Stručni žiri portala zdravakrava.hr i gastro.hr izabrao je novi recept tjedna. Nevena Buljan iz Rijeke, autorica recepta za sočnu tortu od bundeve i čokolade osvaja Zvijezda poklon paket i besplatnu izradu fotoknjige te ulazi u izbor za kuharicu jeseni, u koji se i ti možeš uključiti
Recept za tortu pečenu u okruglom kalupu promjera 18 cm (ako ćeš peći u većem kalupu, npr. onom promjera 24 cm ili više, udvostruči količinu sastojaka):
Sastojci
Podloga:
- 100 g speculoos keksa
- 3 žlice otopljenog maslaca
- 1-2 žlice agavinog sirupa
Speculoos kekse razmrvi ili samelji te pomiješaj sa otopljenim maslacem i agavinim sirupom formirajući kompaktnu smjesu koju ćeš utisnuti na dno okruglog kalupa. Kada utisneš i poravnaš smjesu u kalupu, peci je 5 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Izvadi iz pećnice i malo ohladi.
Krema:
- 300 g pirea od bundeve
- 2 jaja
- 60-80 ml agavinog sirupa
- 50 g gorkog nezaslađenog kakaa
- 1/2 žličice mljevenog cimeta i đumbira, ili neka druga aroma, npr. korica naranče
- kakao za posipati po površini torte
Priprema:
- Da bi dobili pire od bundeve, ako je veća treba je razrezati na nekoliko dijelova, omotati cijelu u aluminijsku foliju te peći oko 1 sat na 200 stupnjeva.
- Odstrani koru, sjemenke te meso bundeve umuti mikserom u pire i ohladi.
- Ohlađenom pireu od bundeve dodaj agavin sirup i umućena 2 jaja, umuti u kremu, te na kraju dodaj 50 g prosijanog kakaa te željene začine. Dobro promiješaj ili miksaj dok se kakao ne stopi s kremom.
- Kremu ulij u kalup sa polupečenom podlogom od keksa, po vrhu posipaj s malo prosijanog kakaa dok ne pokriješ cijelu površinu i peci oko 30 minuta na 180 stupnjeva ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne bude suha. Posluži samo ili s tučenim slatkim vrhnjem.
Napomene:
- količinu kakaa možeš smanjiti, ukoliko ti se čini da će torta biti prejaka
- agavin sirup možeš u potpunosti zamijeniti običnim/muscovado/demerara šećerom ili medom
Pošalji i ti svoj originalni zdravi jesenski recept i sudjeluj u natječaju Kuhaj u ritmu jeseni!