Hrana 474 prikaza 04. travnja 2011.

Proljetna kvinoja salata

Jelo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Počela je nova sezona kuhanja, a izabrali smo i prvi recept tjedna! Maja Kefeček iz Zagreba postala je kuharica tjedna zahvaljujući svojoj bogatoj i zdravoj proljetnoj kvinoja salati. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvajati vrijedne nagrade, pošalji nam svoj zdravi proljetni recept i fotografiju gotovog jela

Provjeri kako sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća"!

Sastojci za salatu

  • 1 šalica kvinoje
  • po šaka radića i rikole
  • 3 žlice arame alge
  • 1 manja crvena paprika
  • 100 g na kockice narezanog seitana mariniranog u soja umaku i preprženog na tamnom sezamovom ulju
  • 2 žlice sjeckanih prženih badema
  • 2 žlice prženog sezama (crni i/ili obični)

Preljev:

  • 1dc vode
  • 1dc rižinog octa
  • 2 žlice rižinog slada
  • sol
  • papar - mješani - svježe mljeveni

Priprema:

  1. Opranu kvinoju ubaci u lonac sa 2 šalice vode kad voda zakipi i posoli. Kuhaj na laganoj vatri oko 20 minuta.
  2. Arame alge skuhaj sa žlicom soja sosa i vodom (da ih prekrije) oko 20 minuta.
  3. Seitan nareži na kockice i mariniraj s malo soja sosa ili tamarija oko 20 minuta.
  4. Isprži sezam, pa bademe na suhoj tavi uz stalno miješanje da se jednolično preprže. Bademe nasjeckaj.
  5. U međuvremenu operi papriku, radić i/ili rikolu. Papriku nareži na kockice, a radić i/ili rikolu natrgaj na manje komadiće.
  6. Seitan preprži na tamnom sezamovom ulju.
  7. Preljev napravi tako da sve sastojke jednoliko pomiješaš.
  8. Na kraju u zdjeli pomiješaj sve sastojke - kuhanu kvinoju, arame, sezam, bademe, papriku, prženi seitan, radič i/ili rikolu i prelij s preljevom.

Napomena: ako nemaš kvinoju možeš salatu pripremiti i sa integralnom rižom.

Darovi za kuharice

Kao kuharica tjedna, Maja na dar dobiva poklon paket (pogledaj ga u Zdravom izlogu!) koji sadrži zobeni napitak Oatly, smeđu rižu, čaj Yogi tea Classic, sjemenke smeđeg lana, grožđice i ukusne vafle s lješnjakom iz trgovina ekoproizvodima bio&bio te kuharice "Proljeće" i "Juhe" u izdanju Planetopije, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.

Uz to ulazi u izbor za top kuharicu proljeća koja osvaja vrijednu nagradu generalnih pokrovitelja projekta - ustanove za edukaciju Makronova, trgovine ekoproizvoda bio&bio i izdavačke kuća Planetopija.

  • Default avatar -
    Dora3

    Jako dobro.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.