Raw food podrazumijeva konzumiranje namirnica u njihovu što prirodnijem stanju, odnosno namirnica koje su minimalno prerađene te termički obrađivane do maksimalno 45 stupnjeva Celzijusa. Darko Jurić, vlasnik Elixira, prvog sirovojelskog restorana u Zagrebu i regiji donosi ti recept za ukusne sirove košarice od tikvice i špinata punjene karfiolom i avokadom
Sastojci za 12 košarica:
- 1 banana
- 1 tikvica
- 1 šaka špinata
- 1 žličica himalajske soli
- malo papra
- 1/2 žličice curryja
- 1/2 žličice kumina
Priprema košarica:
- Sve sastoje kratko izmiksaj u Vitamixu.
- Od tri do četiri žlice smjese stavi na silikonsku podlogu dehidratora i oblikuj jednoličan krug veličine 10 centimetara.
- Suši oko 6 sati na 45 stupnjeva Celzijevih ili dok ne postane suho no još uvijek savitljivo.
Sastojci za nadjev:
- 1 karfiol
- 1 šalica mladog graška
- 1 žličica curryja
- 1 žličica kumina
- 1/2 žličice kurkume
- himalajske soli i papra po ukusu
- 1/2 avokada
- 2 mrkve
- 2 žlice tamarija
- 3 žlice maslinovog ulja
Priprema nadjeva:
- Karfiol operi i makni zelene listove. Usitni nožem.
- Polovicu avokada, mrkvu usitnjenu na komade, začine, tamari i ulje stavi u Vitamix i kratko miksaj.
- U zdjeli pomiješaj usitnjeni karfiol i grašak s dobivenom kremom. Dobivenim nadjevom napuni košarice tako da žlicu nadjeva staviš na sredinu i stisneš na vrhu oblikujući košarice.
Više o sirovojelstvu doznaj ovdje.