Donosimo ti recept za quiche sa šparogama - lagano jelo koje možeš poslužiti kao predjelo ili glavno jelo, a omiljeni je obrok na druženjima uz dobro bijelo vino. S nama kuha nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić Bender
Quiche i bijelo vino su dobar par
Ovo je omiljeno proljetno jelo koje svi vole. Šparoge i mladi luk osiguravaju vrijedne tvari i esencijalne mikronutrijente, dok jaja, sir i vrhnje daju izdašnost i energiju. Za još zdraviju varijantu može se upotrijebiti i integralno brašno. Prikladno je i kao predjelo i kao glavni obrok, a omiljeno je jelo na druženjima uz dobro bijelo vino poput dobro ohlađenog sivog pinota ili chardonnaya.
Moja kuhinja ima sve odrednice mediteranske prehrane uz nezaobilazne sastojke poput maslinova ulja, češnjaka, rajčica, zelenog povrća, ribe, tjestenine, riže. Nikad ne kuham jednolično, uvijek isprobavam nove stvari i nove kombinacije.
Obično nemam puno vremena za kuhanje pa se priprema obroka svodi na maksimalno pola sata do 45 minuta, nikada više od toga. Budući da je moj posao usko vezan uz hranu, imam tu privilegiju da sam uvijek na izvoru novih i vrhunskih proizvoda i namirnica te maštovitih jela pa inspiraciju često crpim od ljudi koji me okružuju, ali uvijek zadržavam mediteransku okosnicu jer mi je to očito ''usađeno u genom''.
Sastojci:
Za tijesto:
- 150 g polubijelog brašna
- 100 g maslaca ili margarina
- 150 g posnog kravljeg sira
- žličica soli
Za nadjev:
- 3 jaja
- 2 dL vrhnja
- 150 g sira ementalera
- 1 mladi luk
- 1 stručak divljih šparoga
- sol i papar
Priprema:
Tijesto umijesiti od brašna, omekšalog maslaca i svježeg sira. Staviti u hladnjak da odstoji dva sata. Potom ga razvaljati u krug i utisnuti u okrugli kalup za quiche. Pjenasto umiješati jaja, potom dodati vrhnje, ribani ementaler, sjeckani luk i očišćene i narezane šparoge, posoliti i popapriti. Smjesu uliti na tijesto u kalupu. Staviti u pećnicu ugrijanu na 220 stupnjeva i peći 30 minuta.