Recept za sirovu tortu od manga poslala nam je Sanja Čuturilov Veselinović. Pošalji nam recept za svoje omiljeno ljetno sirovo jelo i sudjeluj u akciji 'Kuhaj u ritmu ljeta 2014'. Kuharica koju odaberemo osvojit će nagradu. Potraži obrazac u članku, prijavi se i postani kuharica ljeta 2014.
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu ljeta 2014." potraži ovdje. Pobjednički recept osvojit će Braun blender, a drugi recept osvojit će Cromoterapiaa tavu. Nagrade je osigurao Mondo Internet Supershop.
Sastojci:
Podloga:
- 1 šalica oraha
- ½ šalica lješnjaka
- prstohvat soli
- 4 datulje
- 1 žlica meda ili agavinog sirupa (ili zaslađivača po ukusu)
Krema:
- 3 zrela manga srednje veličine
- 10 žlica kokosova ulja
- 1 žličica vanilije (štapić ili ekstrakt)
- sok od pola limuna
- 2-3 žlice meda ili agavinog sirupa (ili zaslađivača po ukusu)
- 2 datulje
Priprema:
Podloga:
- Izmiksati u Vitamixu/multipraktiku orahe i lješnjake (tko voli mljevene orahe u podlozi, može prethodno usitniti orahe u mlincu za kavu/mašinici za mljevenje oraha i potom sve sastojke pomiješati).
- Ako orahe i lješnjake melješ na mašinici ili u aparatu za kavu, sitno isjeckaj datulje i ručno pomiješaj sa svim preostalim sastojcima. Smjesa treba da biti ljepljiva.
- Čvrsto smjesu utisni u kalup za tortu veličine 20 cm. Ostavi sa strane da se stisne dok radiš kremu.
Krema:
- Oguljeni mango isjeckaj i ubaci u Vitamix.
- Dodaj vaniliju, sok od limuna, kokosovo ulje, med i datulje. Izmiksaj do glatke kreme koristeći Vitamix štap za potiskivanje smjese (Ako radiš s klasičnim blenderom, povremeno ga isključi da promiješaš smjesu i po potrebi dodaj malo vode. Ako dodaješ vodu, povećaj i količinu kokosovog ulja, da bi se smjesa ravnomjerno stegnula).
- Ostavi u frižideru 24 sata da se dobro stisne.
Dobar tek!
Komentar čitateljice Helene
Pohvale Sanji na izvrsno odabranim sastojcima. Recept mi se sviđa jer je vrlo jednostavan i lagan, a kombinacija manga i kokosova ulja daje nam pravu osvježavajuću poslasticu za vrijeme ljetnih vrućina. Što se tiče sastojaka u podlozi, orahe bih jedino zamijenila bademima kako bih smanjila okus gorčine koje se može pojaviti kod oraha, a za sve ostalo pohvala jer se iz recepta vidi da Sanja dosta dobro poznaje sirovu hranu.