine vitamina i enzima koju konzumiramo putem svježih sokova.“

Jedan od glavnih benefita konzumiranja svježe iscijeđenih sokova njihova brza probavljivost i apsorpcija koja omogućava našem tijelu da uz minimalnu potrošnju energije (jer ne mora probavljati „tvrdu“ hranu) brzo dobije potrebne hranjive tvari.

Koliko hranjivih tvari zapravo ostane u svježim sokovima koje konzumiramo?

To ovisi o više čimbenika a najvažniji od njih je kojom metodom ste cijedili sok. Sokovnici su najčešće rješenje ali i tu postoje razlike. Ukoliko želite „izvući“ maksimum iz voća i povrća koje cijedite isprobajte More Juice Press sokovnikom za hladno prešanje s kojim možete biti sigurni da ste u iscijeđenom soku sačuvali 4 puta više enzima nego u klasičnim sokovnicima, 6 puta više vitamina C a i iscijedit ćete do 40% više soka.

Na taj način osigurati ćete svom tijelu dovoljnu količinu enzima (katalizatori koji ubrzavaju pojedine reakcije u tijelu) i vitamina (esencijalnih nutrijenata koje ljudsko tijelo ne može sintetizirati i mora ih uzimati putem hrane) koji su tijelu neophodni u borbi protiv svakodnevnih stresova i potencijalnih oboljenja te za jačanje imuniteta.

Prilikom konzumacije svježih sokova ne treba zanemariti i porijeklo namirnica. Poželjno je da voće i povrće bude organsko. Međutim, ukoliko hrana nije organska savjetujemo da ako cijedite, „blendate“ ili jedete sirovo voće ili povrće svakako ga dobro operete u vodi u koju ste prethodno dodali sodu bikarbonu. Na taj način ukloniti ćete pesticide koji se nalaze na kori voća ili povrća, kojih je 90% od svih postojećih pesticida.

 | Author: PR Foto: PR


Pulpu koja preostane nakon cijeđenja soka iskoristite za biskvitne deserte ili variva, ovisno koje povrće odnosno voće ste iscijedili, jer iako tako preostala vlakna nemaju nikakvu hranjivu vrijednost, itekako imaju korisnu i potrebnu svrhu. Ona djeluju poput "metle " u probavnom kanalu i omogućuju brzu probavu.

Još jedna od prednosti More Juice Press sokovnika u usporedbi s drugim, klasičnijim sokovnicima, je što s njim možete raditi i ledene voćne deserte - bez aditiva i šećera. Samo zamijenite središnji vijak i ubacite smrznuto voće. Možete dodati i začine poput cimeta, tonke, vanilije… za dodatnu aromu. Zdrava prehrana ne mora značiti i kompromis. Ovakvim načinom prehrane, sirovo iscijeđenim sokovima od povrća i voća svome tijelu dajemo najbolje i samim time preveniramo mnoge bolesti.

Zepter More Juice Press, možete kupiti ovdje, a više o ovom sokovniku doznajte na ovom linku.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.