Kao deveti recept sezone 'Kuhaj u ritmu jeseni 2014.' odabrali smo jesensku salatu s prosom i muškatnom tikvom Tine Polanec. Pošalji nam recept za svoje jesensko jelo i sudjeluj u akciji. Kuharica koju odaberemo osvojit će nagradu. Potraži obrazac u članku i prijavi se
Svaki recept tjedna komentirat će suradnik GoGreen tržnice i zajedno s redakcijom sudjelovati u izboru najboljeg recepta na kraju sezone.
Svoj recept pošalji ovdje.
Najboljim kuharicama tjedna Healthy box nagrade sa zdravim namirnicama osigurala je GoGreen tržnica.
Sastojci:
- 1 šalica sirovog prosa
- 1 muškatna tikva
- 100 g sirovih lješnjaka
- 1 avokado (može i jabuka ili mango) narezan na kockice
- 1 mala brokula nasjeckana na manje komade
- 1 šaka crvenog grožđa narezanog na polovice
- 2 šake sezonske salate (ja sam stavila kombinaciju rukole, matovilca i radiča)
- 1 šipak
- sjemenke
Dresing:
- svježe sjeckani bosiljak i peršin
- 2 režnja češnjaka (usitniti)
- sok od polovice limuna
- 3-4 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- sol i papar
Priprema:
Muškatnoj tikvi odreži gornji i donji dio, prereži je napola po duljini i širini. Žlicom izvadi sjemenke te oguli koru oštrim nožem. Nareži na kockice veličine 2x2 cm. Smjesti na tavu, posipaj maslinovim uljem i solju. Peci na 200 °C od 20 do 30 minuta dok komadići ne omekšaju i ne poprime smeđu boju na rubovima. Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi.
Na posebnu tavu stavi sirove lješnjake, malo posoli i peci desetak minuta, dok ljuska ne počne pucati. Kad se malo ohlade, protrljaj ih po krpi da ljuska otpadne. Proso ubaci u 2 šalice kipuće vode i kuhaj na laganoj vatri povremeno miješajući dok ne omekša i upije vodu.
Brokulu skuhaj u posoljenoj vodi dok malo ne omekša. U posudu stavi kuhani proso, dodaj dresing i rukama dobro miješaj da proso bude u potpunosti pokriven umakom. Ubacit ostale sastojke i lagano promiješaj.
Dobar tek!