Čitateljica Dora Bobovčan poslala nam je recept za zdrav, jednostavan i brz cheesecake koji se može peći u pećnici, a i ne mora. Za ovaj ukusni kolač potrebni su ti kokosovo brašno i ulje, posni sir, med ili agavin sirup, limunova korica.
Sastojci:
- 100 g kokosovog brašna
- 100 g mekinja
- 200 g gheeja ili kokosovog ulja
- 300 g posnog sira
- 2 dcl sirutke ili mlijeka po izboru
- 1/4 šalice meda ili agavinog sirupa
- 2 žlice limunove korice
- malo vanilije
- pekmez bez šećera po izboru
Postupak:
Pećnicu zagrij na 160 stupnjeva Celzijevih. Pomiješaj brašno, mekinje i maslo, te dodaj dvije žlice meda, dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Stavi u posudice i peci 30 min. U blenderu miksaj na laganoj brzini: sir, sirutku, med, vaniliju i limunovu koricu dok ne dobiješ kremu. Prebaci kremu u posudu. Isperite blender i u njemu izmiksaj pekmez. Izvadi posudice iz pećnice, pusti da se ohlade i stavi sloj kreme i na nju preljev. Dobro ohladi.
Dodatni savjeti:
Za preljev možeš koristiti i svježe bobičasto voće, ali će u tom slučaju preljev biti vodenastiji. Ako ti se ne da uopće paliti pećnicu, podlogu možeš napraviti na jednak način samo bez pečenja ili pomiješati prethodno namočene bademe i datulje u blenderu.