Mahune su vrsta graha koja se može konzumirati sirova. Vrlo su ukusne i mogu se jesti na različite načine - kao prilog, kao dio slate ili kaa miješano povrće. Ipak, pravilna priprema je ključ za uživanje u ovoj namirnici.
Pravilna priprema prodrazumijeva proces u kojem se mahune ne prokuhaju te tako zadržavaju svoj okus i hranjivost. Zdravo kuhanje na pari samo pet minuta daje najbolje rezultate jer osigurava vlagu potrebnu da mahune mekšaju, a ujedno se postiže najbolji okus te čuva boja i hranjivost.
Zašto su mahune sastavni dio zdrave prehrane?
Mahune sadržavaju snažne fitonutrijente, karotenoide, lutein i zeaksatin koji imaju protuupalno djelovanje. Obiluju vitaminom K presudnim za mineralizaciju kostiju, te vitaminima A i C koji pružaju snažnu antioksadativnu zaštitu. Idealna su namirnica jer su bogate hranjivim tvarima, a jedna šalica kuhanih mahuna ima samo 44 kalorije, zbog čega su idealne za dijetni jelovnik.
Mahune, kao i ostale grahorice poput bubrežastog, plavog i crnog graha, nose zajedničko ime Phaseolus vulgaris. Mahune se izdvajaju iz ove porodice zato što se čitav plod (mahuna i sjemenka) može jesti. Iako su dostupne tijekom cijele godine, vrhunac sezone proteže se od ljeta do rane jeseni. U tom je razdoblju koncentracija hranjivih tvari najveća, a ujedno cijena mahuna najniža.