Ovi zdravi muffini od cjelovitog pšeničnog brašna jednostavni su za napraviti, popularni su kod djece i odraslih i odlični su i za zamrzavanje. U ove muffine ide vrlo malo ulja, a sočni su zahvaljujući tikvicama i soku od jabuka. Ako želiš hrskavu koru pomiješaj brezin ili smeđi šećer s cimetom i pospi ga po muffinima prije pečenja.
Sastojci:
1/4 šalice bijele brašno od integralne pšenice
3/4 šalice smeđeg šećera
1/2 čajne žličice sode bikarbone
1/2 čajne žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1 čajna žličica cimeta
1 šalica mlaćenice ili masnijeg jogurta
1/4 šalice nezaslađenog soka od jabuke
1 žlica ulja (rastopljeno kokosovo ulje ili biljno ulje)
1 veliko jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 šalice ribane jabuke (koristim Granny Smith)
1/2 šalice ribane tikvice, ostaviti ih bar pola sata prije upotrebe da ispuste vodu
1 šalica sjeckanih oguljenih jabuka (koristim Granny Smith)
Za posip:
2 žlice šećera
1/4 čajne žličice cimeta
Upute za pripremu:
Prethodno zagrij pećnicu na 200 stupnjeva C. U kalup za muffine stavi papir za pečenje ili ga premaži uljem i odloži ga u stranu.
U velikoj zdjeli, pomiješaj brašno, smeđi šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol, cimet i sve začine.
U maloj zdjeli pomiješaj mlaćenicu, sok od jabuke, ulje, jaje i ekstrakt vanilije. Polij mokre preko suhih sastojaka i pomiješaj s drvenom žlicom ili špatulom sve dok se sastojci ne sjedine. Nemoj previše miješati. Zatim lagano u smjesu dodaj ribanu jabuku, tikvice i nasjeckane jabuke. Dobro promiješaj cimet i šećer.
Napuni pripremljenu posudu za muffine sa smjesom i pospi svaki kolač smjesom od cimeta i šećera. Peci 20 minuta ili dok muffini ne dobiju zlatnu boju, a čačkalica umetnuta u središte kolača ne izađe čista. Ohladi muffine na sobnoj temperaturi i posluži.