Počela je nova sezona kuhanja, a izabrali smo i prvi recept tjedna! Maja Kefeček iz Zagreba postala je kuharica tjedna zahvaljujući svojoj bogatoj i zdravoj proljetnoj kvinoja salati. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvajati vrijedne nagrade, pošalji nam svoj zdravi proljetni recept i fotografiju gotovog jela
Provjeri kako sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća"!
Sastojci za salatu
- 1 šalica kvinoje
- po šaka radića i rikole
- 3 žlice arame alge
- 1 manja crvena paprika
- 100 g na kockice narezanog seitana mariniranog u soja umaku i preprženog na tamnom sezamovom ulju
- 2 žlice sjeckanih prženih badema
- 2 žlice prženog sezama (crni i/ili obični)
Preljev:
- 1dc vode
- 1dc rižinog octa
- 2 žlice rižinog slada
- sol
- papar - mješani - svježe mljeveni
Priprema:
- Opranu kvinoju ubaci u lonac sa 2 šalice vode kad voda zakipi i posoli. Kuhaj na laganoj vatri oko 20 minuta.
- Arame alge skuhaj sa žlicom soja sosa i vodom (da ih prekrije) oko 20 minuta.
- Seitan nareži na kockice i mariniraj s malo soja sosa ili tamarija oko 20 minuta.
- Isprži sezam, pa bademe na suhoj tavi uz stalno miješanje da se jednolično preprže. Bademe nasjeckaj.
- U međuvremenu operi papriku, radić i/ili rikolu. Papriku nareži na kockice, a radić i/ili rikolu natrgaj na manje komadiće.
- Seitan preprži na tamnom sezamovom ulju.
- Preljev napravi tako da sve sastojke jednoliko pomiješaš.
- Na kraju u zdjeli pomiješaj sve sastojke - kuhanu kvinoju, arame, sezam, bademe, papriku, prženi seitan, radič i/ili rikolu i prelij s preljevom.
Napomena: ako nemaš kvinoju možeš salatu pripremiti i sa integralnom rižom.
Darovi za kuharice
Kao kuharica tjedna, Maja na dar dobiva poklon paket (pogledaj ga u Zdravom izlogu!) koji sadrži zobeni napitak Oatly, smeđu rižu, čaj Yogi tea Classic, sjemenke smeđeg lana, grožđice i ukusne vafle s lješnjakom iz trgovina ekoproizvodima bio&bio te kuharice "Proljeće" i "Juhe" u izdanju Planetopije, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.
Uz to ulazi u izbor za top kuharicu proljeća koja osvaja vrijednu nagradu generalnih pokrovitelja projekta - ustanove za edukaciju Makronova, trgovine ekoproizvoda bio&bio i izdavačke kuća Planetopija.